Reklama

Reklama

Pěsti ve tmě

Drama / Sportovní
Československo, 1986, 98 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1936. Mladý český boxerský šampión Vilda Jakub (M. Vašut) kvůli nepochopitelnému zásahu svého trenéra Krakowského (J. Vinklář) prohraje v Berlíně zápas s německým mistrem Kurtem Schallerem (J. Nedorost). Světový tisk zpochybní výsledek souboje a Němci, kteří potřebují získat prestiž pro nastupující nacistický stát, jsou nuceni nastoupit k novému zápasu v Praze. Snaží se Jakuba zastrašit i podplatit, využívají dokonce Schallerovu přítelkyni, filmovou hvězdu Emu Gabrielovou (E. Balzerová), aby Vildu odradila od vítězství. Vilda však jde tvrdě za svým cílem uhájit národní a sportovní čest. Důsledky ovšem nedokáže domyslet… Předobrazem boxera Vildy byl několikanásobný mistr Československa a vicemistr světa Vilda Jakš. (Česká televize)

(více)

Recenze (235)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Soukup vynechal svoje osvědčený "hvězdy" Vaculíka a Tofifého a dokonce do filmu nezařadil ani jednu písničku od Michala Davida a vzniklo z toho asi jeho nejlepší dílo. Soukupovi se zřejmě zalíbila série Rocky a rozhod se, že natočí vlastního Rockyho z Holešovic. Je tam několik scén, kde je jasně vidět inspirace Rockym. Jinak toho boxu ve filmu sice moc neni, ale Vašut s Nedorostem rozhodně vypadali při tom boxu uvěřitelněji než Sylvester Stallone. Děj je dost jednoduchej - nespravedlivě prohranej zápas, zklamání, plánuje se odveta, tréning, vyhraná odveta. Do toho se občas Vašut vožere a má nějaký milostný oplejtačky s Balzerovou... Mimochodem Balzerová mi svym hereckym projevem v tomto filmu tak lezla na nervy, že bych jí dal pěstí ve tmě i na světle. Jinak mě zaujalo, že jsem tam zahlídnul ulici, kterou jsem kdysi chodil pravidelně do práce. Dneska tam má vrakoviště jakejsi Melhem Bachar. Pro mě takový lepší 3 hvězdičky, což je na Soukupa pozoruhodnej výkon. ()

Bobek27 

všechny recenze uživatele

Velice mile překvapen! Líbil se mi příběh a ''špinavá hra o vyšší princip'' boxerské scény. Co na mě opravdu hodně zapůsobilo byly skvěle vybrané exteriéry, kdy jsem měl opravdu pocit, že jsem zpět ve 30. letech v Praze. Vašut byl opravdu super a bylo vidět, že kvůli roli na sobě musel hodně makat. Člověk by fakt řekl, že je to profesionální boxer... ()

Reklama

maverick10 

všechny recenze uživatele

Velmi prijemna dobova atmosfera. To se na cesky film malokdy vidi. Slibny potencial brzdi hloupy a primitivni dialogy a velmi otravna monotoni hudba, pri ktere jsem si pripadal jako Kryton pri promitani rimmerovych fotek z naftovych plosin. Ovsem i tak je to slibny film v kariere Jardy Soukupa, jehoz filmovy talent se utopil diskopolicajtech na koleckovych bruslich. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

UDĚLÁŠ MI KAFE? Film u kterého jsem měl dost problém s uvěřením atmosféry 30. let. Automobily po ulicích a dobové oblečení mi k tomu jaksi nestačily. Navíc stále dokola se opakující hudební motiv, jako vystřižený z černobílého noiru, mi k tomuto filmu příliš neseděl. Na druhou stranu, Vilda je zde sympaťák a nedá se mu nefandit. A navíc se film jmenuje Pěsti Ve Tmě a to už je nějakej název. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Na svou dobe se jedná určitě o nadstandartní dílo které se věnuje doposud celkem opomíjené tematice.A tou je vrcholový box.Vašutovi třeba vyseknout pochvalu jako hrom!Z obyčejného herce se pro natáčení stal poloprofi boxer s postavou gladiatora.To opravdu smekám v jaké byl kondici a boxerské scénky bylý fakt dost dobrý. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (26)

  • V letech 1933 - 1936 byl Vilda Jakš mistrem ČSR ve střední váze. V letech 1932 - 1935 vybojoval v profesionálním ringu 28 zápasů bez porážky. Roku 1935 se stal prvním Čechoslovákem, který boxoval o titul profesionálního mistra světa. (cheyene)
  • Režisér Jaroslav Soukup sa vyjadril, že čo sa týka samotného natáčania, najväčším problémom bolo po organizačnej stránke zosúladiť natáčanie v okolí pražskej Lucerny a Václavského námestia, kde bolo potrebné na istý čas ulice vyprázdniť, nahradiť dobovými automobilmi atď. (Santino7)
  • Hoci sa pred uvedením filmu ozývali aj pochybovačné hlasy (s tým, že v Československu je vraj nemožné natočiť kvalitnú snímku zo sveta športu), film zaznamenal pomerne slušný úspech, keďže do kín naň prišlo cez 600 až 700 tisíc ľudí. Objavilo sa však aj zopár recenzií, ktoré to označili za "hranie sa na Ameriku." (Santino7)

Reklama

Reklama