Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V lese nedaleko jednoho z předměstí Los Angeles přistane kosmická loď. Drobní mimozemšťané se vydají z lodi na průzkum a odebírají vzorky pozemských rostlin. Brzy je však vyruší skupina lidí a mimozemšťané se v panice vrátí do kosmické lodi a odletí. Jednoho z nich, který se nestačil vrátit včas, tu však zapomenou. Trosečník najde skrýš v kůlně domu, kde bydlí desetiletý Elliott se sourozenci. Elliott si tvora všimne a tajně ho přiláká do svého pokoje a začne mu říkat E.T. Ten se z televize naučí několika pozemským slovům. Z různých hraček a věcí běžné potřeby začne podomácku vyrábět komunikační zařízení a současně se sbližuje s citlivým Elliottem. Chlapci využijí halloweenového průvodu masek a pomohou zamaskovanému mimozemšťanovi nepozorovaně proniknout do lesů za město, kde se E.T. uprostřed noci pokusí navázat spojení. Agenti, kteří po něm pátrají, se zmocní vyčerpaného mimozemšťana a v mobilní laboratoři ho podrobí sérii testů. Zatímco Elliott se jakoby zázrakem uzdraví, zdravotní stav E.T. se rychle zhoršuje. Nakonec jeho život vyhasne. Vědci se ho rozhodnou pitvat, dovolí však Elliottovi, aby se rozloučil. A tehdy chlapec zjistí, že mimozemšťan žije a jeho stav byl nutný k navázání spojení. Společně s bratrem se zmocní auta a spolu s kamarády dopraví E.T. na místo, kam si pro něj přiletí jeho druhové. (TV Nova)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (658)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Come...“ - „Stay...“ Vzhledem něco mezi perskou kočkou, Leprechaunem a želvou s krunýřem v exekuci (ostatně Morla z Nekonečného příběhu jako by mu z břicha vypadla) - činností pak botanik, léčitel, transvestita, notorický telefonista a příležitostný alkoholik (snad ne naopak). Kdo by toho bezpohlavního mimozemšťana, co si může svítit na dloubání holubů, neznal.. Při vzpomínce na Scottova Vetřelce je patrné, že není hostitel jako hostitel aneb vnímavá science-fiction pohádka o toleranci, přátelství a vyrovnání se s rozvodem rodičů (odchodem jednoho z nich). Zkrátka domácí hřiště Malého-velkého Vypravěče, na které se budu vždycky rád vracet.. Ohledně citového vydírání říkám možná, ale na Spielberga trestní oznámení podávat nehodlám, ostatně, nejede v tom sám. Schválně si pusťte posledních 15 minut bez skvostné hudby Johna Williamse a zjistíte, kdo v tomhle vyděračském komplotu vlastně tahal za nitky.. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Je mi trochu divně, když dávám přeslavnému E.T. - Mimozemšťanovi pouhé tři hvězdy, když jsem takto zatím ocenil pouze dva Spielbergovy filmy, z nichž jeden byl opravdu nepovedený (Jurský park 2) a druhý silně ovlivněný jiným režisérem (Poltergeist). Ale co naplat, musím být spravedlivý a E. T. u mne prostě nezafungoval. Jsem od přírody citlivka, takže nějaká ta slzička sice občas skápnula, ale stejně se "Ítýmu" nepodařilo překonat bariéru mezi obrazovkou a mou duší, příběh jsem přes veškerou jeho milost a příjemnou sentimentálnost jednuduše zhlédl a nikoliv prožil, což se mi zrovna u Stevenových filmů stává výjimečně. Možná bych k hlubšímu prožitku potřeboval víc společných eskapád Elliota a jeho vesmírného přítele, abych se s oběma mohl více sžít a více chápat jejich vzájemné souznění. Milé, upřímné či uslzené pohledy postav mi v tomto případě rozhodně nestačily. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem se rozhoupal k té čtvrté hvězdě, přestože si sále myslím, že tohle je nehorázný hype, který "nějak" přečkal až do dnešní doby. Ano, má to své kouzlo, ale aby to byl největší hit své doby? No nevím... Když ale nebudu řešit věci okolo, tak si to jako milou, nenáročnou jednohubku dovedu užít. Několikrát, ehm. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Bez okolkov a bez obvyklých rečí - a nech to znie klišoidne, ako veľmi len chce - "Ítího" som miloval ako dieťa a milujem ho dodnes. Narozdiel odo mňa a miliónov ďalších však Spielberg úzky kontakt s tou detskou stránkou svojho ja dokázal udržať omnoho dlhšie a pretaviť ho do svojej malej hviezdy na celuloidovom nebi, za čo mu prináleží meno veľkými písmenami hlboko vyryté do filmových memoárov. Tu som skutočne ochotný sa podvoliť riadenému dojímaniu pod taktovkou veľkého majstra strieborného plátna. Percentuálne hodnotenie postráda zmysel. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Krutě dětský Spielberg. Až v notně dospělém věku jsem se ani nevím jak se dokodrcal k Ítímu. Když jsem byl dítě tak mě tento film nějak míjel a vlastně mě ani nezajímal. Vždyť Spielberg natočil tolik pecek, že mi takový Indiana Jones bohatě vystačil. Tentokrát mi ale E. T. nějak přistál v mých plánech a já si jej pustil. No abych to zkrátil. O nic jsem jako dítě nepřišel. Silně nadhodnocený film, jenž mě osobně nic neříká. PS: Nejvíce u mě fungovala scéna kdy otevírající lednice srazí malého ufouna na zem. 60% ()

Galerie (144)

Zajímavosti (158)

  • Tvůrci webových stránek TollFreeForwarding.com vypočítali, kolik by ve své době mimozemšťana stálo volání z Kalifornie „domů“, na jeho rodnou planetu Brodo Asogi. E.T. by za desetiminutový hovor zaplatil 76 424 516 944 816 700 amerických dolarů. (Cimr)
  • Ve filmu můžeme vidět, jak malý Elliott (Henry Thomas) dává mimozemšťanovi arašídové bonbóny. Původně byla oslovena firma M&M, která ale spolupráci odmítla. Druhá firma Reese's Pieces však tuto příležitost využila a díky tomu jí první měsíc po uvedení filmu vzrostly tržby o 65 %. (Jimmy15)
  • E.T. - Mimozemšťan se stal v roce 1982 nejvýdělečnějším filmem v dějinách kinematografie, dokud sám Steven Spielberg tento rekord nepřekonal filmem Jurský park (1993), který byl uveden ve stejný den o 11 let později (11. června). Podivnou shodou okolností se dalším nejúspěšnějším filmem všech dob stal Titanic (1997), jehož režisér James Cameron poté také překonal svůj vlastní rekord, a sice s filmem Avatar (2009). (DaViD´82)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

10.03.2018

Český národní symfonický orchestr 3. dubna v pražském Obecním domě zahraje hudbu z filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Koncertem s filmovou projekcí začíná mezinárodní projekt Symphonic… (více)

Reklama

Reklama