Middlemarch (TV seriál)

Drama / Romantický

Velká Británie, 1994

Anthony Page

Další lahůdka z produkce BBC. Middlemarch je malé městečko, které spisovatelka George Elliotová zasadila do 19. století v době průmyslové revoluce a drobnokresbou tu popisuje osudy jeho obyvatel. Ústředními hrdiny tu jsou dr. Lydgate (Douglas Hodge), mladý ctižádostivý lékař a Dorothea Brooke (Juliet Aubrey), mladá emancipovaná žena, toužící po vědění. I když se jejich cesty potkají a stávají se přáteli, v privátním životě jde každý svou cestou. Dorothea se z rozumu provdá za reverenda Edwarda Casaubona (vynikající Patrick Malahide). Od sňatku s ním si slibuje právě naplnění svých tužeb po vědění, avšak marně. Edward chce jen poslušnou ženu, která bude plnit jeho přání. Ani Lydgatova volba není správná: zamiluje se do krásné Rosamond Vincyové (Trevyn McDowell), avšak příliš pozdě si uvědomuje, že Rosamond není ženou do nepohody. Kromě ústřední dvojice se zde objevují další výrazné postavy: Dorothein ctitel, malíř Will Ladislaw (Rufus Sewell), Rosamondin bratr Fred Vincy (Jonathan Firth), jeho milá Mary Garth (Rachel Power). Příběh je vyprávěn s lehoučkou ironií, ale i pochopením pro radosti, starosti a hříšky obyvatel tohoto městečka. Mám taky radost, že jsme se dočkali překladu knihy do češtiny a od letoška je možné si ji zakoupit.(22.10.2007)