Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Celie. "Pán." Sofie. Nettie. Shug. To jsou nezapomenutelné postavy románu Alice Walkerové oceněného Pulitzerovou cenou, jež rozjasňují obrazovku ve filmové adaptaci režírovanou Stevenem Spielbergem. V hlavní roli příběhu je Celie (Whoopi Goldberg ve svém filmovém debutu), která se snaží láskou přemoci krutost a radostí překonat bolest. Brilantní herecké výkony a dokonalé filmařské řemeslo těch, co se na filmu podíleli, to je Purpurová barva. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (217)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Spielbergův opus je vážně skvělý a silný film, ale ani tady nedokáže zajet hluboko pod kůži. Vše plyne podle plánu, emoce jsou přesně dávkovány a nic se neponechá náhodě, vše je vybroušené a čisté. Možná až moc. Nedokážu si to doopravdy pustit k tělu, i když uznávám, že natočit třicet let životu obyčejné černoské rodiny, aniž by to byla nuda, chce zručnost.. Výborní herci mě docela překvapili. Dal plný počet i přes dosavadní výhrady... ale ten neuvěřitelně šťastný konec to kazí... Odhaluje myšlenkovou chudost, kterou film ale asi zdědil už po předloze. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

50% Príbeh incestu, zneužívania, domáceho násilia a rasizmu v podobe sentimentálnej rozprávky pre celú rodinu. Oukej, nie je to úplne tak, ale výsledná kombinácia intenzívneho materiálu a gýčovej mládeži prístupnej uhladenej oscarovky je úplne absurdná. Začínam chápať, čo časť ľudí neznáša na Spielbergovi. Zo všetkých spielbergoviek Purpurová farba zostarla asi najviac. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Tohle je typicky priklad proc nemam rad mnohe filmy Stevena Spielberga, radobydojemne rodinne drama, tentokrat z oblasti jizasnkych afro-americanu. Natocene to neni spatne, ale me ti negramotni cerni vidlaci skutecne nijak neimponuji. U nekterych kycovitych scen jsem si vylozene placal na celo a rikal si Stevene, uz se prober! 3/10 ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

A půl. Já nevím, ale zřejmě se mi Spielbergova "lidská" dramata vůbec nedokáží dostat pod kůži a zanechat ve mně silný dojem. Podobně jako Říše slunce, je i Purpurová barva vysoce hodnocená, avšak ani z jednoho z těchto snímků jsem nedokázala mít pocit jedinečného, nezapomenutelného a hluboce lidského příběhu. Jak se jedná o dobrodružné či sci-fi "komerční trháky," tak mě Spielberg dosud nezklamal. Ale jakmile se přenese do dramat, tak v tomto "odvětví" mě nedokázal zaujmout. V podstatě je to takový komerční Hollywoodský bohém. Ale jak si vezme pod taktovku drama, snaží se přenést do lidského příběhu s důrazem na charaktery, zároveň jakýsi velkolepý komerční patos a chladnost, a tam, kde má ve velkofilmu speciální efekty či akci, se pokouší příliš hrát na city. Chybí mi jistá přirozenost. Je v nich příliš cítit snaha o "dojemný příběh." Jakoby pro to neměl potřebný cit. Zatím myslím, že toto rozhodně není Spielbergova doména. Tam, kde je mistrem ve svých milionových spektáklech, zaostává v malých příbězích, které se snaží hodit do stejného hábitu. Není to režií, snad ani scénářem. Ale pro mě jakousi, jakoby uzavřenou chladností. V případě této "barvy" na mě nezapůsobilo celistvé zpracování. To je sice režijně skvělé, ale často jsem měla rozlišné pocity v jeho vedení. Místy mi totiž připadalo, jakoby se Steven pokoušel o lehkou komediální vložku a chvíli na to se zase vše přehouplo v čisté drama. Toto prolínání, především z počátku, mi přišlo lehce roztěkané a jaksi i nemístné. Chyběla mi hloubka, ponoření do postav, soucítění s nimi. Postrádala jsem emoce, nedokázala jsem děj prožít. Závěr filmu je ukázkově hollywoodský a až křečovitě hrál na city. Ač si ho hlavní hrdinka v podání Whoopi Goldberg po těch dlouhých, útrpných letech jistě zasloužila. A český dabing mi ve spoustě pasáží přišel docela slabý. ()

sidzej 

všechny recenze uživatele

So Stevenom Spielbergom na večné časy a nikdy inak. Jeden z najkrajších, najdojemnejších a najobohacujúcejších filmových zážitkov v mojom živote. Vďaka Steven. Apropo nechápem ako môže niekto namietať proti záverom Spielbergových filmov, v tom podľa mňa spočíva jeho obrovská sila a um ako dojemne každý svoj film zakončí, k slzám ma dokáže dohnať len skutočne výnimočné dielo ako toto ()

Galerie (52)

Zajímavosti (16)

  • Kritika sa tiež týkala spôsobu, akým Steven Spielberg otupil ostrie niektorých kontroverzných prvkov knihy. Filmu to však neuškodilo, vyniesol totiž takmer 100 miliónov dolárov. (Tomco)
  • Film režiséra Stevena Spielberga získal 11 nominací na Oscara, ale ani jednu sošku nezískal. (EMMY)
  • Natáčelo se od 5. června do srpna 1985. Točilo se ve státech USA – Severní Karolína a Kalifornie, a v Africe – konkrétně v Keni. (Varan)

Související novinky

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

27.12.2020

Furiosa, prequel Šíleného Maxe od režiséra George Millera a studia Warner Bros. má oficiálně stanovené datum premiéry. Snímek v hlavní roli s herečkou Anyou Taylor-Joy (Dámský gambit) tak dorazí do… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama