Reklama

Reklama

Chyť mě, když to dokážeš

  • USA Catch Me If You Can (více)
Trailer 1
USA / Kanada, 2002, 141 min

Předloha:

Frank W. Abagnale Jr. (kniha), Stan Redding (kniha)

Scénář:

Jeff Nathanson

Hudba:

John Williams

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken, Martin Sheen, Nathalie Baye, Amy Adams, James Brolin, Brian Howe, Frank John Hughes, Steve Eastin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Když bylo Franku Abagnaleovi 16 let, žil se svým otcem a matkou v New Yorku, ale finanční problémy otce donutily rodinu opustit jejich krásný dům a přestěhovat se do malého bytu. Matka navíc udržovala milostný poměr s kamarádem svého muže a vše nakonec vyústilo v rozvod. Když se měl Frank rozhodnout, se kterým rodičem bude žít, raději od rodičů utekl. Frank od svého otce dostal k narozeninám běžný účet v bance a vlastní šekovou knížku, takže když mu došly peníze, naučil se šeky falšovat. Jak se Frank protloukal životem, odkoukal, že pokud by byl pilotem aerolinek, působil by na lidi důvěryhodněji. Pořídí si tedy uniformu a začne se vydávat za pilota. Frank i nadále pokračuje ve falšování šeků a díky tomu má brzy poměrně dost peněz. Začne dokonce falšovat šeky letecké společnosti a postupně ukradne několik milionů dolarů. Frank neustále píše svému otci dopisy a přiznává se k tomu, že je z něj pilot, ale už nepřizná to, že je jen falešným pilotem. Frankovy podvody se ale samozřejmě brzy provalí a začne po něm pátrat FBI, kterou zastupuje agent Carl Hanratty, který se specializuje na bankovní podvody. Díky Carlovu usilovnému pátrání se s Frankem setká v jednom hotelu v Kalifornii, ale Frank Carlovi namluví, že je z rozvědky a že podvodníka dopadl on. Carlovi dojde až příliš pozdě, že byl oklamán. Dvojice spolu mluví znovu až na Vánoce, kdy Frank Carlovi zavolá. Carlovi díky tomuto hovoru dojde, že je Frank úplně sám. Carl se navíc náhodou dozví, že Frank používá jména postav z komiksů, takže se dovtípí, že je Frank mladistvý a že je z New Yorku, což mu Frank napověděl během jejich hovoru. Carl díky těmto informacím zjistí Frankovu skutečnou totožnost. Frank mezitím přešel z předstírání pilota na lékaře. Frank si zfalšoval lékařský diplom a nastoupil do nemocnice jako noční ambulantní lékař. V nemocnici se zamiluje do Brendy a rozhodne se s ní zasnoubit. Aby udělal dojem na Brendiny rodiče, udělá ze sebe kromě lékaře i právníka, a dokonce v Louisianě složí právnické zkoušky. Frank a Carl spolu opět mluví na Vánoce a Frank řekne Carlovi, že se zasnoubil a že na podvody kašle, takže prosí Carla o to, aby ho nechal být. Což samozřejmě Carl neudělá. Tato informace a další stopy pomohly Carlovi zjistit, kde se Frank nachází, a Carl dokonce dorazil i na Frankův zásnubní večírek. Frank si Carla všiml včas, takže utekl a před svým odchodem řekl Brendě pravdu o tom, kdo je a co dělá. Frank poprosil Brendu, aby utekla s ním, ale ona mu zlomila srdce, když se rozhodla pomoct FBI s jeho dopadením. Frank pak v přestrojení za pilota utekl z USA a přesunul se do Evropy, kde pokračoval v padělání šeků, čímž na sebe opět upoutal Carlovu pozornost. Carl požaduje, aby ho šéf poslal do Evropy, ale to mu není povoleno. Carl tedy odnese jeden z padělaných šeků odborníkům v USA a ti mu prozradí, že takové šeky se dají vytisknout jen na několika strojích v Evropě, jeden z nich je i ve Francii, odkud pochází Frankova matka... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 077)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

"Catch Me If You Can..." Seběvědomost sama, Leonardo DiCaprio, si to štráduje letištní halou v doprovodu vychechtaných a na první pohled pitomých slečinek v modrém. Proč? Protože tenhle Frank je vychcanej jako mraky. Cestuje bez víza, falšuje všechno, co mu příjde pod ruku a hlavně si dělá ze života jeden velkej adrenalinovej nářez. Prostě moc.___ Tahle neuvěřitelná retro bomba, která vás při své explozi nepolije ohnivým jazykem, ale spíš vás zaboří do gauče s bizarním úsměvem na tváři, je spíš pro diváky úchyláky. Musíte být neustále na pozoru. "Obelstí Frank i mě?" ptá se divák každou minutou a doufá, že tomu tak nebude. Alespoň tomu tak nebylo u výkonu DiCapria, který Franka zahrál moc pěkně a dává tím pádem na srozuměnou, že ty Bravo plakáty, které si polepovaly uječený patnáctky po zdech, nebyly vyloženou blbostí. Pak přijde scéna, kdy Frank zuřivě rozhazuje svoje šeky v tiskařské firmě v zapadlém městečku ve Francii a vy (divácí!) jste na vrcholu blaha, protože jste se stali součástí něčeho mimořádnýho. Spileberg odletěl s E.T.- mimozemšťanem na dovču a zanechal tu po sobě svůj komediální hologram, který mám mnohem radši. Ha-Ha-Ha!!! ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 7/10 Efekty 7/10/// +Leonardo DiCaprio, námět, dialogy -doba ve které se děj odehrává/// Ano, retrostyl mě z počátku neoslovil a filmu jsem se nějaké dva roky vyhýbal. Potom jsem ho zhlédl a byl jsem překvapen, jak moc mě bavil. Vztah hlavní dvojice byl stylový a zajímavý. Vychytávky a způsob jednání hlavního hrdniny byly dechberoucí. Některé scény a dialogy ("Jsem váš nový učitel!" "Tak jak jsi podfoukl tu komisy?" byly úžasné. Včera jsem si film v televizi znovu připoměl a díky tomu, že člověk zapomíná jsem se opěptovně dobře bavil. Sice to není 5*, ale i přesto je to film, který se povedl a dokazuje, že někdy je zbytečné mít předsudky./// Celkem 77%/// ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Není větších výtek a přesto, dojem vrcholně bezpohlavní. Vezmi ty nejhvězdnější herce, vtipnou podfukářskou story, pár extra emocí pár vtípků, podej to jednoduše a jako že inteligentní, jmenuj se Spielberg, máš film co se (skoro) každýmu zavděčí. Sterilní. A možná, jak Hanks tak DiCaprio už jsou přeci jen za léta okoukaní. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Já a S. S. si asi nikdy rozumět nebudeme. Byť nemohu Catch Me If You Can upřít vymazlený styl a docela sympatickou odlehčenost, stále je v něm na můj vkus příliš mnoho příliš dojemných scén a lidského tepla. A hlavně - ač je to komedie, není zrovna zábavná, film jsem vlastně ani nebyla schopná dokoukat, jak mne postupem času méně a méně bavil. ()

ChewieDC 

všechny recenze uživatele

DiCaprio je skvělý jako vždy, Tom Hanks podává svůj nadprůměrný standard a Christopher Walken v roli Frankova otce prostě září. Inteligentní film podle inteligentního scénáře, který sice neoplývá bombastickým výtvarným stylem a drží se kamerovými a scénickými kompozicemi spíše u země, ale přesto dokáže i současného diváka zaujmout. Film je natočený ve stylu doby, ve které se odehrává a stejně tak je v retro stylu i příjemná hudba Johna Williamse. Rozhodně stojí za shlédnutí. Dle mě dokonce lepší Spielbergův film, než přespříliš vychvalovené Minority Report. ()

Galerie (140)

Zajímavosti (72)

  • V rozhovore k vydaniu knihy v roku 2003 reálny Abagnale povedal, že film je na 80% pravda. Vo svojom predslove išiel ešte ďalej a uviedol, že film na 90% skutočne vystihuje podstatu jeho životného príbehu. (Raccoon.city)
  • Letiště LGA (La Guardia) a vlastně ani žádné jiné letiště nemá dráhu 44. (gug)
  • Skutočná identita hlavného vyšetrovateľa FBI Carla Hanrattyho (Tom Hanks) bola odhalená až po jeho smrti v roku 2005. Išlo o agenta menom Joe She, ktorý sa zúčastnil aj na vyšetrovaní vraždy Johna F. Kennedyho. (Raccoon.city)

Související novinky

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

24.04.2014

Steven Spielberg stále neví, jaký bude jeho příští film. Před několika dny začal kroužit kolem historického dramatu The Kidnapping of Edgardo Mortara, teď ale jeho pozornost zaujal thriller z období… (více)

Reklama

Reklama