Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šéf místní policie Martin Brody společně s policistou Hendricksenem na pláži objeví hlavu a část ženského trupu. Lékař je přesvědčen, že žena byla napadena žralokem. Brody si uvědomuje nebezpečí a chce nechat zavřít pláže, což se ovšem nelíbí starostovi. Městečko, zcela závislé na krátké turistické sezóně, si podle něj nemůže dovolit takový luxus. O pár dní později se další obětí stane šestiletý chlapec. Přestože starosta stále odmítá vydat zákaz koupání, zpráva pomalu prosakuje na veřejnost. Do pátrání se zapojí nejen policie a ichtyolog Matt Hooper, ale také desítky amatérských lovců, kteří se do městečka sjeli pod vidinou odměny, kterou za dopadení žraloka nabídla matka zabitého chlapce. Teprve když je přímo před očima stovek turistů v mělké zátoce napaden další muž, je starosta přinucen přiznat vážnost situace a pod nátlakem Brodyho najmout profesionálního lovce Quinta. Společně s ním se na moře vydává i Hooper a přes svůj strach z moře i Brody. Když se jim konečně podaří žraloka přilákat, jsou šokováni jeho velikostí? (TV Nova)

(více)

Recenze (913)

golfista 

všechny recenze uživatele

Tenhle film považuju za Spielbergovo vkročení mezi úzkou špičku světových režisérů. Jako by řekl - pozor, jsem tady a čekejte velké věci ! Vynikající režie a skvělý Robert Shaw. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Vidět Čelisti v kině a paradoxně z větší dálky od plátna, mi je vybarvilo v jiném světle. Vynikne tím celková kompozice obrazu, která je již v tomto raném Spielbergovi řemeslně mistrovská (což platí vlastně i o jeho dřívějším Duelovi). Čelisti jsou ale čirým filmovým potěšením i vykreslením postav a jejich vztahů, které do filmu s jednovětovou zápletkou vnášejí příběh. Nemluvě o režjně parádním budování napětí. Jdete jako první v historii kinematografie natočit áčkový film o vraždícím žralokovi, na neznámé maloměstské pláži kde nejde čerpat potenciál z lokálních známých atrakcí, máte jednu starou loď a mechanického žraloka, a natočíte takhle kompaktní, každou scénou bavící, hravý a současně děsivý film? Steven to zabil. Ale jednu nadpozemsky požehnanou oporu v tomto soukolí přece jenom měl a díky bohu za ní, pro celou jeho filmografii - Johna Williamse. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Kamarád mi vyprávěl, jak při scéně, kdy se v ******* objeví lidská hlava, sebou všichni v kině tak trhli, že se jedna řada kompletně zřítila (to víte, starý kino, spojené dřevěné sedačky...něco takovýho se už dneska v multiplexu nezažije :o)) To myslím hovoří za všechno.... Model žraloka nefungoval tak jak měl, a proto Spielberg volil v první půli spíše náznaky. A udělal dobře. Lidská představivost je totiž mnohdy mnohem děsivější. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Scéna z tohohle fillmu, kdy hraje výtečná hudba Johna Williamse a blíží se žraločí ploutev mě napadá vždycky, když se dívám na nějaký nepodařený horor a je tam trapná chvíle ticha a nudy. Pan Spielberg zde totiž dokázal vytěžit spustu hrůzy z jedné papundeklové ploutve. Celé zvíře moc neuvidíme, ale atmosféra toho, že tam někde dole je, přetrvává celý film a opravdu nevyprchá. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Takže - Čelisti jsem viděl poprvé v osmi letech, po dlouhém žadonění a přemlouvání svých drahých rodičů:) A nenechalo to na mě žádné velké následky (vždycky jsem byl trochu zvláštní dítě) - ve chvíli kdy celé příbuzenstvo vyjeklo, jsem dál klidně seděl a čekal, kdy už se sakra objeví ten žralok!!!! Nějaká hudba od nějakého Williamse mi tenkrát byla ukradená (což je dnes poněkud naopak:)), ale nic z toho nemění ani ň na faktu, že Čelisti jsou perfektně natočený thriller a Robert Shaw totální machr:) ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů, jehož hlavní hvězda (Bruce) není skoro vůbec vidět, přesto bere dech. 90% Zajímavé komentáře: Melies, LuckyStar, Velemír, ap2001 ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Tímto kultovním snímkem na sebe Steven Spielberg upozornil celý svět. O Čelistech je zybtečné cokoliv rozepisovat, neboť je viděl snad každý. Dodnes nebyl natočen lepší horor se žralokem v hlavní roli. Lépe řečeno - dodnes nebyl natočen lepší zvířecí horor. Horror movie of the year ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Příště bych prosil, aby v autobusu na cestě k moři pouštěli jinej film. Zbytečně jsem se pak strachy málem posral z fakana co měl na sobě žraločí ploutev a šnorchloval. Steven Spielberg mě svým budovaným napětím, za podpory skvělé hudby Johna Williamse způsobil fobii i z louže. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nepřekonaný a nepřekonatelný thriller, ve kterém se podařilo tvůrcům vygradovat atmosféru skutečně do maximální výše. Lekavější povahy při nečekaném vynoření žraloka určitě dostaly přinejmenším kopřivku, v tom horším pak srdeční infarkt. Kdo si při napínavých scénách nervozitou okusuje nehty, měl by Čelisti sledovat raději v rukavicích, aby mu na prstech aspoň něco z nehtů zbylo. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg natočil prvý letný Blockbaster a veľký hit 70-rokov, vďaka ktorému vznikol medzi ľuďmi obrovský strach z vody, v podstate vďaka filmu spravil zo žraloka strašidelné monštrum, aké nemalo v tej dobe obstojného konkurenta a dodnes ani nemá. Film má už svoj vek - vyše 30rokov ale stále ma v sebe zafixovaný už povestný strach z nevideného blížiaceho sa nebezpečenstva (asi možno prvý krát použitého vo filme). Obsadenie v podaní výborného tria Roy Scheider, Richard Dreyfuss a Robert Shaw je také trio statočných mušketierov postavených pred ozrutu - nevyspytateľného protivníka, no žraločí thriller ako sa patrí s niekoľkými výborne vykreslenými postavami. Nervy drásajúcu hudbu stvoril John Williams ocenený za tento počin aj Oscarom, je priam zimomriavkový, v momente upúta vašu pozornosť a dokonale precítite strach z blížiaceho sa nebezpečenstva. ║Rozpočet $7miliónovTržby USA $260,000,000Tržby Celosvetovo $470,653,000║ Poznámka: Asi tak v mojich 10rokoch sme si na škole písali do zošitov čím chceme byť(zamestnanie) je som túžil byť potápačom- "haha", ale to by som nemohol v prvom rade vidieť film Čeľuste, tým sa uzatvorila v momente moja kapitola z vodou, doteraz neviem plávať a ani neplánujem!!! ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Geniální klasika. Geniální hudba. Skvělé obsazení (+ výborný dabing). Důkaz, že Steven je prostě mistr. Nejen nejvděčnější scéna na moři, ale i panika na pláži, podmořské potápění Dreyfusse s pěknou pointou - prostě každá scéna je skvěle promyšlená. Mám moc rád postavu Roye Scheidera, co se raději drží při zemi (manželka mu balí kinedryl), aby to nakonec všem ukázal. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Legendární hororový snímek Stevena Spielberga se skvěle budovanou atmosférou o žraloku-predátorovi, který dokázal neuvěřitelné - změnil celosvětově představu lidí o těchto živočiších a udělal z těchto teritoriálních predátorů krvežíznivá monstra...skutečnost je však docela opačná...kdo to ale dneska po tom Spielbergovském polechtání podvědomí tak vnímá?! ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nerovný souboj lošťomilé paryby se zlými savci, kteří okupují jeho do té doby poklidný domov. Naštěstí se náš kafkovsky bezejmenný hrdina nevzdává a s vypětím všech sil brání své svaté právo na svobodu potažmo život vůbec. Sžití s tímto sympaťákem je až neuvěřitelně sugestivní a v nespočtu infarktových momentů se o něj budete bát jako sami o sebe. Po tomhle snímku prostě již nikdy nebudete chtít zpět z vody ven mezi tu bezcharakterní lidskou chamraď. Shame on us! ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Nemá cenu tento film znovu vychvalovat, snad jen jednu poznámku. Teprve po posledním skouknutí jsem si uvědomil skvělé výkony všech tří hlavních herců, dokonale prokreslené charaktery. Za jednu z nejlepších scén považuji příběh z války Roberta Shawa - dechberoucí pětiminutovka. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ZDÁ SE, ŽE VELKÝ BÍLÝ ŽRALOK SE ZABYDLEL VE VODÁCH OSTROVA AMITY. BUDE TU LOVIT, DOKUD BUDE MÍT VE VODĚ POTRAVU“..... /// Další legenda, která má dokonalej remastering (třeba jako Vertigo). Nemá cenu (ani smysl) se víc v největší bitvě člověka se žralokem pitvat. Snad jen – STÁRNE nebo NESTÁRNE? Ehm… kurva řek bych (a mladej taky), že stárne. (Ty hajzle! Dyť je to klasika!) /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou napsal Peter Benchley v roce 1974 číst nebudu. 2.) Chtěl bych si vyslechnout historku o potopení Indianopolisu. 3.) Thx za titule ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::: Já tenhle film nikdy moc nemusel, ale už na tomhle filmu jde vidět, že je Spielberg profesionál. ::::::::::::::::::::::::: ()

Související novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Čelisti se 23. ledna vrátí na velké plátno

Čelisti se 23. ledna vrátí na velké plátno

16.01.2019

Kultovní Čelisti se 23. ledna vrátí na jediný den na velké filmové plátno. Díky projektu Symphonic Cinema se uskuteční projekce tohoto oscarového filmu Stevena Spielberga za doprovodu živé hudby… (více)

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

10.03.2018

Český národní symfonický orchestr 3. dubna v pražském Obecním domě zahraje hudbu z filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Koncertem s filmovou projekcí začíná mezinárodní projekt Symphonic… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Reklama

Reklama