Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Zajímavosti (155)

  • Steven Spielberg původně neměl zcela jasnou představu, jak by měla vypadat slavná úvodní scéna vylodění: "Proto jsem taky začal natáčet film chronologicky. Pochopitelně jsem nevěděl, co to je, být v boji, protože jsem nikdy v žádném nebyl, ale měl jsem v hlavě vizuální představu díky válečným dokumentům. Natáčel jsem vylodění v celku a tak, jak by ho asi nasnímal válečný kameraman. Jeden čas jím byl i slavný režisér John Huston a jeho dokument The Battle of San Pietro, natáčený přímo v boji, byl pro mě z formálního hlediska modelem. Proto se kamera neustále drží při zemi v podivných úhlech, proto nebyly použity žádné typicky hollywoodské záběry z jeřábů a dokonce ani steadicamy. Pouze ruční kamera. Navíc jsme podmínky invaze připravili v souladu s ověřenými fakty, přesně podle historických reálií a podle vzpomínek pamětníků. Kameraman Janusz Kaminski dokonce chtěl, abychom invazi natáčeli za skutečně pošmourného počasí, jaké panovalo v den D. Náhodou se to povedlo - moře hrozivě hučelo, z temně šedých mraků krápalo, foukal silný vítr a většina komparsistů v invazních člunech dostala mořskou nemoc. Přesně jako tehdy. Bylo to hrozně depresivní a skličující samo o sobě. Když jsme pak začali aranžovat samotné vylodění uprostřed křížové palby, pochopili jsme, o čem film vlastně bude. Tahle zkušenost na nás hluboce zapůsobila a výrazně ovlivnila další natáčení." (NIRO)
  • Působivost filmu výrazně ovlivňuje jeho zvuková stránka, k čemuž Steven Spielberg řekl: "Na tom jsme si dali hodně záležet. Veteráni vyprávěli, jak krátce po vylodění ztratili kvůli explozím sluch. Slyšeli jen takové zvonění a všechny ostatní zvuky velmi slabě a jakoby z dálky. Ale i když voják dočasně neohluchnul, rozhodně nemohl v té kanonádě rozumět rozkazům svých velitelů. Ani ve filmu není mnoha dialogům rozumět a pokud je nedokážete odečíst ze rtů, máte prostě smůlu. Přesně jako vojáci tehdy. Výsledná přesvědčivost scény invaze je složena právě z takových detailů." (NIRO)
  • Vojenská puška, kterou ve filmu používá vojín Jackson (Barry Pepper), pohmoždila herci palec na ruce kvůli příliš rychlému ovládání mechanismu závěru. (Jimmy15)
  • V roce 2011 byla vydražena uniforma desátníka Timothyho Uphama (Jeremy Davies) za 1 024 amerických dolarů. (Jimmy15)
  • Vojenská helma, kterou má na sobě kapitán Miller (Tom Hanks), se vydražila za 16 000 euro. (Jimmy15)
  • V domě Ryanovy (Matt Damon) matky je na rádiu vidět fotka všech čtyř bratrů. Aby divákovi nebyla prozrazena Jamesova podoba, zakrývá mu obličej americká vlajka. (W00DY)
  • Na bundě starce na hřbitově je připnut odznak 101. výsadkové divize „Screaming eagles“, což naznačuje veteránovu totožnost. (W00DY)
  • Vojín Daniel Jackson (Barry Pepper) je jedním z mála levorukých filmových odstřelovačů. V několika scénách si tak můžeme všimnout, že při přebíjení musí levou rukou přehmatávat na pravou stranu své pušky. (stefji)
  • Když seržant Mike Horvath (Tom Sizemore) na Omaha Beach nabírá hlínu, můžeme v jeho batohu spatřit stejné suvenýry označené „Africa“ a „Italy“. To dokládá jeho účast s jednotkou U. S. Army Rangers při vylodění v Severní Africe (operace Torch) a na Sicílii (operace Husky). (stefji)
  • Vedle v té době poměrně nezkušené 29. pěší divize posílené o devět rot U. S. Army Rangers útočila na Omaha Beach také 1. pěší divize. Osudy několika jejích příslušníků jsou zobrazeny ve filmu Velká červená jednička (1980). (stefji)
  • Členové záchranné skupiny v čele s Johnem Millerem (Tom Hanks) byli příslušníci jednotky Rangers. V době vylodění za sebou měla jednotka již vylodění do Severní Afriky (operace Torch) a na Sicílii (operace Husky). Právě druhý prapor Rangers se proslavil útokem na Pointe du Hoc. Výjimku tvořil překladatel Timothy Upham (Jeremy Davies), který byl příslušníkem 29. pěší divize. (stefji)
  • Ve skutečnosti dostal za úkol najít jediného přeživšího bratra Fritze kaplan 501. praporu Francis Sampson. (Duoscop)
  • V souvislosti s filmem se někdy mylně uvádí, že inspirací byli bratři George, Frank, Joe, Matt a Al Sullivanovi. (Duoscop)
  • Tom Hanks (Captain Miller) obdržel za dokonale ztvárněnou roli „Distinguished Public Service Award“, což je nejvyšší civilní ocenění, které uděluje námořnictvo Spojených států amerických. Cenu dostal na Den veteránů v roce 1999. Stejné ocenění bylo uděleno také režisérovi snímku Stevenovi Spielbergovi. (Duoscop)
  • Natáčelo se od 27. června do 13. září 1997 ve Francii, Irsku a v Anglii. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 21. července 1998 ve Westwoodu v Kalifornii. (Varan)
  • Při vylodění na pláži se vojáci schovávají za protitankové překážky zvané rozsocháče – vynález Československé armády, používané na opevnění tvrzí na hranicích státu –, které byly německou armádou postupně rozkradeny pro její potřebu. (ledofredo)
  • Město Ramelle ve Francii, kde se odehrává finální bitva, je jediné fiktivní město ve filmu. (Maulincio)
  • Spielberg si původně myslel, že je Matt Damon příliš hubený na roli Jamese Ryana. Po osobním setkání změnil názor. (Maulincio)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama