Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V lese nedaleko jednoho z předměstí Los Angeles přistane kosmická loď. Drobní mimozemšťané se vydají z lodi na průzkum a odebírají vzorky pozemských rostlin. Brzy je však vyruší skupina lidí a mimozemšťané se v panice vrátí do kosmické lodi a odletí. Jednoho z nich, který se nestačil vrátit včas, tu však zapomenou. Trosečník najde skrýš v kůlně domu, kde bydlí desetiletý Elliott se sourozenci. Elliott si tvora všimne a tajně ho přiláká do svého pokoje a začne mu říkat E.T. Ten se z televize naučí několika pozemským slovům. Z různých hraček a věcí běžné potřeby začne podomácku vyrábět komunikační zařízení a současně se sbližuje s citlivým Elliottem. Chlapci využijí halloweenového průvodu masek a pomohou zamaskovanému mimozemšťanovi nepozorovaně proniknout do lesů za město, kde se E.T. uprostřed noci pokusí navázat spojení. Agenti, kteří po něm pátrají, se zmocní vyčerpaného mimozemšťana a v mobilní laboratoři ho podrobí sérii testů. Zatímco Elliott se jakoby zázrakem uzdraví, zdravotní stav E.T. se rychle zhoršuje. Nakonec jeho život vyhasne. Vědci se ho rozhodnou pitvat, dovolí však Elliottovi, aby se rozloučil. A tehdy chlapec zjistí, že mimozemšťan žije a jeho stav byl nutný k navázání spojení. Společně s bratrem se zmocní auta a spolu s kamarády dopraví E.T. na místo, kam si pro něj přiletí jeho druhové. (TV Nova)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (658)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Je mi trochu divně, když dávám přeslavnému E.T. - Mimozemšťanovi pouhé tři hvězdy, když jsem takto zatím ocenil pouze dva Spielbergovy filmy, z nichž jeden byl opravdu nepovedený (Jurský park 2) a druhý silně ovlivněný jiným režisérem (Poltergeist). Ale co naplat, musím být spravedlivý a E. T. u mne prostě nezafungoval. Jsem od přírody citlivka, takže nějaká ta slzička sice občas skápnula, ale stejně se "Ítýmu" nepodařilo překonat bariéru mezi obrazovkou a mou duší, příběh jsem přes veškerou jeho milost a příjemnou sentimentálnost jednuduše zhlédl a nikoliv prožil, což se mi zrovna u Stevenových filmů stává výjimečně. Možná bych k hlubšímu prožitku potřeboval víc společných eskapád Elliota a jeho vesmírného přítele, abych se s oběma mohl více sžít a více chápat jejich vzájemné souznění. Milé, upřímné či uslzené pohledy postav mi v tomto případě rozhodně nestačily. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Taková ta klasická hollywoodská pohádka, ale neskutečně magická pohádka, která je jakousi alegorií o konfliktu dětské fantazie a dospělosti. Navíc jde o pomyslný etalon family-adventure filmů, který bohužel již nikdo nikdy nepřekonal. No a vidět tuhle kultovku na velkým plátně byl skutečně kouzelnej zážitek, kterej se moc často nenaskytne.... Spielberg je pan hračička. ()

Reklama

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Pre-Pixarovská verze WALL-Eho kompletně na šrot:) Pane Spielbergu, to jste mě tedy opravdu dostal. Netušila jsem, že Stevenův kultovní film bude obsahovat tolik humorným momentů. "Itimu" jsem zkrátka podlehla:) Ta jeho očička, jak ťapkal, jak se kolébal, není rozkošinkovatělý?:) Samozřejmě nesmí chybět klasický Hollywoodský formát čítající výjimečné a silné přátelství mezi člověkem a jinou formou existence, druhou "tu zlou" stranu, která se snaží návštěvníka z vesmíru vypátrat a zkoumat, či na city hrající klišovité scény odloučení, ztráty a znovuzískání. Výkony dětských herců byly místy sice amatérské, ale co, vždyť byli ještě tak malinkatí:) A do toho všeho vyhrává krásná hudební melodie Johna Williamse. Kdoví, třeba skutečně existují takoví roztomilí a hodní mimozemšťané jako E.T.:) Pro spoustu lidí možná dost idealistická představa, ale kdo říká, že musejí být zákeřní, agresivní a vražední třeba jako Vetřelec?:) ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Dílo prověří čas. Když vidím E.T. - Mimozemšťana, je to podobné, jako vidět po letech Ptáky od Hitche. Ve své době trhák, ojediněný film, po letech vnímám jednoduchou linku příběhu se snahou dojmout diváka. Postrádám přesah. O existenci mimozemšťana, jeho misí na zemi a způsobu života se nedovíme nic podstatného. Ale je to jako s mnoha jinými filmy - kdo ho miloval jako dítě, hodnotí automaticky vysoko, bez kritičtějšího pohledu. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

V tehdejším kině nepopsatelný zážitek! Úžasné efekty a nádherná postavička trikového mága Carla Rambaldiho. Veliké lidské oči udělaly z jinak nepříliš krásného stvoření roztomilou postavu, které všechno citové prožívání věříte bez problému. Perfektní protiklad k bubákovským mimozemšťanům jaké představovali Vetřelec, Predátor či Věc. ()

Galerie (144)

Zajímavosti (155)

  • Spielberg nechtěl, aby mu nápad někdo ukradl. Natáčení proto probíhalo za zvýšených bezpečnostních podmínek pod krycím názvem "A Boy's Life". Herci museli číst scénář za zavřenými dveřmi a každý na place musel nosit identifikační kartu. Nikdo z herců ani štábu nesměl mluvit s tiskem. Během natáčení bylo také zakázané zveřejňování fotek E.T. mimozemšťana. (SeanBean)
  • Jednu z původních motorických loutek E.T.ho použitých ve filmu vlastnil americký zpěvák Michael Jackson. (DaViD´82)
  • Spoločnosť Atari v nádeji, že využije úspech filmu, chcela získať práva na vytvorenie videohry pre konzolu Atari 2600. Režisér filmu Steven Spielberg požiadal, aby hru vyvinul Howard Scott Warshaw. Ten totiž už produkoval úspešnú hru podľa iného Spielbergovho filmu. Podľa Howarda Warshawa sa v tom čase jedna hra v Atari vyvíjala obvykle šesť až osem mesiacov. Aby Warshaw stihol dodať hru do Vianoc, na jej dokončenie dostal iba päť týždňov. Zaujímavosťou je, že Spielberg navrhol, aby sa hra niesla v duchu Pac-Mana. Warshaw vysvetlil, že kópiou iného nápadu by tento jedinečný film zneuctil, a preto ostali pri pôvodnom pláne. Výsledkom bol titul, ktorý sa vo všeobecnosti označuje za najhoršiu videohru, akú kedy kto vytvoril. Zároveň šlo o jeden z najväčších komerčných neúspechov v histórii videohier, čo spoločnosti Atari spôsobilo obrovské finančné straty. Okrem okolností spojených s vydaním hry však viedli ku koncu firmy Atari v roku 1984. O čom svedčí fakt, že spoločnosť Atari vyrobila 5 miliónov kaziet kópii hry z čoho 3,9 milióna nepredaných kusov zakopala v púšti v Novom Mexiku, čo v roku 2014 potvrdila skupina dokumentaristov, ktorá vykonala vykopávky v tejto oblasti a objavila tisíce kópií E.T. videohier v pieskovom hrobe. Natočili o tom dokumentárny film Atari: Game Over (2014). (Raccoon.city)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

10.03.2018

Český národní symfonický orchestr 3. dubna v pražském Obecním domě zahraje hudbu z filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Koncertem s filmovou projekcí začíná mezinárodní projekt Symphonic… (více)

Future Gate Sci-fi Film Festival 2017

Future Gate Sci-fi Film Festival 2017

16.02.2017

Časem prověřené legendy, pečlivě vybrané novinky žánru i na zahraničních festivalech oceněné filmy. Čtvrtý ročník festivalu science fiction filmů Future Gate přináší již tradičně na filmové plátno… (více)

Reklama

Reklama