Reklama

Reklama

A.I. Umělá inteligence

  • USA A.I. Artificial Intelligence (více)
Trailer 1
USA, 2001, 146 min

Obsahy(1)

Svět budoucnosti se změnil. Ledovce roztály, miliony lidí přišly o půdu pod nohama a jejich životní prostor se radikálně zmenšil. Situace si vyžádala absolutní kontrolu nad růstem populace. Chybějící místo zaplnili roboti. Jsou lidem k nerozeznání podobní a rok od roku jsou dokonalejší. Ten poslední, kterého sestrojil profesor Hobby, je tak dokonalý, že je schopen milovat, snít a cítit stejně jako člověk. Má podobu jedenáctiletého chlapce, jmenuje se David a společnost ho předala manželům Henrymu a Monice Swintonovým. Jejich syn Martin leží v nemocnici, kde v umělém spánku čeká, zda bude objeven lék na jeho smrtelnou nemoc. Manželé mají Davida vyzkoušet, a pokud se rozhodnou, mohou aktivovat jeho emoce. Profesor však manžele varuje, že si to mají dobře rozmyslet, protože je to krok nevratný. Žena to přesto po čase udělá a chlapec k ní začne cítit lásku. Dostane plyšového medvídka Tedyho, který patřil Martinovi. Stane se však to, co nikdo nečekal a Martin se uzdraví. Velmi záhy se ukáže, že pro dva chlapce není v rodině místo a Monica malého, vroucně milujícího robota odveze do lesa daleko za město, kde ho vysadí a odjede. Šokovaný David se rozhodne najít pohádkovou vílu Modrovlásku, která dokázala proměnit dřevěného Pinocchia v opravdového chlapce. Doufá, že jako skutečný chlapec se bude moci vrátit k mamince... (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (28)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 100 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • V pokladnách severoamerických kin nechali diváci 78,6 milionu dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 235,9 mil. (NIRO)
  • V Kubrickově původním náčrtu měl David (nakonec Haley Joel Osment) daleko výraznější mechanické rysy. Měl být digitálně animovaný, což tehdy ztroskotávalo na stavu trikové technologie. (NIRO)
  • Navzdory různým možným výkladům filozofických témat, která se ve filmu objevují, je sám Steven Spielberg rozebírá nerad, protože se drží rady Stanleyho Kubricka: "Stanley mi jednou poradil, abych nikdy neposkytoval definitivní tematický výklad filmu, protože ten by potom byl jedinou interpretací, která by navěky kolovala ve všech filmových publikacích a lexikonech." (NIRO)
  • Celosvětová premiéra proběhla 26. června 2001 v New Yorku. (Varan)
  • Natáčení probíhalo v americkém státu Oregon a v Los Angeles. (PaTeXx)
  • Kapela hrající v aréně jsou američtí Ministry. Píseň se jmenuje "What About Us?". (Corpsegrinder)
  • Když Stanley Kubrick natáčel svůj poslední film Eyes Wide Shut (1999), předal výsledky práce k budoucímu filmu A.I.: Umělá inteligence včetně originálních návrhů designu svému kolegovi, režiséru Stevenu Spielbergovi. Jedním z důvodů, proč sám s realizací otálel, bylo, že pro ni neviděl dostatečné technické možnosti. Teprve po Jurském parku (1993) uvěřil, že něco takového bude možné, a sešel se s hlavním CGI supervizorem Spielbergova filmu Dennisem Murenem. Spielberg pak snímek pojal jako poctu svému zesnulému kolegovi a příteli. (Lynette)
  • Pro posledních sedm minut filmu složil John Williams klavírní skladbu, která přesáhla délku scény. Steven Spielberg film přestříhal tak, aby mohla zůstat kompletní. (HellFire)
  • Ve scéně, kdy vědci mluví o nalezení Davida (Haley Joel Osment), zmíní město Haddonfield. Haddonfield je skutečným městem v New Jersey, kde Steven Spielberg strávil několik let svého dětství. (HellFire)
  • A.I. byla prvním filmem, který použil počítačem generované prostředí zvané "Previs", sloužící jako jakýsi předobraz skutečných záběrů (previzualizace). Rovněž představil "virtuální studio", tj. technologii, která umožňovala chodit s kamerou virtuálním zobrazením Rouge City a vybírat si záběry. Tato technologie byla využita i při realizaci trilogie Pán prstenů (2001, 2002, 2003). (HellFire)
  • Roboty bez končetin hráli lidé s amputovanými údy. (HellFire)
  • Film se měl jmenovat jen "A.I.", ale název se musel změnit, jelikož si jej příliš mnoho lidí pletlo s A1. (HellFire)
  • V rámci reklamní kampaně vznikla internetová hra založená na řešení problémů skrze skryté zprávy a puzzle. (HellFire)
  • V zájmu zachování ratingu PG-13 byla z Rouge City digitálně odstraněna budova ve tvaru penisu. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

07.03.2013

Měl to být další Kubrickův historický velkofilm po Spartakovi. Legendární perfekcionista začátkem šedesátých let po dlouhém studiu historických faktů napsal scénář k filmu o francouzském vojevůdci z… (více)

Reklama

Reklama