Reklama

Reklama

Gigant

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Velkolepý epos o soupeření pozemkových vlastníků s naftovými magnáty v americkém Texasu. Přetékající ropné vrty, peníze, intriky, rvačky. Zámožný Texasan Bick Benedict (Rock Hudson) se ožení s krásnou, cílevědomou a houževnatou Leslie (Elizabeth Taylor) z Marylandu. Jejich život na ranči není vůbec jednotvárný. Musí denně řešit problémy s honáky dobytka, pomocnými dělníky z Mexika i s jejich mladým předákem (James Dean), ze kterého se nakonec stane mocný ropný magnát. V roli Jetta Rinka se objeví legendární James Dean, který zemřel pouhé dva týdny po dokončení tohoto filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

poz3n 

všechny recenze uživatele

No na tomhle filmu mě zklamalo téměř vše vyjma přítomnosti Jamese Deana a Elizabeth Taylor. Ale i jejich herectví korespondovalo s duchem celého filmu, tudíž i oni pro mě byli vlastně zklamáním. Gigant od začátku až do konce sbírá jedno předvídatelné klišé za druhým. Charaktery postav jsou neuvěřitelně ploché, těžko uvěřitelné, prostě hrozně umělohmotné. Každá z postav si omílá tvo svoje pořád dokola, za celý film se tak vlastně téměř nic nestane. Stárnutí postav je směšné, mladí herci s tunou vtipného makeupu a s intenzivním modrošedým přelivem ve vlasech, který celou tu frašku v závěru brilantně dokresluje. Gigant se pro mě stal 200 minutovým nudným mučením, které v samotném závěru dospělo do tak absurdních scén, že jsem se alespoň zasmál. Pakliže je pro 3 hodinový film literární předlohou povídka, nelze se asi divit, že výsledek je zdrcující. 2/10 ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Co čekat od velké texaské ságy mapující příběh celé generace podle románu nositelky Pullitzera Edny Ferberové? Především velký širokoúhlý barevný film, plátno, ze kterého celé tři a půl hodiny nesleze Lizzy Taylorová a celé to okoření James Dean. V 50. letech ještě Hollywood moc neřešil výpravu a kostýmy a jejich vývoj v čase, takže je velmi náročné sledovat časové skoky, orientovat se dá snad jen podle aut nebo věku dětí, ale není to dost. Skutečně je to celé předzvěstí Dallasu, protože proklamovaná mentalita texaských honáků dobytka a ropných magnátů je tu předepsána přesně v takovém duchu, na jakém seriál později stavěl. Osobně bych na podobné téma raději volila starší film Boom Town s Clarkem Gablem (1940). Tento zážitek s Obrem spadá do kategorie čistě referenčních. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Rozmáchlá rodinná sága, která si, díky své délce, může dovolit skutečně hodně propracovat vývoj postav, nastínit hodně závažné téma a šarmantně holywoodsky naservírovat pár těch životních pravd. Rock Hudson je skvělej ikonickej rancher typu Gregoryho Pecka, Elizabeth Taylor to nejlepší z oldschoolového holywoodu a James Dean má překvapivě málo prostoru. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

I když mě v Rebelovi bez příčiny James Dean nebral, tady je skvělý, o tom žádná. Ale co se týče rebelství, na Taylorku neměl. Ta to u mě vyhrála na plné čáře! Její protesty a vzpoury jsem si vážně zamilovala, stejně jako celý film. Přála jsem si, aby nikdy neskončil. Ti, co použili tlačítko FWD, jsou ... divní. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Rozsiahle bachanty (knihy) realisticky popisujúce na stovkách strán históriu jednej famílie s morálnym podtónom ma v literatúre nikdy príliš neoslovovali. Ani vo filme. No v ňom sa úmorný čitateľský zážitok dá stlačiť do pár hodín. Toto výrazné ušetrenie času spolu s trefnými Taylorkinými poznámkami na uprdenú stredostavovskú česť farmárskeho rodu a jeho tradícií posúva šírošíre filmové dielo do mierneho nadpriemeru. ()

Galerie (106)

Zajímavosti (21)

  • Ještě než hlavní ženskou roli přijala Elizabeth Taylor, byla nabídnuta také Grace Kelly. (candy_daze)
  • Poslední film Jamese Deana. Zemřel při automobilové nehodě ve věku 24 let. (M.B)

Reklama

Reklama