Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (386)

Webb 

všechny recenze uživatele

Je vidět že Spielberg filmařině opravdu rozumí, výprava také potěšila, jenže snímku místy dochází dech a po hodině sledování i nudí, také vlivem své roztahanosti. Christian Bale, ač je můj oblíbenec, tady mi byl neuvěřitelně protivný. K tomu všemu jsem to bohužel viděl česky nadabováno v televizi, dabing hrozný a lepšímu zážitku to tudíž opět podrazilo nohy. 60% ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je snad jediný film, kde se s mojí "devítkou" neshodnu. Nevím, jestli jsem měl špatnou náladu, nebo byl hlavní hrdina blbě nadabován, ale jeho "chování" mi v určitých chvílích tak vadilo, že moje sympatie k němu klesaly na nulu (a to by se asi u dítěte ve válce stát nemělo) ... Na obhajobu slibuju, že si půjčím DVD v původním znění. Zatím sorry :) ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

A zase proti proudu... Čekala jsem krásný, emocemi nasáklý příběh o ztraceném chlapci a dostala jsem až překvapivě nevyrovnaný snímek sestavený z desítek dobrých, nicméně nefungujících scén a z nepřesvědčivých výkonů (včetně geniálního Johna Malkoviche, což zabolelo). Neříkám, že je "Říše slunce" vyloženě špatná, ale od Spielberga jsem zkrátka čekala víc než jen zbytečně protahovanou a - místy až otravnou - cestu britského (super)hrdiny. Ale i přes vlnu kritiky se film chystám zhlédnout znovu (tentokráte BEZ českého dabingu), neboť nezúčastněné odříkávání + mizerné ozvučení snímku rozhodně nepřidaly... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Naučil som sa nové slovo... atómová bomba." Fantastický príbeh o predčasnom dospievaní chlapca, ktorého výborne zahral, vtedy ešte celkom neznámy mladučký Ch. Bale. ani pri tretej či štvrtej repríze, som nemal šťastie na pôvodnú zvukovú stopu. dabing známy ešte z VHS je dosť mizerný, nemyslímhlasový výber, ale skôr mix pôvodnej a dabingovej zvukovej stopy. kvalitný filmový zážitok však nepokazí a v závere sa od dojatia iste zalesknú oči každému. Film asi poteší milovníkov lietadiel a letectva všeobecne.(užívateľ Big Bear sa práve usmial) Celý letecký nálet na tábor, ale hlavne spomalený záber na otvorené ústa Ch. Balea a prelet lietadla nízko nad zemou patria určite k nezabudnuteľným scénam. "B51 cadillac na nebi!!!" 90%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Trestuhodně zapomenutý film. Přitom mistrovské dílo. Opět skvělá režie, tentokrát hodně umocněná dechberoucím výkonem tehdy 13letým Balem (nejlepší dětský herecký výkon jaký jsem kdy viděl). Například scéna bombardování tábora, kdy Jim fascinovaně sleduje ze střechy americká letadla a do toho ta překrásná Williamsova hudba - tuto scénu jsem si pouštěl už snad stokrát a vždy mě dostane. Moc se mi nelíbil český dabing hlavního hrdiny. Snad se jen mohla trošičku zkrátit ta část předválečná - i když chápu, že tu být musí, aby byla vidět změna, kterou ten kluk projde. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Eric Flynn, hrajúci britského väzňa vojenského zajateckého tábora, bol skutočne ako dieťa držaný v jednom takom. (beso74)
  • Titulní píseň "Suo Gân" je velšská ukolébavka. Režisér Spielberg ji vybral poté, co byl do role Jima obsazen Christian Bale, jenž pochází z Walesu. Píseň nazpíval James Rainbird. (Morien)
  • Obrovská malba na zdi, vedle které Jim (Christian Bale) vede kolo, je plakát k filmu Jih proti Severu (1939). (Džany)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama