Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 483)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V okamžiku, kdy kamarád vedle vás v zákopu dostane kulku do hlavy, necítíte smutek. Cítíte radost, že jste to nebyl vy.. Spielberg ve své nejlepší formě a s umírněným dávkováním patosu. Fascinovala mě kamera snoubená se zvukem při legendární scéně vylodění (ta konfrontace řevu bitevní vřavy a uklidňujícího ticha pod mořskou hladinou). ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Legendární Spielbergovský snímek o vylodění v Normandii, který mě v dětství strašil ze spaní. Z některých naturalistických scén mam husinu i teď a ta dlouhá úvodní scéna je prostě bomba. Dodnes pamatuji na její odkaz v Call of Duty 2 a Medal of Honor. Asi by se dalo říci, že Saving Private Ryan a jemu podobným, mi dřív hodně utvářelo pohled na druhou světovou a rád si jej jednou za čas zopakuji. PS : Proč Ryana musel hrát zrovna Damon!? :D ... 90% ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nejdříve jsem hrál Medal Of Honor a až potom viděl Ryana. To byla asi chyba, protože největší tahák, kterým byla Omaha Beach, mě už překvapit nemohl. Přesto moji averzi ke spielbergovskému vyprávění pohnutých lidských příběhů tentokrát tlumí nezapomenutelná vizuální stránka věci, Barry Pepper coby možná nejlepší filmový sniper a samozřejmě hudba Johna Williamse. PS: na památníku nad pláží Omaha se jisté skupince českých turistů podařilo objevit a vyfotit náhrobek Andrewa Ryana;) Ale ani tahle osobní zkušenost nic nezmění na tom, že si mnohem radši dám Tenkou Červenou Linii než Spílbergovskou ódu na Toma Hankse a jeho, či spíše režisérovu strategickotaktickou demenci. 60%. Maximálně. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Úvodní scéna je působivá, o to pokoj. Pohled na rudou barvu moře je strašlivý a těch mrtvých ryb mi bylo naprosto upřímně líto. Pak se to vleče jak slimák po mrtvici, občas nám to oživí nějaká scéna tu k probuzení emocí (nepravý Ryan), tu k probuzení diváka (dobývání kopce s kulometem uprostřed pole), tu k zamyšlení právě probuzeného diváka (otázka zastřelit či nezastřelit zajatce), až se dopotácíme k mostu, kde tedy konečně SPOILER dosud žijící členové záchranné mise popatří na toho onoho jedinečného zachraňovaného chlapce. Libým pohledem na onoho šťastlivce jim není popřáno kochat se dlouho, protože válka. Ono se na druhou stranu až tak není čím kochat, ale vyslovila bych smělou domněnku, že to všem přítomným bylo beztak naprosto šumák. Otázkou je, zda je větší oběť obětovat jediné dítě, nebo dvě z šesti, tři z pěti, sedm z osmi ... a zda za záchranu jednoho člověka pro štěstí jedné matky, nebo aspoň relativní štěstí, stojí za to obětovat štěstí nekonkrétního množství jiných matek, babiček, otců, praotců, sourozenců (protože případná smrt posledního Ryana přinejmenším žádného člověka v kategorii sourozenec nerozpláče) a potomků jiných lidí. Zatímco závěrečná scéna u kříže na vojenském hřbitově z Vlasů mě spolehlivě rozbrečí, i když jsem to viděla již mnohokrát, tady jsem se dlouho držela, ale nakonec jsem to nezvládla a stejně jsem se smála. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

5 hvezd za vsemi zminovane skvele vylodeni, obstojnou obranu mestecka, spielbergovo procitene snimani prirody, skvele technicke vychytavky a nabozensky zalozeneho snipera. minusy za prilis patriotickych smysl nedavajicich kecu (ano, tech je tam opravdu strasne moc, dokonce i scen.. to s tim zaverem na hrbitove si opravdu mohli odpustit), celkove smysl nedavajici rozhovory, ktere se tvari radoby inteligentne a chytre, ci dokonce zabavne a pritom jsou to snusky zvastu, ne moc drsne vypadajiciho hanksa, ktery se opravdu vice hodil na Forresta, podivnou zapletku a nelogicnosti z historickeho hlediska, kterych tam neni pomalu. Samozrejme, je to jen film a i kdyz mapuje skutecne udalosti, vzdy se najdou nejake chyby, ale kdyz uz vystupoval tenhle film tak dokonalym dojmem, mohl si Spielberg trochu vic tyhle veci pohlidat... Band of Brothers po vsech strankach stylovejsi, vypjatejsi a dokonalejsi a to ma serial bezmala 10 hodin, zatimco film necele 3... Ale ja sem dostal, to, co sem ocekaval a kdyz trochu vypnu a prestanu vnimat ten okolni patos, na 5 hvezdy to je.. Budu spravedlivi, a priznam se, ze mi prece jen nektere postavy prirostli k srdci a Hanks pres to vsechno umi hrat (ale za tim, ze se zde nehodi, stojim) Slabsi, ale stale 5tihvezdickovy zazitek.. (ja celkove nejsem ten typ, co dava 5 jen tem uplne nejdokonalejsim snimkum, obcas se u mne najde i tenhle pripad) ()

Galerie (64)

Zajímavosti (155)

  • Keby Spielberg z filmu nezostrihol asi 5 minút vojnového násilia, MPAA by mu udelila hodnotenie NC-17. (Raccoon.city)
  • V domě Ryanovy (Matt Damon) matky je na rádiu vidět fotka všech čtyř bratrů. Aby divákovi nebyla prozrazena Jamesova podoba, zakrývá mu obličej americká vlajka. (W00DY)
  • Pretože ničenie francúzskeho mesta bola nemožné, fiktívne zbombardované mesto Ramelle vzniklo úplne na letisku Hatfield Aerodrome, dnes už uzavretej leteckej základni druhej svetovej vojny, ktorá sa nachádza asi 30 míľ za Londýnom. Celé napoly zbúrané mesto sa stavalo štyri mesiace. Na zvýšenie dôveryhodnosti oblasti sa nakúpili tony sutín z okolitých stavieb. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama