Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V lese nedaleko jednoho z předměstí Los Angeles přistane kosmická loď. Drobní mimozemšťané se vydají z lodi na průzkum a odebírají vzorky pozemských rostlin. Brzy je však vyruší skupina lidí a mimozemšťané se v panice vrátí do kosmické lodi a odletí. Jednoho z nich, který se nestačil vrátit včas, tu však zapomenou. Trosečník najde skrýš v kůlně domu, kde bydlí desetiletý Elliott se sourozenci. Elliott si tvora všimne a tajně ho přiláká do svého pokoje a začne mu říkat E.T. Ten se z televize naučí několika pozemským slovům. Z různých hraček a věcí běžné potřeby začne podomácku vyrábět komunikační zařízení a současně se sbližuje s citlivým Elliottem. Chlapci využijí halloweenového průvodu masek a pomohou zamaskovanému mimozemšťanovi nepozorovaně proniknout do lesů za město, kde se E.T. uprostřed noci pokusí navázat spojení. Agenti, kteří po něm pátrají, se zmocní vyčerpaného mimozemšťana a v mobilní laboratoři ho podrobí sérii testů. Zatímco Elliott se jakoby zázrakem uzdraví, zdravotní stav E.T. se rychle zhoršuje. Nakonec jeho život vyhasne. Vědci se ho rozhodnou pitvat, dovolí však Elliottovi, aby se rozloučil. A tehdy chlapec zjistí, že mimozemšťan žije a jeho stav byl nutný k navázání spojení. Společně s bratrem se zmocní auta a spolu s kamarády dopraví E.T. na místo, kam si pro něj přiletí jeho druhové. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (158)

  • V roce 1998 už dávno dospělá Drew Barrymore (Gertie) komentovala svůj vztah s režisérem Stevenem Spielbergem: "Je pro mě jako otec. Problém je, že mě stále vidí jen jako malou holčičku z E.T.. Nedávno jsem ho navštívila v jeho kanceláři a on po mně chtěl, abych si setřela rtěnku. Udělala jsem to, ačkoliv jsem byla fakt naštvaná. Ale otci se prostě neříká ne. (...) K jedněm narozeninám jsem od Stevena dostala vydání Playboye, ve kterém jsem byla vyfocena nahá. Nechal ve svých trikových laboratořích všechny moje akty digitálně změni ta poté nechal časopis znovu vystisknout. Ts, ve Spielbergově speciálním Playboyi jsem byla na každém obrázku oblečená. Malá přítelkyně E.T. úplně nahá - to prostě nesnesl." (NIRO)
  • Ve filmu můžeme vidět, jak malý Elliott (Henry Thomas) dává mimozemšťanovi arašídové bonbóny. Původně byla oslovena firma M&M, která ale spolupráci odmítla. Druhá firma Reese's Pieces však tuto příležitost využila a díky tomu jí první měsíc po uvedení filmu vzrostly tržby o 65 %. (Jimmy15)
  • Když měl Henry Thomas (Elliot) během castingu předvést, že se umí na povel rozbrečet, tak si vzpomněl na den, kdy mu zemřel pes. Jeho smutek byl tak přesvědčivý, že mu dojatý Steven Spielberg nabídl roli okamžitě. (SONY_)
  • Drew Barrymore se původně ucházela o roli Carol Anne ve filmu Poltergeist (1982), který produkoval Steven Spielberg. Ten chtěl ale obsadit někoho, kdo vypadá více "andělsky". Barrymore ho nicméně na castingu pobavila svým tvrzením, že není herečka, ale bubenice v punkové kapele Purple People Eaters (která měla koncert den předtím). A na základě toho ji obsadil do role Gertie v E.T. - Mimozemšťanovi. Castingem na tuto roli prošlo kolem 200 dětí. (gecko)
  • Existuje několik verzí českého dabingu. První dabing vznikl v roce 1984 pro kino, druhý v roce 1993 pro VHS (oba pro 115minutovou verzi) a třetí dabing v roce 2002 pro DVD (také pro novou, prodlouženou 120minutovou verzi). (Varan)
  • Natáčení probíhalo od 8. září do 5. prosince 1981 v Kalifornii. (Varan)
  • Tvůrci webových stránek TollFreeForwarding.com vypočítali, kolik by ve své době mimozemšťana stálo volání z Kalifornie „domů“, na jeho rodnou planetu Brodo Asogi. E.T. by za desetiminutový hovor zaplatil 76 424 516 944 816 700 amerických dolarů. (Cimr)
  • Originální ilustrace Johna Alvina, která byla použitá pro plakát k filmu se v roce 2016 prodala v aukci za 394 000 amerických dolarů. Hlavní inspirací pro plakát byla známá freska "Stvoření Adama" malíře Michelangela Buonarrotiho. (M.B)
  • Po vydání filmu na VHS v roce 1988 se ve Spojených státech prodalo více než 15 milionů kusů videokazet s filmem a tržby z jejich prodeje přesáhly 250 milionů amerických dolarů. (Rakosnicek77)
  • Debra Wingerová si zahrála jedno ze strašidel v halloweenské scéně (má na sobě kostým zombie zdravotní sestry a v ruce pudla). (DexMASTER094)
  • Film vyšel v roce 2002 na DVD, jak v původní kino verzi z roku 1982, tak v nové, lehce prodloužené a pozměněné verzi. Nová verze se setkala s velkou vlnou kritiky (např. kvůli tomu, že Spielberg v ní nechal digitálně nahradit brokovnice v rukou agentů za vysílačky a slovo "terorista" nechal nahradit slovem "hippie"). Spielberg poté prohlásil, že v budoucnu již nebude upravovat žádné své filmy a na Blu-rayi již film vyšel pouze v původní, neupravené kino verzi. Speciální verze obsahovala také vylepšené efekty a několik nových scén (např. koupání E.T.ho ve vaně). (hafak)
  • Spielberg nechtěl, aby mu nápad někdo ukradl. Natáčení proto probíhalo za zvýšených bezpečnostních podmínek pod krycím názvem "A Boy's Life". Herci museli číst scénář za zavřenými dveřmi a každý na place musel nosit identifikační kartu. Nikdo z herců ani štábu nesměl mluvit s tiskem. Během natáčení bylo také zakázané zveřejňování fotek E.T. mimozemšťana. (SeanBean)
  • E.T. - Mimozemšťan byl k roku 2012 při započtení inflace čtvrtým nejvýdělečnějším filmem v historii kinematografie. Při přepočtení tržeb na hodnotu dolaru z roku 2010 se současně jednalo jeden ze čtyř filmů, které dokázaly svými tržbami pokořit hranici jedné miliardy amerických dolarů. (SeanBean)
  • Postavičky E.T. mimozemšťana se nemohly prodávat ve Francii, protože tamější zákon zakazoval prodej figurek bez lidského obličeje. (Ruuzha)
  • Hlas E.T. mimozemšťana namluvila rozhlasová herečka Pat Welshová, která kouřila dvě krabičky cigaret denně, což dodalo jejímu hlasu tu správnou barvu. Ve filmu pronáší ty nejznámější repliky (např. "E.T. volat domů"). Podle smlouvy je nesměla používat mimo natáčení. Spielberg totiž nechtěl, aby si děti spojovaly hlas E.T. mimozemšťana s konkrétní osobou. Jméno herečky proto není uvedeno ani v titulcích. Tvůrce zvukových efektů Ben Burtt pro zvukový mix hlasu nahrál také 16 dalších lidí a různých zvířat. Byli mezi nimi Spielberg, Debra Wingerová či Burttova spící manželka, která byla zrovna nachlazená. Vedle toho nahrál krkání svého univerzitního profesora a zvuky mývalů, mořských vyder a koní. (Wences)
  • Postava E.T.ho byla vyrobena z latexu. Její výroba stála 1 500 000 dolarů. (M.B)
  • Vesmírná loď byla 60 cm veliký model. (M.B)
  • E.T. mimozemšťana hráli liliputáni Tamara de Teaux a Pat Bilon, který krátce po natáčení zemřel, ale také Matthew DeMeritt, který se narodil bez nohou a naučil se chodit po rukou (hrál E.T.ho např. ve scéně, kdy se opije a vrávorá po kuchyni). Obličej byl ovládán animatronicky. Vedle toho byly vytvořeny tři další hlavy s různými výrazy v obličeji. (M.B)

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

10.03.2018

Český národní symfonický orchestr 3. dubna v pražském Obecním domě zahraje hudbu z filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Koncertem s filmovou projekcí začíná mezinárodní projekt Symphonic… (více)

Reklama

Reklama