Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Francouzský vědec Claude se svým tlumočníkem, kartografem Davidem, objeví letku vojenských letounů, která zmizela před třemi desetiletími. Letadla nejsou poškozená, fungují, ale po pilotech není ani stopy. Starý muž, který byl jediným svědkem, tvrdí, že v noci vyšlo slunce a zpívalo mu. Brzy poté se v poušti Gobi objeví pohřešovaná řecká loď Cotopaxi. V Indianapolis se zase krátce poté na řídící věži podaří zachytit hovor dvou pilotů civilních letadel o zjevení UFO. Stát Indiana je postižen masivními výpadky proudu, a tak je do práce povolán i technik Roy. Právě on na opuštěné silnici zažije setkání s UFO. Začne ho ve vozidle pronásledovat a spolu s ním tak činí i policie, ale kosmická loď mizí na noční obloze. Roy je UFO fascinován a stává se stále více posedlým obrazy, které se mu v mysli stále objevují. Vidí horu a neznámá síla ho nutí ji neustále z něčeho modelovat. (Nova Cinema)

(více)

Recenze (758)

golfista 

všechny recenze uživatele

První krok Stevena Spielberga na půdu Sci-fi a hned taková bomba ! Jak to ten člověk sakra dělá ?! :-) O setkání s mimozemšťany asi nejpůsobivější film. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Dokonalý film, díky kterému jsem měl v dětství mnoho bezesných nocí. Tak znovu: Spielberg je génius. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 2007, Oscar 1 : Kamera + 7 nominací: Režie, Herečka VR - Melinda Dillon, Výprava, Hudba, Zvuk, Střih, Vizuální efekty + (Zvukové efekty) ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Základní kámen sci-fi žánru. Steven Spielberg s tímto filmem neměl snadnou startovací pozici, poněvadž ho nasadil do kin v době, kdy celý filmový svět šílel z Lucasových ´Star Wars´ (jejichž obliba přerostla až do jakéhosi společenského fenoménu západního světa), ale díky svým kvalitám si brzo našel místo v srdci filmových fandů i odborné kritiky. Jde bezpochyby - společně se Zemeckisovým ´Kontaktem´ - asi o nejlepší film na téma kontaktu s mimozemskými civilizacemi, jehož závěr a stěžejní tóny Willimasova soundtracku vstoupily do filmových učebnic. Potěší také režisérská legenda Francois Truffaut (v té době Spielbergův přítel) ve stěžejní roli astronoma Lacombeho. A na to narvaný letní kino za bolševika také jde stěží zapomenout. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Ehm... Když jsem tenhle film viděla poprvé jako asi desetiletá, začala jsem potom při jídle modelovat z bramborové kaše horu, kde měli přistát mimozemšťani. No můžu něčemu takovému dát jiné hodnocení, než 5*? ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Když jsem tenhle film viděl poprvé, z první poloviny jsem byl vyděšenej a druhou nějak nechápal. Bylo mi totiž asi sedm :). Pak jsem to viděl znova a říkám si - jo, takhle by to bylo lepší než ve Dni Nezávislosti a Aktech X, kde nám tvrdí, že Vládci Loutek nejsou nic jiného než zlí Vetřelci chystající se na Válku Světů a že už Jsou Mezi Námi :). Ale nemuselo to být tak roztahaný, i když Spielberg roztahanost rád, není liž pravda? ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Nad zemí se vznášejí neidentifikovatelné objekty, na nečekaných místech se objevují ztracená válečná letadla a Richard Dreyfuss blbne s jídlem a pěnou na holení. Stejně jako o 17 let později Jurský park, také Blízká setkání z nekritické perspektivy fascinovaného malého dítěte (nebo infantilního dospělého) tematizují lidský údiv jako takový. Na podkladu sci-fi z 50. let Spielberg mistrně odklonil paranoiu americké společnosti od vnitrostátních záležitostí k věcem nadpozemským, kterých vlastně není důvod se bát. Jako vyprázdněná eskapistická zábava, do které si každý může nalít své vlastní významy, film funguje výborně také díky tomu, že je celý založený na naznačování toho, že nám v příští scéně bude odhaleno něco zásadního (a pokud ne v příští, pak v přespříští nebo v té další). Oddalování odhalení díky svižné režii a náležitě rozmáchlému měřítku dokáže udržet pozornost až do spielbergovsky chlácholivého finále. Rád bych viděl remake, ve kterém hrábne třeba Sethu Rogenovi a který rozvede (možná nezáměrnou) komediální rovinu filmu (modelování homolí z bramborové kaše s vážnou tváří vážně sledovat nedokážu). 75% Zajímavé komentáře: evilive666, Bobek15 ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Pomalost snímku je jistě záměrná. Všechny motivy velkého příběhu jsou patřičně rozebrány, aby se pak mohly dokonale spojit. Kaše je naprosto úžasná. A potěší i Francois Truffaut jako herec. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Natočené je to krásně, ale trochu mi vadí, že odpovědí na otázku "Proč se zde mimozemšťané chovají tak, jak se chovají?" je prosté "Protože můžou." Vlastně kecám, vadí mi to hodně. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po filmařské stránce je to machrovina největší, ale některé části filmu jsem prostě nechápal a otázka Proč ? padala poměrně často a rušila tak větší vnímavostní ponor do všeho toho užasného, napínavého a neznámého. Navíc já mám stejně radši postel a v ní holku a sebe, nebo- li blízká setkání prvního druhu. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nádhera, pohádka, fantazie. Poprvé jsem viděl tenhle skvost někdy v 80. letech v letním kině a byl to pro mě zážitek na celý život. Richard Dreyfuss je dokonale působivý, triky jsou přímo bombastické i na dnešní dobu a celková atmosféra filmu je prostoupena maximální mírou humanity. Závěrečná čtvrthodina je fascinujícím vyvrcholením filmu. Po jeho skončení jsem na obloze marně vyhlížel nějaká podivně se pohybující světla... ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $19,400,870Tržby USA $134,800,000Tržby Celosvetovo $306,500,000Steven Spielberg a jeho obľúbená téma o mimozemšťanoch, nuž tých už z každého možného smeru prevetral, či už v dobrom (E.T.) alebo aj v zlom (Vojna Svetov), ale treba pripomenúť, že vždy to je od neho plnohodnotný zážitok ako aj toto blízke stretnutie s nimi. Po trikovej stránke to aj dnes dobre rezonuje, prináša správnu dávku napätie či aj takú slušnú štipku strachu a úzkosti pri niektorých moc vypätých scénach. /95%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Úžasně magické barevné dílo od režiséra, který má rád hodné mimozemstany. Postupně se odhalující tajemno okolo barevných lítacích předmětů, výpadkům elektřiny, únosům letadel a jejich oběvování, šíleného nutkání vytvořit horu... svůj cíl. Toto všechno se postupně ukazuje a vede k úžasnému finále plného výborných efektů, barev, hraní na klávesy a ... trochy mírumilovných kamarůdu z jiné planetky. Velmi působivá a přijemná podívaná. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Setkání prvního druhu je, když vidíte UFO. Druhým druhem je, když o tom spatříte nějaký důkaz. Kruhy v obilí, záření...Třetí druh znamená, když navážete kontakt. Ale to už je tak trochu spoiler... Každopádně je skoro neuvěřitelné, co dokázal Spielberg v roce 1977 natočit...a k puncu výjimečnosti stačilo jemu a Johnu Williamsovi vlastně jen pět jednoduchých tónů... PS: Tenhle velkolepý film by si zasloužil remake - ideálně kdyby ho natočil sám mistr Spielberg! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Blízká setkání třetího druhu jsou jedním ze čtyř nejlepších filmů páně Spielberga. To jejich kvalitu myslím dostatečně vystihuje, ne? ()

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Emmerich chystá další katastrofu

Emmerich chystá další katastrofu

25.06.2016

S trojkou Dne nezávislosti to zatím nevypadá moc růžově, i kdybychom se jí ale dočkali, Roland Emmerich nejdřív natočí sci-fi Moonfall. Studio Universal film popisuje jako kombinaci 2012 a Blízkých… (více)

Jeff Nichols natočí sci-fi

Jeff Nichols natočí sci-fi

19.01.2014

Režisér a scenárista Jeff Nichols (1978) se řadí mezi nejtalentovanější tvůrce nastupující filmařské generace v USA. Jeho tvorba se zatím vyhýbá prestižním a sledovaným oceněním, ale již 3 filmy (z… (více)

Koncert k 80. narozeninám Johna Williamse

Koncert k 80. narozeninám Johna Williamse

24.03.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny své příznivce a fanoušky filmové hudby na svůj další koncert v Rudolfinu, který je věnován letošním osmdesátým narozeninám největšího současného skladatele… (více)

Reklama

Reklama