Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Český filmový experiment, který by se dal označit jako nejmenší film v dějinách české novodobé filmové distribuce. Film byl natočen za velmi nízký rozpočet, má nejkratší délku a sám autor doporučuje po jeho zhlédnutí navštívit psychiatra. (oficiální text distributora)

Recenze (14)

panjosef 

všechny recenze uživatele

Spolu s Žiletkami jeden z ojedinělých pokusů o autorský film novodobé české kinematografie. Z produkce devadesátých let považuji tento film za jeden z pokusů o cestu jinam, experiment. Bohužel české prostředí zřejmě nebylo a stále není těmto směrům nakloněné, z čehož plynuly ona špatná ocenění, což pro mě vypovídá o bezzubosti a aroganci České filmové a televizní akademie. Filmu samotnému je možné samozřejmě některé věci vytknout, například pro někoho až přílišnou chaotičnost symbolických rovin, s tímto já ale problém nemám. V rámci celkového vyznění a vůbec vzhledem k filmu jako takovému a jeho postavení v české kinematografii devadesátých let mne mrzí každé hodnocení nižší než *** . Pro mne osobně určitě za čtyři hvězdičky. 8/10 ()

Coliseum 

všechny recenze uživatele

Je to divný, jak dlouho to už je, co s timhle veledílem přijel Radim do Brodu na prezentaci a Hurikáni (pač Emems nemohli) doprovodili tenhle fakt divnej celuloid hudebním post doprovodem. Člověk stárne a nutno říct, že tenhle snímek taky. Absolutně netuším, o čem ten experiment byl, ale mám za to, že měl bejt o ničem. A proč ne, v roce 98 byly pseudointelektuálů plný zahrádky, knajpy a stráně. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Český lev udělen zřejmě omylem, protože jinak toto ocenění spadá čistě do kolonky restitučních taškařic. Po debaklu se zničením kariéry Zdeňka Tyce byl sice rok klid, ale Radim Špaček měl po tomto cejchu na úvod kariéry taky na dekádu stopku. Jakožto nadějný famák byl sice až naivně roztomilý ve své snaze něco zásadního říci a sdělit světu,  ale když to srovnám s tím, co FAMU produkuje dnes, devádesátková tvorba měla ještě alespoň snahu o ten experiment. Práce s filtry nápaditá, hrátky s pohyby (nejen) očí taky, DVD by to chtělo určitě. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Já tomu Špačkovi docela rozumím. Sám bych někdy chtěl natočit experimentální šílenost, kde hrozně divní lidé dělají hrozně divný věci, ale já bych to podal jako hodně ujetou komedii, tady až na pár momentů (za ty jsem rád) to je míněné snad celé vážně. Což je obrovská škoda, díky tomu je ten film strašně nudný. Některé části jsou tu navíc strašně zbytečně utahané, včetně samotného finále. Kdyby to bylo něco na styl Filmu Petra, který je vlastně podán schválně jako komedie. Tohle působí hrozně vážně a přitom to je blábol o tom, jak se magor do sestřičky na jeho oddělení zamiloval. 2* ()

Alden_Larson 

všechny recenze uživatele

Vůbec nevím, jak tento film popsat. Vizuálně je rozhodně velmi působivý, je tam spousta hezkých záběrů, kompozic a zajímavých efektů. Film vypadá moc dobře. Hudba taky nebyla špatná. Děj (pokud tam vůbec nějaký je) jsem ale vůbec nepochopil. Mám dojem, že jedna část se odehrává ve snech a druhá ve skutečnosti, ale je těžké přijít na to, která je která. Herecké výkony nebyly skvělé, ale špatné taky ne. 5/10 ()

Zajímavosti (3)

  • Rychlé pohyby očí (REM) jsou fází spánku, která se vyznačuje rychlými pohyby očí, nízkou svalovou aktivitou a nízkou úrovní EEG. REM poprvé popsali fyziologové Kleitman a Aserinsky v 50. letech 20. století. (sator)
  • Točilo se v Želivském klášteře, kde byla v 50. letech 20. století psychiatrická léčebna. (sator)

Reklama

Reklama