Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (394)

Genero 

všechny recenze uživatele

To jsem jako náctiletý valil bulvy, takový napínák. S bratránkem jsme pak dlouhé dny žili ve světě Duelu, já byl starší a měl jsem větší Velamos, takže jsem byl záhadný kamioňák, on s menším Velamosem byl cesťák. Vždycky jsem mávnul, jako že je cesta volná a může jet a jak mě míjel, sundal jsem ho na zem. Roky jsem tenhle film neviděl, ale jasný plný knedlík za krásné vzpomínky z dětství. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

tak překvapivě dobrý film. Čekal jsem přeci jenom něco jiného. Tedy horšího, nedávno jsem viděl Rest stop a tak nějak jsem upustil od těhlech thrillerů, a navíc jsem se poměrně bál když tohle byl jeden z prvních větších Spielbergových filmů, ale nakonec to dopadlo výborně. Jak tady každej říká Spielberg měl skvělej nápad neukazovat řidiče, tahle věc totálně dopomohla utvořit atmosféru. Herec Weaver byl dokonalej a scéna v restauraci mi díky němu utkvěla v hlavě. Dobrý film. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Duel by dle mého názoru rozhodně neměl být opomínán. Spielberg vytěžil z minima maximum a stvořil fantastické strhující dílo, které je důkazem jeho režijního mistrovství. Napjatá atmosféra a "hororový" náklaďák jsou bezesporu nejsilnější zbraně tohoto filmu, který je zářným příkladem poctivé napínavé filmařiny. 80% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Klasický Spielberg u kterého při sledování nemrkáte, nepolykáte a ani nedýcháte. Šílený řidič cisterny si vyhlédne nebohého podomního prodejce a snaží se jej z nepochopitelné příčiny zabít svým truckem. Vždy kdy už si Mann myslí, že tomu cvokovi ujel, objeví se mu čumák tahače a zuřivě čoudící výfuky na horizontu ve zpětném zrcátku jeho auta.... Tenhle film lépe funguje při prvním shlédnutí, napodruhé už víte jak to bude a tak... Každopádně doporučuji. Těch čtyřicet let tomu nijak neubralo. Naopak, káry jsou správně retro a celé mi to tak nějak ladí i dnes.... * * * * ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

82% - Napínavé, alegorické, akční... Někdy mám pocit, že filmy udělané za levný peníz mají v sobě mnohem víc šmrncu. Perfektní práce s napětím dělá z Duelu výborný film. Scénář se mi taky moc líbil, já mám rád, když to má myšlenku. Kdyby film skončil trochu rozumněji, byla by to pro mě solidní Kafkovina, a já bych to ohodnotil plným počtem. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (31)

  • Námet na poviedku Richarda Mathesona vznikol potom, ako autor cestoval domov s priateľom z golfu. Cestou domou ich niekoľko míľ obťažoval kamión, ktorý im nedal možnosť predbiehať. Stalo sa to v deň keď Mathesonovi oznámili smrť J.F. Kennedyho (1963). Tému poviedky si zapísal na starú obálku a keď ju neskôr po pár rokoch našiel, vytvoril z nej celý príbeh, ktorý v roku 1971 publikoval v Playboyi. Matheson neskôr napísal i scenár pre Spielbergov film. (toi-toi)
  • Carey Loftin, v titulcích uveden jako Cary, měl na starost koordinaci kaskadérů. (Robbi)
  • Cisterny byly celkem tři, dvě Peterbilt 281 (1956 a 1960) a jedna Peterbilt 351 (1964). Jeden 281 byl zničen v závěrečné scéně filmu. 351 byl vyřazen a sešrotován několik let po dokončení filmu. Druhý 281 byl nějakou dobu normálně v provozu, objevil se pak i v několika videoklipech a ve filmu Torque: Ohnivá kola. Většinu času ale chátral opuštěný a zapomenutý. V roce 2005 ho koupil nadšenec a uvedl ho do stavu, v jakém se objevil ve filmu Duel s tím, že veškerá rez je umně provedená lakovaná imitace a auto se těší výbornému stavu. (Stejšn)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama