Reklama

Reklama

Slasti Otce vlasti

  • angličtina Pleasures of the Father of His Country
Československo, 1969, 101 min

Režie:

Karel Steklý

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Miloš Kopecký, Daniela Kolářová, Karel Beníško, Bohumil Bezouška, Vilém Besser, Jaroslav Cmíral, Josef Elsner, Karel Gott, Jana Kasanová (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Budoucí Otec vlasti Karel (J. Hanzlík) tráví léta dospívání na francouzském dvoře ve společnosti své snoubenky Blanky z Valois (D. Kolářová). Věnuje se vzdělávání ve všech možných oblastech, od historie po šermování. Jednoho dne jej však otec Jan Lucemburský (M. Kopecký) povolá do Itálie, kde bojuje s řadou měst. Ještě před příchodem do města Luccy, kde právě Jan Lucemburský sídlí, se mladičký Karel dostane do nerovné bitvy s Janovými odpůrci. Díky svému důvtipu a velké dávce štěstí z ní však vyjde jako vítěz. Štěstí při něm ostatně stojí i nadále, hlavně proti zrádným italským šlechticům, kteří na kralevice zosnovali atentát. Jan Lucemburský je na svého rozpustilého potomka patřičně hrdý, a tak ho jmenuje markrabětem a pošle ho do Čech, aby se tam ujal vlády. Karel však prožije ještě mnoho klukovských dobrodružství, než se z něj stane uznávaný panovník a milovaný vladař… Historická kostýmní komedie režiséra Karla Steklého, vznikla podle několika motivů ze známých Karlštejnských vigilií Františka Kubky. (Česká televize)

(více)

Recenze (127)

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"To jsou všechny cesty v Čechách takhle vlídné ??" ;) Slasti Otce vlasti rozhodně platí za velmi rozdílně vnímaný kus, nicméně přinejmenším ty parádní herecké výkony v čele s Milošem Kopeckým mu nikdo neodpáře.. Některé věci se prostě nezměnily, což se nám i často ve svých snímcích pohrávajících si s historií režisér Steklý snaží říct, ať už té naší kotlině vládne kdokoliv, a nikdy nezmění, snad vyjma samotného nahlížení na osobu a tvorbu Karla Steklého.. Ale to se vlastně, co se týká toho typicky česky korouhvičkového nahlížení na cokoliv a kohokoliv právě v duchu dané doby a módy, taky nezměnilo, že ?? ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Škoda hereckých elít na takéto spracovanie, ktoré mohlo byť historicky honosné, krásna výprava a všetko okolo toho, a nie vtípky, srandy, spevy, pítky. Pritom sa tu až tak smiať na tom nedá. Takú generáciu hercov už nikdy nebudeme mať a preto mal byť natočený niečo ako Jan Hus. Karel IV. by si to mal zaslúžiť najviac. Ale dostal len toto a potom Noc na Karlštejne, čo tiež teda je podľa mňa krokom vedľa, priamo do jarku. No a ešte jedna škodlivina - kde sa podela farba? V roku 1969 nebolo na temperky? ()

Reklama

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Rozverná, ale celkově bohužel nepříliš vtipná historická komedie. První polovina je ještě celkem solidní, zejména díky výbornému Kopeckému, najde se i pár povedených hlášek. V druhé polovině jsem se už ale vzhledem k absenci humoru a nějakého chytlavějšího děje vyloženě nudil a ani určité oživení v závěru to už moc nezachránilo. Takže ve výsledku velmi slabé tři hvězdy, a z toho minimálně jedna výhradně za Kopeckého. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Kdysi mi to připadalo poněkud nudné, ale tentokrát jsem film viděl asi trošku jinýma očima. Jde o takové milé hrátky dospívajícího kralevice Václava, budoucího Karla IV., a jeho poněkud rozhodnější snoubenkou a manželkou Blankou z Valois, s jemným humorem. Nejde vůbec o celkový děj a už vůbec ani ne o historickou přesnost, spíš jde možná o spojení pověstí, které Václav Beneš-Třebízský popsal ve svých Karlštejnských vigíliích. Samozřejmě, fgilm stojí a padá na výkonech Hanzlíka, Kolářové a Kopeckého, snad si čtyři hvězdičky zaslouží. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

I ten slavný vaječný stavitel a čechomil Karlík si rád zakalil, hvízdnul a zapletichařil. A táta ho sral stejně, jako nás ti naši fotříci. Vynikající výkony všech výborně obsazených herců, smysluplný scénář, vtip a civilnější pohled na historii...snad proto je tento film neprávem opomíjen, zatímco můžeme během rozličných svátků sledovat ve vysílání televizních stanic (a v kanálu Nova) pořád dokola všemožné Troškovo kraviny, nebo tisící reprízu banánových zombiček. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (8)

  • Původní název filmu byl Králova učňovská léta. (raininface)
  • Ve filmu si zahrál jednu malou roli i Hanzlíkův otec František Hanzlík (1914-1995), který byl také hercem, převážně ale divadelním. (formelin)
  • Ve filmu bylo řečeno, že Jan Lucemburský (Miloš Kopecký) žádal po pobytu v Itálii Karla IV. (Jaromír Hanzlík), ať se vrátí do Čech. Ve skutečnosti se tam však Karel IV. vydal na zapřenou, když zjistil, že je jeho maminka, Eliška Přemyslovna, již tři roky po smrti a on o tom nevěděl. (Nathaniell)

Reklama

Reklama