Reklama

Reklama

Dobrý voják Švejk

  • Slovensko Dobrý vojak Švejk (více)
TV spot
Československo, 1956, 105 min

Režie:

Karel Steklý

Předloha:

Jaroslav Hašek (kniha)

Scénář:

Karel Steklý

Hudba:

Jan Seidel

Hrají:

Rudolf Hrušínský, Eva Svobodová, Josef Hlinomaz, František Filipovský, Miloš Kopecký, Svatopluk Beneš, Božena Havlíčková, Felix le Breux, Libuše Bokrová (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Nejznámější filmová adaptace satirického románu Jaroslava Haška v sobě spojuje nadčasový lidový humor a břitkou ironii, jež necílí zdaleka jen na nesmyslnost válečné mašinerie. Svérázného hrdinu, který se pro horlivé plnění příkazů nadřízených stává pohromou pro své okolí, ztvárnil ve filmu, vizuálně inspirovaném knižními ilustracemi Josefa Lady, nezapomenutelný Rudolf Hrušínský. (NFA)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (552)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Švejk je kultová postavička českej histórie a vlastne teoreticky československej, pekne vtipne zachytáva situáciu v Rakúsko-Uhorsku v 1. svetovej vojne a má veľa nezabudnuteľných hlášok a film veľa heftov, ale žeby bol dej nejak zvláštny to vôbec, je nudný. Ostatné postavy sú podľa mňa nevýrazné. Natiahnutie sa tomu dá pre rok vytvorenia 1956 odpustiť, je to klasika, ale nadšenie z neho necítim. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Rudolf Hrušínský bol jeden z najlepších českých hercov vôbec. Svojou charizmou a hereckým talentom dokázal dať už mnohým filmom punc nesmrteľnosti, no a keď sa k tomu ešte pridá rola, do ktorej sa priam narodil a ktorá čakala len na neho, tak tu máme hotovú filmovú extázu, navyše v zaujímavom farebnom prevedení. Samozrejme, nemôžem zabudnúť ani na pána Kopeckého a jeho poľného kuráta :). Výborná literárna predloha a jej filmové spracovanie je tak akousi prehliadkou zdravého sedliackeho rozumu v čase vojnovej absurdity a prehnaného bojového nadšenia. Švejkovina, to je mocná zbraň, špeciálne proti ľudskej hlúposti a malosti. Film, ktorý sa preto svojim láskavým humorom dotkol filmového neba. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Geniální předloha a velmi zdařilé zpracovaní. Švejk je po Čechy nepochybně symbol, švejkování z našich luhů a hájů jen tak nezmizí. Absurdita konání obrácená vůči mocnosti, která toto chování vyžaduje a přitom trestá, se dá aplikovat do jakéhokoli století. "Švejk Josef!'Hier!" "Superarbitrován pro blbost" "A co Vám ještě schází?" "Poslušně hlásím, že jsem reumatik, ale sloužit budu Císaři pánu až do roztrhání těla!" "Toho chlapa, ihned zavřít!" ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se prostě neokouká (viděla jsem ho asi šestkrát) a i po padesáti letech je vtipný. Musím ocenit mistrovství herecké všech zúčastněných a režiserské Karla Steklého. Já prostě miluju všechny ty postavičky: nadporučíka Lukáše, feltkuráta Katze, Valouna, Duba, paní Millerovou a další a další (omlouvám se za špatně napsaná jména). ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Ak sa nemýlim, povinné maturitné dielo, z čoho sme boli naším profesorom dokonca odmenený sledovať film miesto hodiny literatúry. Hrušinský je tradične super a pri niektorých fórikoch som sa pousmial, ale zbytok je umelo nalepený a nekonzistentný. Aspoň oproti zvyšným českým klenotom mi tento sedel rozhodne menej ako ostatné. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (21)

  • Eskorta vede Švejka (Rudolf Hrušínský) k polnímu kurátovi; na Karlově mostě můžeme vidět asfalt, který byl však položen mnohem později. (Pepy)
  • Švejk (Rudolf Hrušínský) se ocitá podruhé na policejním komisařství, kam jej přivedl strážník od psychiatrické komise, když Švejk cestou pobuřoval v souvislosti s vyhlášením války. Komisař má v ruce černá pouta typového označení RALK SNB, používaná po modifikacích českou policií prakticky dodnes. Ve filmu jsou pouze přebarvena na černo. (Praprase)

Reklama

Reklama