Reklama

Reklama

Svatby pana Voka

TV spot
Československo, 1970, 100 min

Režie:

Karel Steklý

Hudba:

Luboš Fišer

Hrají:

Miloš Kopecký, Pavel Landovský, Vladimír Brabec, Otakar Brousek st., Marie Drahokoupilová, Darina Chlebová, Jan Schánilec, Václav Sloup, Alois Müller (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Český šlechtic Petr Vok z Rožmberka již není tak mladý, ale jeho milostná dobrodružství nadále vyvolávají závist mužů a pobouření ctihodných dam. Na zámku Bechyně mu je k dispozici 12 půvabných dívek, stále však neváhá svést mlynářovu ženu a služku. Jednoho dne se ocitne ve finanční nouzi a starší bratr Vilém mu proto poradí, aby se oženil s bohatou nevěstou. Petr všechny překvapí oznámením, že si chce vzít velmi mladou Kateřinu z Ludanic. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (97)

Nixdorfie 

všechny recenze uživatele

Podle mě zbytečně nedoceněná komedie z doby, o které toho mnoho natočeno nebylo (což je chyba :)), s naprosto excelujícím Landovským v roli Rudolfa II. Už kvůli němu stojí za to film vidět - klidně bych se vsadila, že podal historicky nejpřesnější obrázek Rudolfa II. vůbec. Vok je pro Kopeckého také role šitá jako na tělo a je krásné pozorovat, jak si ji užívá! Do toho bezvadné dialogy, někdy velice přísné hlášky (např. známé se zatměním slunce, průjmem nebo gramaticky nekorektně napsaným "debilem", ale osobně moje nejoblíbenější je: "Nenutím vás, abyste mě milovala, ale netečnost k mé senné rýmě by se dala vykládat jako urážka císařského majestátu." :)) a o zábavu je zaručeně postaráno! ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Historická veselohra sice nemusí být historicky přesná, ale pokud je, šlechtí jí to. Z tohoto hlediska je ovšem tento film naprostým nýmandem a plebejcem, protože na něm je historické pravdy jen tak málo, že o ní ani nestojí za to mluvit... Scénář působí dojmem, že jej Steklý napsal s partou podroušených kumpánů za jeden večer někde ve vinném sklípku. Vzdělanec a intelektuál, majitel knihovny čítající 11 000 svazků (nepochybně jedna z největších soukromých knihoven té doby v celoevropském kontextu) se ve filmu promění v primitivního proutníka, který čte knihy pouze pokud je nemocen... Budiž, komedie nemusí být historicky věrná... Jenže tenhle film nefunguje ani jako komedie. Je to unylé a trapné... O poznání slabší než předchozí Slasti otce vlasti, které ovšem taky nejsou žádný komediální skvost, pouze lepší průměr... Přitom skutečný životní příběh Petra Voka by za zfilmování rozhodně stál. Určitě by to ale nebyla žádná povedená taškařice, za to dám krk... Celkový dojem: 45% ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nenáročná komedie s lechtivým námětem, leč vzhledem k době vzniku a panujícím poměrům cudně natočená. Žádná impozantní filmařina, sázka na osvědčené výrobní postupy s využitím známých hereckých tváří. Minimálně Kopecký stojí za vidění, role renesančního požitkáře mu naturelem dokonale sedla. Celkový dojem 50 %. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Ti kramáři jsou opravdu ohromně užiteční. Co jiného by si nakonec člověk odnesl z audience u císaře, kdyby si nekoupil nějakou tu tretku, že?" Až na samozřejmý výkon Miloše Kopeckého je zbytek filmu ne přímo katastrofální, ale nudný určitě. Příběh mi přišel hrozně nezajímavý, což jen podpořilo nudné provedení, takže jsem ho stěží dokoukal do konce. Ani závěr to ale nezachránil, nějak mi totiž unikla pointa. Ještě že tu a tam zazní tu lepší, tu pokleslejší hlášky hlavně z úst pana Kopeckého. Co se týče historické autenticity, tu jsem pustil zcela stranou, jinak bych tento film musel hodnotit mnohem níže. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Snad je to krajem, odkud pocházím, snad tím, co jsem studoval, ale Svatby pana Voka mám rád. I když krávovin je tam tolik a do očí bijících - Petr Vok bydlí na Červené Lhotě, Kateřina z Ludanic v Telči, Vok se "přiznává", že za svůj život "dokonce i on jednu knihu přečetl" (což mi tam vadí nejvíc, vzhledem k jeho skutečné obrovské knihovně a péči o český jazyk a velkou vzdělanost). Ale to jsou podružnosti, které filmu dokážu odpustit, když mě něčím zaujme. A Svatby mě zaujaly postavou Petra Voka Miloše Kopeckého. Prosluněná pohoda renesančních Čech, životní filozofie frejíře z Rožmberka, moc pěkně zahraný Landovského Rudolf II. ... "Situace je katastrofální. Ale to neznamená, že je snad ještě vážná." ()

Galerie (7)

Zajímavosti (7)

  • Autorem scénáře k filmu byl známý spisovatel Jan Procházka. Jeho jméno však nebylo z politických důvodů uváděno. [Zdroj: Slovník českých spisovatelů od roku 1945] (Dzonysek)
  • V zámku Červená Lhota, kde sa natáčalo, bola položená nová dlažba, a tak ju štáb musel prekryť trávou privezenou v balíkoch, aby vyzerala staro. (Raccoon.city)
  • V části, kdy Petr Vok přijíždí za svojim bratrem Vilémem, nejde o Český Krumlov, sídlo Viléma z Rožmberka, ale o zámek Jindřichův Hradec. Ve scéně, kdy Petr Vok pošle Kateřině z Ludanic pěvce pod balkon, jedná se o nádvoří na zámku v Telči. (Vitoraz)

Reklama

Reklama