Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harry Quincy (George Sanders) pracuje jako módní návrhář v textilní továrně a žije klidný život starého mládence se svými dvěma sestrami Lettie (Geraldine Fitzgerald) a Hester (Moyna MacGill). Hezká Leslie tráví čas povalováním se a předstíráním nějakých chorob. Vdova Hester naopak pilně pracuje a snaží se obnovit rodinný majetek, který se ztratil v ekonomické krizi. Všechno se ale změní, když do továrny přijde nová návrhářka Deborah (Ella Raines), hezká, štíhlá a dobře oblečená newyorčanka. S Harrym si padnou do oka a začnou nejprve chystat studijní cestu po Evropě a poté i svatbu. Leslie se ovšem myšlenka, že by se měla odstěhovat z domu jejich rodiny, hluboce nelíbí a začne to sabotovat. Těsně před chystanou svatbou zkolabuje a nechá se odvézt do nemocnice. Když postaví Harryho před volbu mezi ní a Deborou, slíbí jí, že zůstane s ní. Když se ale doslechne, že se Deborah chystá provdat za někoho jiného, ztratí nervy a dá Lettie do kakaa jed, kterým kdysi uspali nemocného psa. Jenže dojde k záměně a otrávena je Hester. Hospodyně ale dosvědčí, že jed měla ve stole Lettie a že se sestry pořád hádaly, takže Lettie je postavena před soud. Tam se dozná a čeká ji šibenice. Harry napíše také doznání, ale – paradoxně – nikdo mu nevěří a myslí si, že prostě jen chce ochránit sestru. Zápletka je ale mnohem složitější, protože ne vše bylo tak, jak to vypadá a zvraty ještě přijdou. (Peabody)

(více)

Recenze (5)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Harry bydlí v obrovském baráku se svými dvěma sestrami, které se o něj starají jako by byl pořád ještě malé dítě. Jednoho dne do města přijede Harryho nová kolegyně a ten se samozřejmě zamiluje, což není po chuti jedné z jeho sester, která má lehce incestní sklony. __ Velmi zajímavý a na první pohled nenápadný film noir, který rozhodně nenudil a velmi mile mě překvapil. George Sanders a hlavně Geraldine Fitzgerald byli opravdu vynikající. ()

ad142 

všechny recenze uživatele

Jeden z ranných noirov režiséra Siodmaka možno pripomenie svojou komornosťou jeho počin The Spiral Staircase (1946), avšak na rozdiel od neho v ňom takmer úplne absentujú odvážne kamerové uhly a úžasné osvetlenie, kedže tentokrát bohužiaľ nestál za kamerou Nicholas Musuraca. Tento noir však zase boduje výbornými hereckými výkonmi George Sandersa a hlavne Geraldine Fitzgeraldovej v úlohe jeho sestry, a ktoré dokázali udržať vysokú kvalitu celého filmu aj napriek Haysovmu kódexu, kvôli ktorému bolo nakrútených až 5 rôznych koncov a odstránili sa pôvodné narážky na incestný vzťah medzi oboma súrodencami. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Milý malý, raný Siodmak (až na tú vynútenú záverečnú bodku, teda). Ak máte napozerané, nájdete tam kade-čo z iných noirov: malé mestečko pripomenie Shadow of Doubt, chorobná žiarlivosť a dom s vysokými schodmi zasa Leave Her to Heaven a neraz to pokukuje po gotickej atmoške. Záver je nepredvídateľný. 3,5* ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama