Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V lese nedaleko jednoho z předměstí Los Angeles přistane kosmická loď. Drobní mimozemšťané se vydají z lodi na průzkum a odebírají vzorky pozemských rostlin. Brzy je však vyruší skupina lidí a mimozemšťané se v panice vrátí do kosmické lodi a odletí. Jednoho z nich, který se nestačil vrátit včas, tu však zapomenou. Trosečník najde skrýš v kůlně domu, kde bydlí desetiletý Elliott se sourozenci. Elliott si tvora všimne a tajně ho přiláká do svého pokoje a začne mu říkat E.T. Ten se z televize naučí několika pozemským slovům. Z různých hraček a věcí běžné potřeby začne podomácku vyrábět komunikační zařízení a současně se sbližuje s citlivým Elliottem. Chlapci využijí halloweenového průvodu masek a pomohou zamaskovanému mimozemšťanovi nepozorovaně proniknout do lesů za město, kde se E.T. uprostřed noci pokusí navázat spojení. Agenti, kteří po něm pátrají, se zmocní vyčerpaného mimozemšťana a v mobilní laboratoři ho podrobí sérii testů. Zatímco Elliott se jakoby zázrakem uzdraví, zdravotní stav E.T. se rychle zhoršuje. Nakonec jeho život vyhasne. Vědci se ho rozhodnou pitvat, dovolí však Elliottovi, aby se rozloučil. A tehdy chlapec zjistí, že mimozemšťan žije a jeho stav byl nutný k navázání spojení. Společně s bratrem se zmocní auta a spolu s kamarády dopraví E.T. na místo, kam si pro něj přiletí jeho druhové. (TV Nova)

(více)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (658)

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Úvodem asi tak, jak to píše LeoH, parafrázuji s drobnou, leč nezbytnou variací: "Už jako holku mě ta bezostyšná hra na city skoro urážela, a jak jsem si právě ověřila, léta na tom nic nezměnila. Ten kalkul je ovšem bravurní, to zas jo." *** Ač se v podstatě jedná o výchovný snímek - jednoduchou účelností holého konstruktu až zaměnitelný za instruktážní video - pro děti o tom, jak v sobě najít nesobeckou lásku a přejícnost a překonat jak strach z druhého, tak sebelítost, jež vždy pramení ze sebestřednosti, je přese všechno působivý a člověk by si vlastně přál, aby se jím byli nechali v dávné minulosti napořád ovlivnit všichni ti dospělí a mocní či nemocní lidé, které dnes zná a s nimiž musí (a chtěl by) dennodenně vycházet a starat se solidárně o jediný společný domov na jediné společné planetě. Takže jo. *~ ()

Lima 

všechny recenze uživatele

To je tak, když člověk nic nepamatuje a je odkojen digitálním zvěrstvem současné kinematografie (většina zdejšího CSFD osazenstva), ten nemůže mít k takovému filmu vztah. Brána v potaz inflace, je to 4. nejnavštěvovanější film všech dob, ale to není to, co ´E.T.Mimozemšťana´ činí nejzásadnějším filmem 80.let. Tím faktorem je ohlas, který vzbudil. Pohádka, která doháněla v kinech k slzám všechny bez rozdílu věku (sám jsem byl svědkem, plakal i můj tvrďák otec :o), mezi lidmi se jeden čas skoro o ničem jiném nemluvilo (podobný ohlas u nás za bolševika měl už snad jenom Sandokan a seriál ´Já, Claudius´), mít figurku Ítýho patřilo k povinné výbavě každé české rodiny a nejenom té české. A těch nepodařeným filmových klonů, které následovaly, ty byste ani nespočítali. Prostě jeden velký fenomén a kdo tvrdí něco jiného, lže sám sobě. A je pozoruhodné, že ten film funguje i dneska (mám potvrzeno po dnešní blu-ray projekci). To, jak je celý film v podstatě koncipován z dětského pohledu věčným dítětem Spielbergem, kdy první dvě třetiny stopáže nevidíme do tváře dospělých lidí (vyjma samozřejmě Elliotovy maminky), timing jednotlivých scén a pře-ná-dhe-rná hudba skladatelského boha Johna Williamse, to vše činí z filmu ojedinělou záležitost, u které – pokud nejste cynik, blbec či obojí dohromady – na konci zaslzíte také. ()

Reklama

Shit 

všechny recenze uživatele

E.T. je bezesporu dobrej film a Steven Spielberg ukázal, že oprvadu umí natočit skoro pokaždý výbornej snímek, ale nic převratnýho sem v tom taky neviděl. Možná to je tim, že sem na tomhle filmu nevyrůstal a žádný sentimentální vzpomínky tak u mě nepracujou, ale prostě sem viděl jenom lehce nadprůměrnej film s něklika dojemnými scénami, ale na druhou stranu tyhle scény jsou fakt hodně silný ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Keď som bol malý, mal som z E.T-ho nočné mory. Keď som bol starší, smoklil som ako malé decko - kruh sa uzavrel a v strede toho kruhu sa na nás Steven usmieva od ucha k uchu. A má aj prečo - to, čo predviedol v tomto filme je totiž absolútny režisérsky vrchol, méta, ktorú prekročili a prekročia skutočne len tí najlepší z najlepších. Čo záber to klenot, čo scéna to neopakovateľný zážitok. Technicky brilantné, presýtené emóciami a tá neskutočná, všadeprítomná hra so svetlom - Spielberg ako podľa encyklopédie. Nenechajte sa však zmiasť - na prvom mieste stále stojí príbeh dojímaný a naivný ako detstvo samo. Jednoducho povedané - najosobnejší film Stevena Spielberga. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

To, že tento film nie je tu na čsfd v prvej cca dvadsiatke, nedokážem pochopiť. Dnes (7.2.08) som to videl znovu (asi desiaty krát) a zase som sa celý čas priblblo usmieval a na konci rumádzgal ako dážď. Ten film je proste filmová mágia v tej najrýdzejšej a najdokonalejšej forme. Najlepší detský film všetkých čias. Najsympatickejší emzák, aký sa kedy objavil na plátnach kín. Jedna z najlepších hudieb, aké kedy John Williams zložil. A rozhodne najlepší film s Drew Barrymore... ;-D ()

Galerie (144)

Zajímavosti (158)

  • Henry Thomas (Eliot) po rokoch na svoju postavu zaspomínal: "Prvých šesť mesiacov potom, čo bol 'E.T.' v kinách, keď som išiel von na ulicu, neustále ma oslovovali dospelí a chceli ma objať. Bol som hanblivé dieťa a nechal som sa objať, ale bolo mi to nepríjemné. Boli chvíle, keď som ľutoval, že som bol dieťaťom v 'E.T.' Môj svet sa úplne zbláznil. Bol som taký hlúpy, slávny, ktorý nemohol nikam ísť. Hocikedy by som zbalil dievčatá, ktoré sa o mňa zaujímali, pretože som bol chalan z 'E.T.' Nemôžem poprieť, že by som to niekedy nevyužil, ale celkovo som bol v tínedžerskom veku dosť hanblivý. Pochopil som, prečo sa točia filmy, a ak zarobili veľa peňazí, boli úspešné. Všetky tieto veci som vedel. Ako desaťročný chlapec som o financiách ani o celebritách veľmi nepremýšľal. Filmy som vždy vnímal tak, ako som si predstavoval letný tábor. Vyrastal som na vidieku, bol som z takej chudobnej rodiny a moji rodičia neboli ľudia zo šoubiznisu .A možno aj preto som dostal za svoju hlavnú úlohu iba 15,000 dolárov čo bolo pre moju rodinu vtedy obrovské peniaze. Ale keď si teraz uvedomím, koľko film zarobil, je to smiešne." (Raccoon.city)
  • Drew Barrymore se původně ucházela o roli Carol Anne ve filmu Poltergeist (1982), který produkoval Steven Spielberg. Ten chtěl ale obsadit někoho, kdo vypadá více "andělsky". Barrymore ho nicméně na castingu pobavila svým tvrzením, že není herečka, ale bubenice v punkové kapele Purple People Eaters (která měla koncert den předtím). A na základě toho ji obsadil do role Gertie v E.T. - Mimozemšťanovi. Castingem na tuto roli prošlo kolem 200 dětí. (gecko)
  • Americký filmový institut film zařadil do několika žebříčků. V roce 2006 ho označil za šestý nejinspirativnější film všech dob, v roce 2007 za 24. nejlepší snímek všech dob a v roce 2012 za třetí nejlepší fantasy film. (DaViD´82)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

10.03.2018

Český národní symfonický orchestr 3. dubna v pražském Obecním domě zahraje hudbu z filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Koncertem s filmovou projekcí začíná mezinárodní projekt Symphonic… (více)

Reklama

Reklama