Reklama

Reklama

Narozen 4. července

  • USA Born on the Fourth of July (více)
Trailer
USA, 1989, 145 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

Oliver Stone, Ron Kovic

Hudba:

John Williams

Hrají:

Tom Cruise, Willem Dafoe, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine, Frank Whaley, Caroline Kava, Ed Lauter, John Getz, Michael Wincott, Stephen Baldwin (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Slavný oscarový snímek Olivera Stonea vypráví příběh vietnamského veterána Rona Kovice. Mladík, který byl zprvu nadšeným vlastencem, se po pekle prožitém ve Vietnamu a zranění, které jej upoutá na vozík, mění v zapáleného bojovníka proti válce. Jeho návrat domů a do normálního života nebude vůbec jednoduchý... Brilantní protiválečné memento! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (398)

RHK 

všechny recenze uživatele

Další masochistický film Američanů ohledně války ve Vietnamu. Na rozdíl od vojensky drsné Čety, Údolí stínů, Olověné vesty či Apokalypsy tenhle snímek válku jen letmo naznačí a věnuje se raději utrpení hlavního hrdiny. Jenže to tady už taky mockrát bylo - utrpení veteránů v Lovci jelenů nebo Návratu domů je věrohodnější a lépe zahrané. A film jako připomínka vietnamské války? Forrest Gump je vtipnější, Vlasy mají lepší příběh i muziku, Tábor tygrů má zajímavějšího hrdinu. Takže nakonec z Narozen 4.července zbývá jen ten patos - "Chci být dobrým Američanem. Chci sloužit své zemi." A taky hořkost ze zranění, zklamání a Stoneova levičácká politika. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=t8NR6n1nRMI ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Nedokážu posoudit, jak moc se OS seberealizoval a odchýlil se od předlohy, ale budu-li předpokládat, že se držel při zemi, pak jde bezesporu o kvalitní snímek. Dost mi teda vadil milý xicht Toma Cruise, kdy ve druhé půli filmu neztvárnil válečného krypla přesvědčivě, ale první půlka graduje špičkovou válečnou filmařinou, druhá zase jakýmsi poselstvím a uvědoměním, takže odhlídnu-li od Cruise a silného american in house tématu, hodnotím nadprůměrně. 75% ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tímhle filmem Tom Cruise filmově dospěl , velký díky patří také Oliveru Stoneovi.Neubráním se pocitu, že tomuto přerodu z ideového kluka v antiválečného ochrnutého člověka rozumí nejlépe američané. My si můžeme odnést jen ten druhý smysl tohoto filmu a to je náhled na smysl války ve Vietnamu a to si taky odnáším. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Výborný protiválečný film. Cruise bravurně zvládl proměnu z idealistického mladíčka k zdeptanému veteránovi. Je to skvělý výsměch všem těm nadšeným debilům bažícím po válce ("a budu mít takovou uniformu jako vy, pane?), zvláště mě v tomto směru srala Ronova matka. Oscar za režii a střih, nominace za film, scénář, kameru, hudbu (skvělý John Williams), zvuk a pro Cruise v hlavní roli. Ten získal alespoň Zlatý glóbus, stejně jako film, režie a scénář. Ze současných režisérů má jen Stone, Spielberg a Forman dva Oscary za režii. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ano, tahle Stoneova vzpomínka na Vietnam se konečně povedla. Na to, aby hrůzy války zachytil v Četě, potřeboval kolem dvou hodin filmu (a výsledek - nic moc), zatímco tady mu v Asii stačí pobýt nějakých dvacet minut a ve zbytku se věnovat tomu, co se děje v Americe, jejím proměnám a proměně hlavního hrdiny i ostatních postav. Narozen 4. července je setsakra působivý příběh, v první řadě díky Tomu Cruisovi, který hraje jako o život a je skvělý v každé poloze, v řadě druhé díky režii a v řadě třetí díky nádherné, k slzám dohánějící hudbě Johna Williamse. JFK nepřekonán, ale je to těsné. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (30)

  • Tom Cruise se ve skutečnosti narodil 3. července. (ČSFD)
  • Druhý ze tří filmů o válce ve Vietnamu režiséra Olivera Stona. Dalšími dvěma jsou Četa a Nebe a země. (HellFire)
  • Film měl být původně natočen v roce 1978. Čtyři dny před začátkem natáčení to producenti stopli. Tehdy měl opravdu natáčet Oliver Stone. Ron Kovic byl zklamaný, že se film nebude točit. V roce 1988 zavolal Oliver Stone Ronu Kovicovi a řekl mu, že tento film nakonec natočí. (Monco)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama