Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V lese nedaleko jednoho z předměstí Los Angeles přistane kosmická loď. Drobní mimozemšťané se vydají z lodi na průzkum a odebírají vzorky pozemských rostlin. Brzy je však vyruší skupina lidí a mimozemšťané se v panice vrátí do kosmické lodi a odletí. Jednoho z nich, který se nestačil vrátit včas, tu však zapomenou. Trosečník najde skrýš v kůlně domu, kde bydlí desetiletý Elliott se sourozenci. Elliott si tvora všimne a tajně ho přiláká do svého pokoje a začne mu říkat E.T. Ten se z televize naučí několika pozemským slovům. Z různých hraček a věcí běžné potřeby začne podomácku vyrábět komunikační zařízení a současně se sbližuje s citlivým Elliottem. Chlapci využijí halloweenového průvodu masek a pomohou zamaskovanému mimozemšťanovi nepozorovaně proniknout do lesů za město, kde se E.T. uprostřed noci pokusí navázat spojení. Agenti, kteří po něm pátrají, se zmocní vyčerpaného mimozemšťana a v mobilní laboratoři ho podrobí sérii testů. Zatímco Elliott se jakoby zázrakem uzdraví, zdravotní stav E.T. se rychle zhoršuje. Nakonec jeho život vyhasne. Vědci se ho rozhodnou pitvat, dovolí však Elliottovi, aby se rozloučil. A tehdy chlapec zjistí, že mimozemšťan žije a jeho stav byl nutný k navázání spojení. Společně s bratrem se zmocní auta a spolu s kamarády dopraví E.T. na místo, kam si pro něj přiletí jeho druhové. (TV Nova)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (658)

lamps 

všechny recenze uživatele

Na světě neexistuje film, který by tak čistě a nádherně deklamoval náturu svého tvůrce, jako právě E.T. Spielberg prožil dětství víceméně bez otce, jako nepříliš společenský ňouma z předměstí, unášený myšlenkami ke hvězdám - těm na obloze i těm hollywoodským. E.T. je jeho osobní zpovědí, sentimentálním návratem do životní etapy, kdy bylo jednodušší rozeznávat od sebe důležité hodnoty, definovat dobré od zlého. E.T. je skvostně zrežírovaný příběh o tom, že důležité věci musí v lidském nitru přetrvat, ačkoli je osud odvede nenávratně pryč. Film s tolika vynalézavými postupy (dobré dvě třetiny snímány pouze z dětské perspektivy), skutečnými emocemi a překrásně inscenovanými scénami (příchod "zlých" do domu a hra s osvětlením, romantický polibek a hra s křížovým střihem a pozicemi postav, let přes měsíc atd.), až nezbývá čas se nadechnout. Film s obrovským srdcem a zřejmě nejlepším soundtrackem Johna Williamse. Film s velkým F, který musíte milovat. Prostě musíte... ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Když jsem film viděla jako malá poprvé, byl to nepopsatelný zážitek, který mi zůstal dodnes. To co se tady Stevenovi podařilo vytvořit, je něco neskutečného. Navíc vše doplňuje krásná hudba Johna Williamse. A existuje snad někdo, kdo dokázal při závěrečné scéně nebrečet? Já snad nikoho takového neznám. Tento film musí vidět každý. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dílo prověří čas. Když vidím E.T. - Mimozemšťana, je to podobné, jako vidět po letech Ptáky od Hitche. Ve své době trhák, ojediněný film, po letech vnímám jednoduchou linku příběhu se snahou dojmout diváka. Postrádám přesah. O existenci mimozemšťana, jeho misí na zemi a způsobu života se nedovíme nic podstatného. Ale je to jako s mnoha jinými filmy - kdo ho miloval jako dítě, hodnotí automaticky vysoko, bez kritičtějšího pohledu. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Bez okolkov a bez obvyklých rečí - a nech to znie klišoidne, ako veľmi len chce - "Ítího" som miloval ako dieťa a milujem ho dodnes. Narozdiel odo mňa a miliónov ďalších však Spielberg úzky kontakt s tou detskou stránkou svojho ja dokázal udržať omnoho dlhšie a pretaviť ho do svojej malej hviezdy na celuloidovom nebi, za čo mu prináleží meno veľkými písmenami hlboko vyryté do filmových memoárov. Tu som skutočne ochotný sa podvoliť riadenému dojímaniu pod taktovkou veľkého majstra strieborného plátna. Percentuálne hodnotenie postráda zmysel. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. A moje oblíbená Spielbergova scifárna s mnoha nádhernými scénami. Skvělý a dojemný příběh s milým a křehkým E.T. "Home." Trailer: http://www.csfd.cz/film/8635-et-mimozemstan-et-the-extraterrestrial/videa/ ()

Galerie (144)

Zajímavosti (158)

  • Film premiérovo videli diváci 26. Mája 1982 na filmovom festivale v Cannes. Bolo tak celé dva týždne pre americkou premiérou. (Raccoon.city)
  • Postava E.T.ho byla vyrobena z latexu. Její výroba stála 1 500 000 dolarů. (M.B)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

10.03.2018

Český národní symfonický orchestr 3. dubna v pražském Obecním domě zahraje hudbu z filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Koncertem s filmovou projekcí začíná mezinárodní projekt Symphonic… (více)

Reklama

Reklama