Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pláně a pastviny ve Wyomingu přijíždí jezdec Shane a nechává se najmout na práci farmářem Joem Starrettem. Přitom vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý, samolibý rancher Rufus Rykem - s jediným cílem: chce vyhnat usedlíky z půdy, kterou potřebuje pro svá stáda. Právě on společně s najatými muži využívá toho, že nejbližší šerif je vzdálen několik dnů cesty, a tak zákon" má ve svých rukou ten, kdo je bezohledný a nezastaví se před ničím. Starrett se proti Rykerovi pokusí spojit s ostatními farmáři, ale nenacházejí dostatek sil k odporu. Jediný, kdo se bezpráví a vzrůstajícímu násilí může postavit, je právě Shane. Sblížil se se Starrettovým synem Joeym, který k němu obdivně vzhlíží a očekává u něj pomoc. Když si Ryker najme na odstranění svých soupeřů pistolníka Jacka Wilsona, nastává vhodný okamžik, aby Shane odhalil svou skutečnou tvář... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (129)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nikdy som nepočul o tom, že by bol film Shane nejakým westernovým kultom. Ak aj bol, tak to muselo byť veľmi dávno. To ešte S. Leone ani nesníval o dobrých, zlých a škaredých pištoľníkoch a J. Wayne ešte nebol okonou westernu. Ako píše Sawy, Shane je príliš klasický, s takmer non-stop hudbou, ktorá z dnešného hľadiska pôsobí zastarane a trochu otravne. Westernov s podobnými príbehmi existujú stovky a aj keď tu Shane bol skôr než ostatný, nedokázal ma presvedčiť o tom, že je viac než priemerným dielom. 60%. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Vynikající western od holywoodského klasika a multioscarového režiséra George Stevense. "Byl to Shane...", pistolník, který se nechá zaměstnat u farmáře v údolí terorizovaném bohatým rančerem. A když je čas bránit své místo na slunci, vykoná, co je nutné, protože on je jediný, který může. Skvěle natočeno, navíc mnohdy zajímavě pozorováno i očima malého syna farmáře. Upoutávka k filmu zde: http://www.youtube.com/watch?v=zdd07SDHv5Q ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Shanea nemožno chápať ako postavu, skôr za akýsi prízrak osvietenia či (berúc do úvahy jeho morálnosť) ako apoštola mieru a spravodlivosti, ktorý príde a odíde. Z ničoho nič. Ako prostriedok dvoch svetov. A predstavme si tú zapeklitú situáciu tyranie, aká panovala na tomto krvilačnom území, bez jeho prítomnosti, ktoré z idealistického hľadiska malo slúžiť každému rovným dielo, namiesto ustavičných sporov. Z tohto uhla pohľadu ma tento film tak fascinuje a v takomto duchu atmosféry dobra a zla sa mu bezvýhradne podriaďujem. Krásne je to napríklad vidieť pri rytmickej syntéze deja, kedy naivnejšiu rozprávkovosť vystrieda vážnosť chladnokrvných rozmerov, pri ktorých sa zatajuje dych ("And where do you think you are going?"). Celé toto okúzlujúce symetrické podkreslenie exteriérov - pestovateľskej krajinky, opusteného susedstva, nasiaknutím farmárčinou a optimistických vízií svetlých zajtrajškov predstavujú jednu veľkú nostalgickú klasiku, ktorú v našich končinách zbytočne prehliadame. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jestlipak tenhle film byl inspirací pro písničku „Byl to Shane“? Řekla bych, že jo. Příběh pistolníka odnikud, který pomůže a pak zase odjede do nicoty je příběhem muže, kterého lidé využijí ke svým cílům, ale když je hotovo, chtějí, aby zmizel. Je vyděděncem, který nikdy nezapadne, protože mu to nikdo nedovolí. Dost kruté. ____ Film ale nemá moc dobré tempo a byly tam i nudné natahované pasáže. Vymykaly se finální dvě bitky (na farmě a v hospodě) a taky osamělá jízda pistolníka – tyto scény přesně podkreslila i napínavá hudba. /5. 6. 15./ ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Dosti realistický western, který zdlouhavým, nicméně působivým a filmově efektním způsobem ukazuje, jak těžce si vydobývali svá práva osídlenci nového kontinentu. Film vznikl v 50. letech, kdy ještě mnozí Američané ze starší generace znali tyto příběhy jako opravdovou realitu, skutečnost, kterou pokud sami neprožili na vlastní kůži, tak alespoň slýchali z vyprávění prarodičů. Jde vlastně o historický film. Na rozdíl od pozdějších westernů (zejména italských, včetně Leoneho) tu nejde o „umění pro umění“, o střeleckou zábavu v manýristickém hávu, ale o variaci na skutečnost. Proto tu také vidíme dosti věrohodně podanou rodinu farmáře i jiné postavy s jejich lidskými slabostmi, které má i hlavní hrdina Shane, a na druhé straně opravdové svině, které se rovněž dovolávají práv a s nimiž se (v různých převlecích) člověk setkává v každé době... ()

Galerie (78)

Zajímavosti (29)

  • Prvé výstrely vo filme sú, keď Shane (Alan Ladd) ukazuje Joeymu (Brandon de Wilde) ako strieľať z revolvera. Na zvýšenie dramatického efektu streľby sa zvuky výstrelov zosilnili streľbou z pištole do vedra na odpadky. Ozvena dozvukov spôsobila, že streľba znela oveľa hlasnejšie. Zámerom režiséra bolo vydesiť publikum prvým výstrelom z pištole. (westerns)
  • Film byl původně naplánován na 28 natáčecích dnů plus 20 dnů strávených ve studiu s rozpočtem 1 980 000 amerických dolarů. Dokončen byl po 75 dnech s rozpočtem přes 3 000 000 dolarů. (Mol)

Reklama

Reklama