• Houdini

Oscar 5 nominací: Kamera, Výprava, Kostýmy, Speciální vizuální efekty, Hudba(10.3.2004)

Když se to podá takhle, člověka by tak na dvě vteřiny mohlo napadnout tomu i věřit:)) Pro neznaboha jako jsem já to není nic víc než přehlídka výborných herců. 70%(28.11.2006)

Film, který jsem si dal na Velký pátek; uvažoval jsem i o Pokušení, případně Umučení, ale raději jsem zůstal u této klasiky, jejíž zhlédnutí je asi také povinností každého zájemce o hollywoodský film. Snímek na vás zapůsobí buď jako obrovský příběh vyprávěný s nesmírnou pompou, anebo jako nepředstavitelná nuda, ale v každém případě si režiséři takových jmen zaslouží trochu respektu. A jestli se někomu jenom trochu líbí filmy jako :Obr, Lawrence z Arábie, Most přes řeku Kwai nebo Doktor Živago, tak by se měl minimálně pokusit toto veledílo přetrpět. Vždyť, kde se dočkáte takového nakupení hereckých osobností - třeba i v minirolích? - Carroll Baker - Veronika, José Ferrer - Herod Antipa, Charlton Heston - Jan Křtitel, Sal Mineo - Uriáš, Donald Pleasence -Satan, Sidney Poitier - Šimon Cyrénský, Telly Savalas- Pontius Pilát (Mimochodem: právě pro tuto roli se stal navždy holohlavým.), John Wayne -setník u kříže atd.(26.3.2005)

Rozpočet $20miliónovTržby USA $15,473,333Tržby Celosvetovo $-(19.4.2009)

• Karlos80

Zdrženliví Max von Sydow se svým polomikádem mě v roli Spasitele nikdy nesedl..Tento hvězdami nabitý výpravný film i v těch nejmenších možných rolích jsem viděl v dab. který byl ale opravdu hodně slabý. Podle mě je stokrát lepší Král králů z roku 61( v některých pasážích hodně podobný ne-li stejný) nebo později Zeffirelliho Ježíš Nazaretský či Pasoliniho Evangelium. Zaujal mě tak jen Charlton Heston v roli Jana Křtitele a pár silných scén viz ta s mrzákem, který začal chodit nebo vzkříšení Lazara.(11.3.2009)

• berg.12

Velkolepá podívaná v Leanovském hávu, na které jsou ovšem oskarové kategorie vesměs to nejzajímavější. Ten film nežije, nedýchá, je to jen jedno velké patetické gesto. Ve filmech jako tento může navíc hrát téměř kdokoli a na výsledku to příliš nezmění. Zeffirelliho opus "Ježíš Nazaretský" z r. 77 je přirozenější a bez korektní postavy černocha pomáhajícího Ježíši s křížem.(25.7.2008)

Příběh, který jistě každý zná, se před námi odvíjí jako stránky z knihy. Narození , "mise", začínající ve třiceti letech, křest, zázraky - zobrazované především nepřímo. Max von Sydow jako Ježíš se mi na začátku nezdál jako nejvhodnější kandidát, ale s postupem času jeho hlas i pronikavé oči můj první dojem trochu opravily. Kostýmy vypadaly velice autenticky a krajina i kulisy jsou prostě úchvatné. Také hudba je nádherná. Handel a jeho oratorium Mesiáš při vzkříšení Lazara je dechberoucí. Každá role je dobře obsazena - od Charltona Hestona jako Jana Křtitele až po Tellyho Savalase jako Piláta Ponského. Nejvíce se mi líbil Donald Pleasance jako Satan. Také sekvence Poslední večeře je zobrazena pozoruhodně. Celkově je tedy více aspektů pozitivních než negativních a tento snímek přes svoji často nesnesitelnou délku určitě stojí za vidění. Zasloužené čtaři hvězdy.(27.5.2007)

Až na tu délku, to byl výborný film. Všiml jsem si zde několika momentů, které zřejmě sloužily jako inspirace pro pozdější muzikál Jesus Christ Superstar. Taky je neuvěřitelný kolik známých herců se tady setkalo - Heston, Savalas, John Wayne, Martin landau a dokonce i Klinger z MASHe:-) Pravdou však je, že ne všechny jsem poznal.(11.12.2008)

,,POČUJEŠ TO?" ,,,NEPOČUJEM VôBEC NIČ." ,,A TO SOM MYSLEL. NAJKRAJŠÍ ZVUK ZO VŠETKÝCH." __ Dvaja giganti filmového priemyslu (aj keď v titulkoch je uvedený len Stevens), pričom obaja už mali v tej dobe na konte po dvoch Oscarov za réžiu, sa tak povediac spojili a nakrútili dielo s presahom. Sympatickým mi najmä bolo čo najväčšie odprostenie sa od starosvetských prístupov a postupov a snaha zobraziť najrôznejšie situácie z Kristovho života v novej a v mnohom doteraz nepredstihnutej či neošúchanej forme. Možno na niečom z tohto by sa dali odpustiť aj viditeľne americké exteriéry. Pomerne solídny je aj Max von Sydow, ktorý sa postave Krista snaží dať osobitý ľudský rozmer a zároveň to nepreháňať. Posledná polhodina však oproti zvyšku pôsobí značne nemastno-neslano, ako keby už všetkých dochádzal dych a samotné ukrižovanie je prekvapujúco nakrútené odtiahnuto od diváka, čomu príliš nerozumiem. Najväčší film všetko čias to rozhodne nie je, z filmov s tématikou Spasiteľovho života, ktoré vtedy Hollywood chrlil ako na bežiacom páse však patrí medzi tie najvýraznejšie. Scéna, kedy Kristus v Getsemanskej záhrade sleduje prichádzajúci dav je priam božská. (84. hodnotenie, 9. komentár k filmu)(20.2.2011)

Kdo viděl Život Briana, nemůže se na podobné filmy už nikdy dívat s vážnou tváří...(29.9.2011)

No, největší příběh všech dob to skutečně je...taky trvá přes tři hodiny. Ta stopáž je opravdu přemrštěná a je to tak asi jediná slabina tohohle maxidíla. Každej se prostě nedokáže takovou dobu soustředit na jeden film, i když je to fakt kvalitka. Na Ježíšovi se nešetří a rozpočet musel bejt teda taky maxi, ale je to dobře, po vizuální stránce rovněž super. A těch známých herců...hotová přehlídka celé hollywoodské elity. Jak říkám...dobrá práce.(1.9.2011)

Najviac z tochto filmu sa mi ľúbí pesnička od skladatela Händela Messiaha - Hallelujah Chorus ,dokonale to k tomuto fimu pasuje .(16.6.2011)

• Skunkiee

Pro mě osobně obrovské zklamání, protože mám moc rád historické filmy z 50. a 60.let. Největší problém filmu je jeho ohromná únavnost a pomalost. Postavy pořád někam pomalu přecházejí, pomalu pronášejí úmorné fráze, které slovo od slova známe z Bible, pomalu jednají... Začátek byl přitom tak slibný - nevyžívali se ve scéně zrození, přeskočili Ježíšovo dětství, jen proto, aby pak přišla smršť scén z jednoho roku Ježíšova života, které jsou dopodrobna popsané v Bibli. Ježíš a ostatní postavy tu slovo od slova opakují stokrát omleté fráze z Bible naprosto bez života, bez zájmu, stále stejným tónem. Jakoby ani neprožívali co mluví. Když Ježíš pronesl monotónním hlasem Kdo jsi bez viny, první hoď kamenem, už jsem se neudržel. Tohle se dobře vyjímá vznešeně napsané v písmu svatém, ale snad nevěříte že takhle to řekl? Kde jsou emoce, které v tak vypjatém okamžiku musely být? Proč alespoň malinko nepozměnili znění slov, musí se opravdu opakovat vše doslova podle Bible? Člověk tak musí přetrpět vědomí, že ví dopředu, která postava co řekne. Když už není originální ztárnění nebo pohled na biblickou tématiku, proč alespoň neupravit ty toporné fáze do trochu přirozenější mluvy? Nevím nakolik je dáno českým dabingem, ale působí to opravdu hrozně. FIlm chce pojmout celý Nový zákon, což je nemožné a je to základní chybou tohoto filmu, protože se z něj stává těžkopádné a bohužel i nudné dílo. Možná by pomohlo rozdělit film na několik dílů nebo ještě lépe vybrat si jednu událost z Ježíšova života a tu pak zfilmovat. Chybí mi tu jakýkoliv pohled do nitra člověka, vůbec nevíme, proč se postavy chovají, tak jak chovají a jaké k tomu mají pohnutky. Takhle je to jen tupý obrázkový přepis toho, co si můžeme přečíst v písmu, přičemž můžeme využít vlastní představivost, vybrat si určité pasáže a hlavně nečíst všechno najednou. Abych jen nekritizoval, tak plusem jsou dechberoucí záběry krajiny a úžasné mraky a pěkná hudba, což jsou ale slabé náplaty a film jsem nakonec ani nedokoukal. Pro úplnost ještě dodám, že jsem věřící člověk, ale pro lidi, kteří se chtějí něco přiučit, pochopit, je tento film špatnou volbou (Doporučuji film Poslední pokušení Krista,které přes svou kontroverzi řekne mnohem víc). Pro ty, co nevěří, je tento film špatnou volbou, protože je to akorát odradí (Raději si přečtěte část Písma a přemýšlejte o tom). Pro ty, kdo hledají zábavu, je film špatnou volbou, nudí (Pusťte si Ben-Hura)....DVě hvězdičky jsou za hudbu a nádherné záběry(16.12.2011)