Reklama

Reklama

Vietnamka Le Li je znásilněna vojáky Vietkongu, kteří ji podezírají ze špionáže. Dívka prchá do Saigonu, kde se seznamuje se seržantem Dantem Butlerem. Zamilují se. Jejich manželství je krátké, plné nedorozumění a traumat z minulosti. Le Li se stále cítí bytostně spjatá se svou rodnou zemí... (Warner Bros. CZ)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Slabšie 4 hviezdičky. Stone začína tentokrát zoširoka, svedomito nás zasväcuje do života obyčajných domorodých dedinčanov pred vojnou vo Vietname a v kocke aj do ich histórie a s tým súvisiacej kultúry a náboženstva. Všadeprítomnou rozprávačkou a éterickou hudbou to ale vo viacerých momentoch kolíše na hranici takej tej veľkovýpravnej limonády. Že sa Tommy Lee Jones objaví až v polovici filmu som síce nečakal, ale nijako zvlášť mi tam nechýbal. No nejaký zásadný obrat v tempe rozprávania príbehu nenastal ani vtedy. Moju sústredenú pozornosť si film získal až pri jednej emocionálne vypätej scéne hádky ústrednej dvojice, kde som si vlastne uvedomil, že tu nejde o vojnu v pravom slova zmysle, ale opäť skôr o jej vplyv na elementárne a pri tom tie najcennejšie veci, akými sú rodina a domov. Čiže ide zase raz o PROTIvojnový film. A to je len dobre. Trošku veľa budhizmu tiež nehovorilo práve mojou rečou, ale aspoň niečo na zamyslenie. Iná filozofia. Karma je vraj spravodlivá, ale aj v čase vojny? To sa pýtam ja, nie oni. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Chvílemi to vypadalo i na 5* a de facto v průběhu celého filmu se mé dojmy pohybovaly mezi čtyřmi a pěti hvězdami. Válka ve Vietnamu z té opačné strany, z pohledu obyčejných lidí, vesničanů. Příběh o tom, jak se malá dívka z rýžového pole dostala do USA a čím vším si předtím i potom prošla. Příběh vojáka, kterého válečné hrůzy poznamenaly na celý zbytek života. Tímto vším je Nebe a země. Výborné herecké výkony všech herců, skvělá režie, příjemná hudba, silné scény a trochu přemrštěná stopáž, to jsou důvody k udělení 4*. ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

"Len život dokáže napísať niečo také"... to už určite raz niekto povedal aaa mne nedalo to tuna nevložiť... čo dodať, pompézne, kruté a plné nádeje zároveň, malebné... menšia "epopeja", v podaní O.Stone-a klasika. Tommy Lee Jones v "najlepších" rokoch, aj napriek danému hodnoteniu mierne prekvapenie. 8/10 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Plno lidí tu tvrdí, že tenhle film je nejslabším filmem Olivera Stonea z Vietnamu. Ono...jak se to vezme. Oliver Stone se totiž celý ten film rozhodl pojmout z druhé strany světa. Vypráví příběh o vietnamské rodině, která si někde uprostřed Vietnamu sklízí to svoje políčko, žije svůj obyčejný život a pak jim tam na rýžové pole vtrhne revoluce, tu protnou Francouzi a následně pole odklidí, aby ho připravili na Americkou invazi. Určitě to nebyla prdel a i v tomhle ohledu klobouk dolů, že se Oliver Stone rozhodl celou svojí vietnamskou trilogii pojmout ze všech hledisek tak objektivně, jak to jenom mohlo jít. Film tak kvalitně vytahují především nádherné záběry na úžasně kopcovitou vietnamskou krajinu. No a když už jich budete mít plné zuby, objeví se na scéně Tommy Lee Jones. To je řeč už o druhé půlce filmu, kde Tommy Lee předvede snad jeho nejlepší herecký výkon, co jsem kdy v životě viděl. Celé to do sebe zapadá a závěr je neuvěřitelně realistickou událostí, že divákovi až proběhnou po těle mravenci strachem a děsem, když si uvědomí, jak je křehká duše ve své podstatě lehká a ještě lehčeji manipulovatelná. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Ve stínu slavnější Čety vznikl přes svou tragičnost opět úchvatný film, který, pokud jde o můj prožitek z něj, za Četou rozhodně nepokulhává. Stone se tady podíval na válku z trochu jiné strany: za prvé od těch nejslabších, kteří by se museli, pokud by se chtěli vyhnout přiklánění se k jedné či k druhé straně, zavrtat pod svá rýžová pole a protože to nejde, padá na ně hněv ze všech stran, a za druhé, že válka nekončí posledním výstřelem, možná pro někoho tím posledním výstřelem naopak začíná. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Oliver Stone věrně zachycuje ve filmu tzv. betelové zuby u matky hlavní hrdinky. Černo-červené zbarvení skloviny zubů a dásní je známkou intenzivní užívání drogy betel neboli pinang. Alkaloid uvolňující se do slin a krevního oběhu má dezinfekční a stimulující účinky. (Paserak)
  • Film je založen na knize Le Ly Hayslip "When Heaven and Earth Changed Places", která vypovídá o jejích zkušenostech z Vietnamské války. (D3VIL)

Reklama

Reklama