Reklama

Reklama

1941

  • USA 1941
Trailer

Bláznivý komediální velkofilm režiséra Stevena Spielberga byl nominován na tři Ceny Akademie. Okázalé a efektní scény společně s herci světové extratřídy jsou hlavními přednostmi snímku, který se odehrává v Los Angeles jen několik dní po útoku na Pearl Harbor, kdy strach z japonské invaze uvrhl město do stavu Pandemonia – totálního chaosu. Změť zmatených postav pobíhá po Hollywoodu – rozčilení vojáci, horliví obchodníci, uplakané dívky i hádaví nacisté – a všichni dohromady tvoří sladký nákyp plný vtipu, ve kterém si navíc Spielberg dovolil zparodovat i úvodní záběry ze svého vlastního filmu Čelisti. (Magic Box)

(více)

Recenze (125)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Všichni tenhle film považují za Spielbergův úlet, já jsem se ale při něm docela nasmála. Pěkná oddychovka, která si nehraje na nic víc. Myslím si, že Steven později natočil mnohem rozporuplnější filmy, které se ale narozdíl od 1941 tvářili smrtelně vážně... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Spielbergova buranská variace na Dr. Divnolásku (k němuž přímo odkazuje postava Slima Pickense) je podobně přepálená jako některé příliš ambiciózní ansámblové válečné filmy z 60. a 70. let (Příliš vzdálený most, Tora! Tora! Tora!, Nejdelší den). Oproti nim si ale 1941 svou nabubřelost dobře uvědomuje a počínaje úvodní scénou, parodující pouze čtyři roky staré Čelisti, dává na srozuměnou, že se scenáristé i režisér drželi motta „anything goes“. Pokud po celou dobu zůstává klíčovým slovem „nestřídmost“, pak ve snaze oživit anarchistický odkaz slapsticku a zároveň předvést hyperbolizovanou verzi toho, co Hollywood běžně provádí s historickými fakty (právě Hollywoodu je v souladu se sebe-shazujícím humorem filmu hlavním terčem japonské ponorky). 1941 je zaručeně nepravdivou rekonstrukci událostí, k nimž v LA (ne)došlo v únoru 1942. Zatímco generál se v kině dojímá na Dumbem, vojáci namísto nepřátel nahánějí holky a do držky si dávají mezi sebou navzájem. Jak dokládají dobové recenze, americká společnost na tohle znevažující, „italské“ chcete-li, pojetí války nebyla připravena. Neúcta k historickým faktům ale není hlavním problémem filmu (naopak mě mile překvapilo, že právě Spielberg použil americký patriotismu jako základ pro ryzí frašku). Více vadí, že ztřeštěné řetězení různě zkázonosných nedorozumění navzdory zručné režii, slušným trikům a znamenité hudbě (která se vysmívá i klaní soundtrackům vážných válečných filmů) pro svou monotónnost dost rychle omrzí. Není postavy, natož dějové linie, která by vyprávění scelovala, mnohé skeče jsou natahované a samoúčelné a celkově je film mnohem méně vtipný, než by dle papírových předpokladů měl/mohl být. Přesto je pozoruhodné sledovat 1941 třeba jako nedokonalý prototyp současných blockbusterů, které rovněž vrší jednu atrakci na další. Poetiku animovaných grotesek (a dnes taky mnohých videoher) dokázal Spielberg do celovečerního filmu zdárněji přenést (nepřekvapivě) až v animovaném Tintinovi, v němž nepřetržitý akční chaos působí mnohem organizovaněji. 60% ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tedy čekal jsem, že se pobavím trošku více...ale ta nahá kočka na japonské lodi opravdu nemá chybu!!! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tak tady je jasně vidět, že i mistr tesař se někdy utne. Spielberg tímhle filmem šlápl notně vedle a stát se to jinému režisérovi, asi by mu to zlomilo vaz. Ale Steven je natolik jedinečný, že si může dovolit do konce svého života natočit ještě aspoň 2 podobné bláboly a nikdo nebude zpochybňovat jeho režisérské kvality. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hrozná zpatlanina od člověka, od kterého by to málokdo čekal. Steven Spielberg šlápnul vedle, ale dá se mu to odpustit. Sice natočil zhovadilost největšího kalibru o japončících kteří chtějí zaútočit na Hollywood. První bod na mapě na co narazili, jen tak z hecu. Kravinka, možná to trošku potěší, ale taky ukáže jak Amíci jsou páni světa, přesně ten Americkej svět tehdejší doby. Muzika, swing, užívání si, válka, ale ta jenom málo. Tak či tak je to zplácanina. Nedá se na to ani pořádně koukat, ty Amíci mě tam totiž neskutečně štvali, jejich znalosti by stačili u nás na vyhrání chcete být milionářem jednim vrzem bez nápovědy. A to je ještě málo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $35miliónovTržby USA $34,175,000Tržby Celosvetovo $94,875,000║ Po dlhšej dobe videl v roku 2011 a .... je to Spielbergov omyl, toto mu fakt nevyšlo, trikovo skvelé, zopár dobrých frkov ale ináč prázdnota bez jedinej lepšej postavy, planoba. /40%/ ()

woody 

všechny recenze uživatele

Asi z tohohle hodnocení vyčnívám ale mě se ten film líbil.Každý od Spielberga čeká Duel, Ryana, Schindlera a tak když natočí normální prosťoučkou komedii nikdo mu to nemůže odpustit.Pořád také slyším připomínky že je moc dlouhá.Vždyť Chyť mě když to dokážeš má 150 min. a má 83 %.Belushi je jako opilý pilot stíhačky nezapomenutelný. 8/10 ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Takovejhle film bych od Speilberga fakt necekal. Hromada pribehovejch linii, jeste vetsi hromada postav a to vse se protne jedny noci behem utoku japoncu. Vysledek je totalni zmatek a bordel a priserna volovina, kdy vsichni po sobe strilej, rvou a pobihaj, nikdo moc netusi co se deje a vsude vladne panika. Ja sem sice taky moc netusil, proc tady neni ani jedna normalni postava a vsichni se chovaj jak vylizany hovada, ale to mi nezabranilo, abych se dobre bavil. Navic rozpocet je na filmu fakt videt, takze tu kazdou chvily neco vybuchuje, vystrili se tuny munice a je tady skvela sestava sympatickejch hercu v cele s drsnackym Belushim. Slabsi 4*. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"PO ČEM STŘÍLÍTE?" - "PO ČEM SE DÁ." Velkorysá válečná satira v hávu destrukční grotesky. Letadla honící se v ulicích, ruské kolo kutálející se po molu do moře a výkvět SNL. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Chvilkami chaoticke, na niektorych scenach som sa nasmial, napriklad parodicky uvod na Celuste, ale na majstra Spielberga a od tvorcov trilogie Navratu do buducnosti Roberta Zemeckisa a Boba Galea je to scenaristicky chaos, na ktory som sa nedokazal uplne sustredit. Netvrdim, ze nepochopitelny scenar, ale nejako som stracal chvilami prehlad. Na druhej strane musim pochvalit spektakularne akcne sceny alebo ucast mojich oblubenych komedialnych hercov 80-tych rokov napriklad Dana Aykroyda alebo Johna Candyho. Taktiez suhlasim s jednym komentarom, ze keby tento film natocil iny reziser, mozno by mal vyssie hodnotenie. Jednoducho kazdy ocakava od Spielberga nejaky megaprojekt s dokonalym scenarom, v tomto pripade to bola nenarocna komedia. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Za mě ještě třeba i Válečný kůň nebo Navždy, ale 1941 je opravdu oprávněně považovaný za Spielbergův poměrně velký nezdar. Má sice rychlý spád a několik docela milých momentů, ale celkově se ukazuje, že komedie prostě není jeho parketou. A samozřejmě tím, co předvedl v uplynulých letech, každý čekal něco výjimečného. Znovu nicméně představuje obyčejné hrdiny v obyčejných situacích, znovu staví člověka versus stroj, znovu se otírá o téma paranoi. Jenže to, co možná vypadalo dobře na papíře, na plátně úplně nezafungovalo. Možná ještě horší to v dané době bylo pro Roberta Zemeckise, pro kterého šlo o několik po sobě jdoucích scénářů k filmům, které v kinech propadly. Šanci přesto dostal a hned při Honbě za diamantem se do ní zakousl. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

S každým dalším zhlédnutím se mi 1941 líbí víc a víc. Oceňuji hlavně tu nesmírně hravou smršť humoru, který se na diváka valí od začátku do konce. Někdo to vydrží, někdo ne. Každá postava tohoto filmu je - s prominutím - naprostý kretén, scénář se s ničím nepáře a je vidět, že si pánové Zemeckis a Gale mohli vymyslet naprosto cokoliv, protože Steven Spielberg měl k dispozici opravdu štědrý rozpočet (o vlastní fantazii nemluvě) a bez problému zhmotnil i ty největší šílenosti. Z hereckého obsazení mě nejspolehlivěji baví kapitán japonské ponorky Toshiro Mifune a jeho německý pozorovatel Christopher Lee, a pokud bych měl vybrat nejlepší scénu, byla by to nejspíše ta taneční, která přeroste ve rvačku neskutečných rozměrů. Špičkovou hudbu Johna Williamse snad ani zmiňovat nemusím.___P.S. Rozšířené verzi bych pravděpodobně ubral jednu až dvě hvězdičky, protože film opravdu zbytečně natahuje a ten spád se zkrátka ztrácí. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Značně podceněná záležitost. Spielberg trhlej jako nikdy, komediální jízda na úrovni nejlepších bláznivin následující dekády a vůbec, to většina z vás nepobrala těch x souběžně se rozvíjejících a na závěr skvěle se propojivších dějových linií? Vždyť je všechno jasný jako facka a ty hlášky typu "Vůbec jsem nepochopila, o čem tento film vůbec je" vážně nechápu. Tady si asi někdo během sledování seděl na hlavě. :-) ()

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Zemřel herec James Caan

Zemřel herec James Caan

07.07.2022

Z amerického Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve středu večer opustil filmový svět americký herec James Caan, jehož si diváci mohou vybavit ze snímků jako Příliš… (více)

Reklama

Reklama