Reklama

Reklama

Schindlerův seznam

  • USA Schindler's List (více)
Trailer 1
USA, 1993, 195 min

Předloha:

Thomas Keneally (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Hudba:

John Williams

Hrají:

Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz, Małgorzata Gebel, Mark Ivanir, Andrzej Seweryn (více)
(další profese)

Hluboce šokující, nemilosrdné drama o noční můře holocaustu, založené na skutečných událostech. Na záchranu 1100 životů obětoval Oskar Schindler veškeré své jmění... Polský Krakov 1939. Židovská obec je vystavována stále se zvyšujícímu tlaku ze strany nacistů. Do této vřavy vstupuje obchodník Oskar Schindler, člen Nacistické strany, velký svůdník a muže vydělávající na válečném utrpení, který dokázal najít v sobě člověka a zachránit ty, kterým už zdánlivě nebylo pomoci... Film Stevena Spielberga je stěžejní dílo světové kinematografie a vítěz sedmi Oscarů, včetně ocenění za Nejlepší film roku a Nejlepší režii. (Lucernafilm)

(více)

Recenze (1 779)

POMO 

všechny recenze uživatele

Čo o ňom napísať, keď nechcem zase iba sucho vytahovať všetky superlatívy a priraďovať ich ku každej jednej jeho filmárskej zložke? Welles má Občana Kanea, Coppola Kmotra, Kubrick Vesmírnu odyseu a Spielberg Schindlerov zoznam. Amon Goethe Ralpha Fiennesa je personifikáciou úpadku ľudského ducha, zodpovedného za najväčšiu tragédiu našich dejín. Soundtrack Johna Williamsa je vrcholom súčasnej filmovej hudby, kameraman Janusz Kaminski je pre mňa - milovníka čiernobielej kompozície - modlou, a vyhladenie krakovského gheta jednou z najhrôzostrašnejších scén, aké som kedy videl vo filme. Steven Spielberg si týmto film splnil poslanie, pre ktoré sa stal režisérom. A ja by som si každý záber z neho najradšej zarámoval a prial si, aby som mohol vrátiť čas a zabrániť tomu, o čom vypovedá. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

NFR 2004, Oscar 7 : Nejlepší film, Režie, Kamera, Výprava, Střih, Hudba, Scénář - A + 5 nominací: Herec HR - Liam Neeson, Herec VR - Ralph Fiennes, Kostýmy, Masky, Zvuk ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Za tohle veledílo má Spielberg mojí bezmeznou úctu. Fakt, že si ho Spielberg na studiu Universal doslova vydupal, mojí úctu ještě zvyšuje. Jeden z největších filmů všech dob, film, který alarmuje, vzdává úctu, šokuje i dojímá... ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je skutečně neuvěřitelně silný a ještě hodně dlouho po jeho skončení jsem o něm musela přemýšlet. Nic podobného, co se v něm děje jsem nikdy nezažila (a doufám že ani nezažiju), ale svým tématem a jeho excelentním zpracováním snad nemůže být nikdo, koho by nechal chladným. Nemá cenu psát víc, řečeno už je tu snad vše, co mohlo být. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Krásný příklad nadhodnocování kinematografické výpovědi díky zvolenému tématu, ovšem ne že bych divákům nepřál syrovou podívanou a režisérovi splněný sen. Jen bych s těmi superlativy o nejlepším počinu v dějinách filmu dost šetřil. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Jako film o jedné z nejtemnějších kapitol našich dějin je to výborné dílo, a ano, Spielberg to natočil skvěle. Tedy...některé scény. Když chce realitu, umí ji vyprodukovat. Jenže Schindlerův seznam realita není. Ó nenene, přátelé, holocaust a všechno to zlo, to je realita. Malé příběhy o lidskosti, to je realita. I děsivý Amon Goeth, to je realita. Ale Oskar Schindler, tak jak nám ho Spielberg vymaloval??? To ani omylem realita není. Oskar Schindler byl normální vykořisťovatelská manipulátorská říšská svině, která v tom uměla chodit. Když se realita překrucuje takovýmhle způsobem (a nikdo mě nepřesvědčí, že v tom nebyla snaha naprat do diváků větší emoce, aby se o tom ještě víc mluvilo, a aby na to přišlo ještě víc lidí a vyrejžovalo se na tom ještě víc peněz - i kdyby to bylo za účelem zviditelnění toho jak to tenkrát skutečně bylo), nemůže ani strhující výkon Liama Neesona přesvědčit. Jako film je Seznam skvěle odvedená práce. Je však třeba ho vnímat celkově, i s dopadem na společnost, a tady je to něco s čím se nesmířím. Glorifikovat válečného zločince si nesmí dovolit ani "geniální" Spielberg!!! Tohle nesmí být film, který vás odpoutá od skutečnosti...Výsledné hodnocení je průměrem mezi působivostí a realitou. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„Kdo zachrání jeden život, ten zachrání celý svět.“ Skoro dvě stě minut dlouhý film, který mi připadal subjektivně kratší než velká část s kratší stopáží. Jde o jeden z hlavních dokladů Spielbergova vypravěčského mistrovství a důvod, proč je to jeden z nejlepších filmů, jaké kdy by byly natočeny. 95% Zajímavé komentáře: POMO, kiddo, Eddard, Kirké, Spock, MManual, Bobek15, Flix ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Štěstí? Válka. Spielberg prostě je a bude pohádkář, ne všechny příběhy o skutečnosti skutečnosti do puntíku odpovídají, tady jde především o princip a vyprávění o jedné z největších lidských tragédií. Na dramatičnosti celého Schindlerova seznamu tohle všechno neubere ani píď. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po skončení filmu,sem seděl ještě dlouho po titulkách a nevěřil, že se něco takového stalo. Jen doufám, že už nikdy nebude příležitost k tomu aby musel být další "Oskar Schindler". ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Celých 11 let od natočení mi trvalo, než jsem tuto filmovou perlu mohl shlédnout. Vděčím za to fishkimu, kterému touto cestou velmi děkuji. Co se týče filmu - na jeho konci jsem byl zcela konsternován a mráz mi po zádech běhá ještě teď. Popisovat pocity, které ve mně zanechal by bylo zcela zbytečné, každý člověk by ten film měl povinně vidět, aby POCHOPIL. Ať už byl či nebyl Oscar Schindler přesně takový, jak jej zachycuje tento jedinečný snímek, rozhodně se nesmazatelně zapsal do dějin nejen židovského národa, ale celého lidstva. Nechci Spielberga přehnaně démonizovat, tento jeho film jej ale definitivně učinil nesmrtelným a zařadil jej takřka Schindlerovi po bok. Spileberg sice nezachránil stovky Židů před jistou smrtí, ale připomněl nám všem cenu lidského života. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Mé čekání se vyplatilo, ikdyž jsem byl upozorněn na ořízlost filmu, ale hodlám to napravit filmem na DVD v celé jeho kráse. Nápad točit černobíle bylo úderem Božího prstu na hlavu Stevena Spielberga a jeho kameraman toho využil způsobem jaký se v dnešní kinematografii nevidí. Kamera v kontrastech bílá/čená a polostínech předvádí geniální hru obrazu s kamerou. Pohledy kamery na muže kouřící doutník, sedícího v křesle a polozakrytého stínem by v barevném nebyli ničím a v černobílém poddáním jsou nebem pro filmové fajnšmekry. Spielberg také předvádí excelentní výkon a jeho režisérské schopnosti bud získal na dluh od dábla nebo poprvé v celé své kariéře zkusil vybodnoutse na nostalgii a pohádkovost ala ET a poprvé se ukázal dábelským mistrem. Herecké obsazení nemohlo být lepší. Často kritizovaný mentorický a někdy příliš strohý Liam Neeson mě přijde jako dokonalá volba(jen mě mrzí nakonci jeho brek a pláč, který je až přehnaným vyústěním jeho svědomím). Ben Kingsley se předvedl jako další dlužník dábla a hraje úžasně. Můj oblíbenější z bratrů Fiennesových Ralph je jako Aman Goeth snad jeho přesná replika. Ještě se neklonuje? To říkáte vy. Jeho podoba německého správce je perfektní a až dokonce je tím špatným, ale jistě ne nejhorším. Herecké kvality této trojce jsou magicky vysoké a všichni se přesně hodí do svých rolí. Casting desetiletí. Po tomhle filmu vám možná potečou z očí slzi, ale mě netekli. Bylo to těsné a závěrečná scéna s hrobem kam chodili přeživší židové, kteří byli zachránění Oscarem Schindlerem společně s herci, kteří je stvárnili, patří mězi nejsilnější scény filmu. Film je plný možná až přehnaně citových a dlouhých scén, které by šli zkrátit, ale pravděpodobně by to narušilo tichou a pomalou skladbu filmu, která je úžasná. Proto nechme tento klenot být a jen koukejme jaký skvost natočil Hollywood. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Geniální. Výborný Fiennes (proč nedostal Oscara místo Jonese v Uprchlíkovi?!) a Kingsley. Ale hlavně je genialita filmu dána režisérem - mistrovské a náročné komponování některých scén je dechberoucí: likvidace krakowského ghetta (červená holčička), scény z Osvětimi, scény selekcí. Některé scény mám potíže i dnes dokoukat. I ta tak kritizovaná závěrečná scéna se dá přežít i když si ji mohl Steve odpustit. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Film, který mnou, jako jeden z mála, dokázal otřást. Po zhlédnutí tohohle filmového opusu je mi už jasné, proč ho Steven Spielberg MUSEL natočit. Tady není co komentovat... 100% ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka o tom, že ani v té nejstrašnější životní situaci není definitivně prohráno a řadový člověk v sobě může najít sílu k nebývalému činu... No, jedinou chybou je asi to, že se bohužel jedná jen o pohádku a celý film je věrohodný stejně jako Keneallyho knižní předloha. Oskar Schindler - henleinovec; špion; válečný zločinec, jenž se musel po válce narychlo uklidit do Argentiny - stíhaný československou i polskou tajnou službou; egoistický nespolehlivý obchodník i manžel; člověk, k němuž se úplatky sbíhaly a jenž je opět ochotně rozdával - ze všech možných důvodů, člověk, o jehož skutečné roli v přežití 1200 židů toho zaručeně víme pramálo. Stejně tak brněnecký azyl - místo s obrovskou úmrtností; místo, kde někteří ani nevěděli o existenci Oskara Schindlera; místo, za které se možná muselo draze platit. V každém případě však těch 1200 lidí přežilo, ať už to bylo zásluhou kohokoliv. Schindler však není ani černý, ani bílý - prostě šedý jako většina ostatních. Na druhou stranu se výborně povedl Amon Goeth - tenhle rozmazlený, nafoukaný, úplatný a marnivý klouček, který byl zbaven moci a zatčen samotnými SS. Jeho poslední pozdrav tak zřejmě nebude nic jiného než další nepromyšlené gesto člověka, který zdaleka nedospěl na místo, které zastával - dá-li se na něj vůbec dospět. Bez diskuzí nejlepší film Stevena Spielberga, a zatím jediný, na který se můžu podívat vícekrát. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Pánové Spielberg, Neeson, Kingsley a hlavně Fiennes, který stvořil jednoho z nejlepších filmových hajzlů co jsem kdy měl možnost vidět. Skvělý syrový film. Asi nejlepší co jsem od Spelberga viděl. Zvlášť se mi tam líbily různé režijní vychytávky jako mistrně sestříhaná scéna s oslavou u Schindlera a mezitim Fieness mlátí tu svoji služku, a nebo skvělej nápad s holčičkou v červenejch šatech, takovéhle kombinování barev jsem od té doby viděl až v Sin City. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

V následujícím textu bych se chtěl dopustit možná poněkud neobvyklého výkladu Schindlerova seznamu, který vychází z toho faktu, že sadisti jsou lepší než technokrati. Tento paradox je zároveň odpovědí na to, co mají vlastně společného Oskar Schindler a Amon Göth a proč je film neustále staví bok po boku. Když říkám, že sadisti jsou lepší než technokrati, narážím tím na tu skutečnost, že ve vyhlazovacích táborech za druhé světové války působili pouze dva druhy SS-manů - na jedné straně byli krutí sadisti užívající si svou moc, vzpomeňme třeba Otto Molla, údajně nejhoršího dozorce z celé Osvětimi, nechvalně proslulého vhazováním lidí za živa do spalovacích jam. Na straně druhé pak byli spíše technokrati a administrátoři jako velitel Osvětimi Rudolf Höss, kteří nikomu konkrétně neubližovali a starali se hlavně o logistiku tábora, klidně třeba nasedli do auta a jeli shánět po Polsku ostnatý dráty. Rudolf Höss dokonce chápal slavný nápis „Arbeit macht frei“ nad branou do tábora, který zde byl na jeho rozkaz umístěn, nikoliv cynicky a posměšně, jak se většina lidí domnívá, nýbrž pravdivě a docela upřímně v souvislosti se svoji vlastní workoholickou povahou. Odsud je patrno, proč jsou sadisti lepší než technokrati – sadista jako člověk utápějící se v krutostech na jednotlivcích je ve výsledku mnohem lepší než technokrat stojící za milionem mrtvých. Lidé jako Himmler si toho byli pochopitelně velmi dobře vědomi, a jakmile se u nějakého výše postaveného SS-mana zjistila přemíra sadismu, byl ihned odvolán, neboť takový člověk nebyl zpravidla efektivní a zdržoval díky svým krutým kratochvílím masové vyvražďování. ____ Předchozí úvod byl nutný, protože jen díky němu se dá pochopit, co mají společného Oskar Schindler a Amon Göth a proč jsou ve filmu stavěni vedle sebe. Film má vlastně tři části, přičemž v každé z nich se obě tyto hlavní postavy chovají trochu jinak. V první části je Amon Göth klasickým sadistou, střílejícím vězně z balkonu své vily, a Oskar Schindler se žádného velkého zachraňování ještě nedopouští, maximálně tak vytáhne z vagonu svého účetního. Kdyby chtěl ale zachránit celý vagon, nezachrání nikoho. Schindlerovo malé dobro je tak ve skutečnosti velkým dobrem, stejně jako je velké zlo Götha malým zlem, protože si nepočíná jako technokrat. A poněvadž malé zlo = velké dobro, jsou obě postavy v první části jasně propojeny. Klíčová tu je večerní scéna na balkonku, kde Amon Göth vytýká Schindlerovi, že není nikdy opilí. Opilý sadista versus sebeovládající se Schindler jsou vlastně pro dobro věci totéž. Ve druhé části se situace ovšem obrací, neboť Amon Göth se na naléhání Schindlera promění v „Amona Dobrotivého“ a jako císař začne svou moc projevovat tím, že i když má veškeré oprávnění zabíjet, často to neudělá. Už nestřílí z balkonu, dokonce povolí Schindlerovi pokropit odjíždějící vagony vodou z hadice. Naopak Schindler začíná mnohem více riskovat a jeho velké dobro se tak může velmi snadno převrhnout v malé dobro = velké zlo, neboť dojde k odhalení a potrestání všech viníků. Velkého zla se dopouští i ze sadisty do technokrata se přeměněny Amon Göth a obě postavy jsou tedy opět propojeny. Ve třetí části na konci se vracíme k situaci z první části. Schindler neustále pochybuje, jestli toho udělal pro záchranu lidí dost, nicméně je jasné, že ano, protože kdyby toho udělal víc a pokoušel se zachránit více lidí, došlo by nejspíše k odhalení a nepřežil by nikdo. Jeho malé dobro je tak velkým dobrem. Oproti tomu Amon Göth je za zločiny proti lidskosti oběšen, neboť i když ve třetí třetině filmu takřka zmizí z plátna, jeho sadismus zřejmě přece jen asi vyplul na povrch, jak je z potrestání patrné, jelikož v soudních procesech s válečnými zločinci se často stávalo, že sadisti dostali smyčku, zatímco lhostejní vykonavatelé jenom doživotí. Velké zlo Götha bylo tak malým zlem = velkým dobrem, protože díky své neefektivnosti a krutým kratochvílím zdržoval celou nacistickou mašinérii. Propojenost obou postav, Oskara Schindlera a Amona Götha, tak zůstává důsledně dodržena až do samotného závěru. () (méně) (více)

Související novinky

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

Star Wars koncertní show míří do Rudolfina

08.12.2015

Pražské Rudolfinum bude 22. prosince hostit ojedinělý koncertní projekt s názvem STAR WARS: a musical show. Jedná se o koncert orchestrální hudby z šesti dosud uvedených filmů z prostředí slavných… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama