Reklama

Reklama

Indiana Jones a Poslední křížová výprava

  • USA Indiana Jones and the Last Crusade (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1938 a Indiana Jones působí jako učitel archeologie na univerzitě. Jednoho dne se setká s podnikatelem a milovníkem umění, Walterem Donovanem, který mu oznámí, že při hledání Svatého grálu se ztratil jeho otec. Indiana Jones se ihned vydává na místo posledního působení otce, do Benátek. Tady se setkává s německou doktorkou Elsou, která ho přivede do místní knihovny, kde se otec Indiany ztratil. Indiana zde velmi brzy najde hrobku rytíře z první křížové výpravy (knihovna je ve skutečnosti starým kostelem) a v ní další stopu, která má hledače přivést k místu, kde je kdesi v poušti schován Svatý grál. To už však Indianu a Elsu pronásledují neznámí útočníci. Indiana se jich zbaví a od posledního z nich se dozví, že se jedná o strážce Svatého grálu. Další informaci, kterou od strážce grálu Indiana získá, je místo, kde je nacisty držen archeologův otec. Indiana se s Elsou vypraví do Rakouska ho osvobodit. Otce najde na starém hradě, ale zde se ukáže, že Elsa je ve skutečnosti ve službě nacistů a že jí jde o notes, který Indiana dostal poštou od svého otce. V notesu se totiž skrývají důležité poznámky, které mají pomoci při získání Svatého grálu. Indiana o notes nechtěně přijde, když mu ho zabaví nacistický důstojník. Nacistům právě o tento notes celou dobu šlo. Zdá se, že Indiana a jeho otec prohráli a že jim hrozí už jen smrt za strany nacistů. To však není pravda. Indiana se svým otcem z hradu, kde jsou nacisty drženi, dokážou utéct. Ihned se vypraví do Berlína, kde vyhledají Elsu (dostala notes od důstojníka) a notes jí opět vezmou. Následně z Berlína uprchnou pomocí vzducholodě, letadla a auta, když se přitom musejí zbavit svých pronásledovatelů. Indiana a jeho otec pokračují na Střední východ, aby zde za pomoci svého přítele Marcuse grál našli. V patách jim však postupuje i nacistická výprava vedená německým plukovníkem, Walterem Donovanem a Elsou... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 009)

Cival 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelná jízda, jedna pefektní scéna za druhou v precizně naštěrchané lehkovážné smršti. Žádný hollywoodský dobrodružný film nemůže být lepší! ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější film série, navíc jeden z mých nejoblíbenějších nenáročných filmů vůbec. Nechybí nic, co by mělo v pořádném dobrodružném filmu být. Navíc perfektně řemeslně odvedeno, s dobrými herci a s dokonalou hudbou J.Williamse. Má to spád, nápad a vtip a to je dobře :-) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jak říkám už u Dobyvatelů Ztracené Archy - tohle je nejlepší Indy, ale jen kvůli perfektnímu stíracímu "staříkovi" Connerymu. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Díl nejvíce založený na vztazích mezi postavami je překvapivě také dílem nejvtipnějším. 90% Zajímavé komentáře: berg.12, ShaQuan, cheyene, Indy ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nevím, kde jsem přišel na tuto svou teorii, ale myslím si, že co se týká trilogií (což už nebude za pár let u téhle platit), v díle třetím se všechno ze všech dílů "slévá" v to nejlepší. Platí to i tady. DOKTORE JONESI, HLEDÁTE KRISTŮV KALICH. JE TO PRO JEHO SLÁVU, NEBO PRO VAŠI? ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Úplně jsem s Indym soucítil, tyhle rodiný vztahy co musel celej film řešit jsou přímo peklo. Je mě jasný, že kdybych s mou maminkou utíkal před nacisty probíhalo by to asi takhle. My v horách pod těžkou palbou nacistů a maminka "Můžeš mě říci proč na sobě nemáš tu teplejší mikinu co jsem ti koupila k ježíšku ? A jak dlouho ti ještě budu říkat, aby si mě pověsil záclony ? Budeš tak hodnej a zneškdníš ty nacisty, co po nás střílej nebo mám za tebe vážně všechno dělat já." Jo, jo, to je tak, když sebou frajeři berou na poslední křížové výparvy své rodiče, ale zase bez toho by to dobdružství nebylo tak napínavé a tak strašně moc zábavné. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Neuveriteľne vtipné (razítkovanie v múzeu), s dokonale zohratou dvojkou Connery-Ford, ale s mierne krívajúcim tempom v niektorých akčných scénach (scéna s tankom zďaleka nešlape tak ako súboj v náklaďáku alebo naháňačka na banských vozíkoch v predošlých dieloch), takže predsa len o kúsok slabšie ako po všetkých stránkach dokonalí Dobyvatelia. Žiadne výhrady však nič nezmenili na tom, aby som si to nepozrel 7-krát len v kine (pozretia na VHS a DVD ani nepočítam). ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Takhle má vypadat kvalitní film pro všechny diváky. Pobaví se u toho jak -náctiletí puberťáci, kteří si chtějí jen užít v šeru kina se svou holkou první polibky, tak i jejich rodiče, kteří jinak sledují spíše psychologicky zaměřené snímky. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Můj neoblíbenější Indy... Proč? Protože obsahuje několik absolutně klasických akčních scén, několik výtečných gagů a především Jonese sr. v podání Seana Conneryho. A chemie Connery-Ford funguje naprosto fantastickým způsobem, jakoby oba skutečně byli zpřízněni rodinným poutem. Ze všech jejich vzájemných scén mám nejraději tu na skále po pádu tanku do propasti. Je v ní vše podstatné – humor, napětí, cit. Příběh je možná o chlup slabší nežli v prvním filmu, ale má podobně magnetizující atmosféru a hloubku, která tolik chybí Chrámu zkázy. A Spielbergova vynalézavost v akčních scénách nemá mezí... Ostatním nezbývá než opisovat a opisovat. Pokud se řekne dobrodružný film, pak slyším prásknout bič a koutkem oka spatřím postavu v klobouku. Extra klasa, doktore Jonesi! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší díl s Indiana Jonesem. Skvělý Harrison Ford v hlavní roli se sekundujícím Seanem Connery vedle sebe. Neodolatelná dvojce tak perfektně sedícího otce a syna. To ani nemluvím o jejich vzájemných dialozích a příběhu filmu, který se proplétá snad po půlce válečné Evropy (to nemluvím o válečném Berlíně s Fuhrerem osobně...). Opravdová mistrovská práce na závěr trilogie, která "bohužel" trilogií nezůstala. Herci jsou lepší než kdy jindy, příběh je lepší než kdy jindy... Vše je lepší než kdy jindy a je už jen na vás zda si tuhle skvělou jízdu užijete nebo ne. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Jeffrey Boam .. Ultimátní, unikátní, nejzábavnější, nejlepší a můj nejoblíbenější díl původní trilogie i současné tetralogie s Indiana Jones, potažmo jako Film zaslouženě patřící do mé osobní TOP5. Steven Spielberg při jednom ze svých největších režijních vrcholů nešetřil nápady, má neskutečně velkou porci nadhledu a Poslední křížová výprava se tak stává jedním z nezapomenutelných milníků filmové historie. Vedle skvělého Forda se zde skví v plné herecké formě taktéž sir Sean Connery a jejich společné soužití na plátně je vrcholnou ukázkou chytré scenáristické práce na filmovém pokračování jako takovém. 100%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejlepší díl. Šílené tempo, spousta honiček, výborná hudba - ale to nejlepší jsou společné scény Forda a Conneryho. Jejich vztah dává filmu trochu hloubku, ale i velice příjemný humor. Snad nejhezčí scéna je, když si Connery při honičce motorek začne řídit hodinky a zpraží juniora pohledem. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Leden 1992, dlouhatánská fronta před Lucernou, desetileté já se zmrzlinou, taťka a konečně první Indy, kterého jsem měl možnost vidět na plátně a ne na ošoupané VHSce. Jako celek sice o chlup kočky Sphynx či krůček nechodícího kojence slabší Dobyvatelů co se akce, příběhu i upozadění (ne)přátel Indyho týče, ale to jsem si uvědomil až po x-té projekci. Ovšem všechny tyto nicotné "problémy" jsou smazány tím druhým Jonesem. A i do třetice jak tak Junior na vrcholku sil a v plné polní. Prostě láska na první pohled do filmu, který dokázal nemožné a má nesmírná očekávání ještě překonal. Respekt. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Nejlepší ze série. Nejzajímavější poklad, nejlepší slovní přestřelky a především Sean Connery jako Indyho otec. Vykreslení jejich vztahu je skvělé a objeví se tu i několik opravdu dojemných scén. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

vše na co jsme si již zvykli, jen přivedené ke stále větší dokonalosti. dr. jones jako vždy všechno rozluští, všechny porazí, všechny okouzlí a jako přídavek dostáváme jeden z nejneuvěřitelnějších rodinných svazků filmové historie. jednoduše řečeno - zábava nejen pro diváky, ale též pro tvůrce a MODLÍM SE ZA DALŠÍ DÍL! ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Smějte se mi. Zase jednou jsem objevila Ameriku- tisíc let po Vikinzích a pět set po neposedovi Kryštůfkovi. Sobota dvacátého října 2007 po Kristu je dnem I- konečně jsem viděla první film ze série Indy a TOPka se otřásá v základech. Jeden mrská bičem, druhý hláškuje, jak když bičem mrská. Snad Cary Grant nevykopne náhrobní kámen, ale tahle vykopávka z doby, kdy český lid cinkal klíči, mi udělala největší radost z posledních archeologických nálezů. Connery oživuje figurku nepraktického intelektuála s hučkou a klasickým citátem po ruce a když bravurně sejme paraplíčkem helikoptéru, chápeme, proč k němu jeho synátor Ford (čtyři K-knihy, koně, klobouk a kolt) má tak freudovský vztah. Přestřelky mezi nimi jsou dechberoucí jako scénérie růžového města Petry, chemie tak organická, že je podezírám minimálně z...příbuzné DNA. Strýček Steven vzývá svatou trojici vědu, víru a rodinu a pokládá Zlatý grál dobrodružného žánru na oltář humoru, nadsázky a staromilských hlášek. Až z toho mám křeče v žaludku a hned bych si to pustila znovu. Co dodat? Neříkejte potomkovi Junior, velbloudy nechte beduínům, nezapomeňte na vzpor klečmo a nikdy nevěřte blondýnce, která se ohání latinou. Možná s ní obcoval už váš zploditel...:) ()

Související novinky

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (více)

„Náckové! Jak já je nesnáším!“

„Náckové! Jak já je nesnáším!“

06.07.2008

To je samozřejmě Indyho hláška z Poslední křížové výpravy, ale klidně může být i heslem tří protagonistů thrilleru Johna Maddena The Dept. Ten bude předělávkou izraelského filmu Ha-hov (který měl… (více)

Princ Gyllenhaal a další herecké posily

Princ Gyllenhaal a další herecké posily

22.05.2008

V den premiéry nového Indyho bychom vás asi měli děsit Lucasovým prohlášením o možné páté části, ve které by byl hlavním hrdinou Mutt alias Shia LaBeouf a Indy Ford by byl pouze jeho parťákem podobně… (více)

Reklama

Reklama