Reklama

Reklama

JFK

Trailer 1
USA / Francie, 1991, 189 min (Director's Cut: 206 min, Alternativní 181 min)

Režie:

Oliver Stone

Hudba:

John Williams

Hrají:

Kevin Costner, Kevin Bacon, Tommy Lee Jones, Laurie Metcalf, Gary Oldman, John Larroquette, Beata Poźniak Daniels, Michael Rooker, Ron Rifkin (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Na Johna Fitzgeralda Kennedyho, 35. prezidenta Spojených států amerických, byl spáchán atentát v pátek 22. listopadu 1963. Smrt populárního, charizmatického politika vyvolala celosvětový ohlas. V USA její vyšetřování vyvolávají rozdílné reakce. Newyorský státní zástupce Jim Garrison od počátku odmítá oficiální verzi o atentátu, která vraždu označila za akt jedince. Domnívá se, že střelec Lee Harvey Oswald byl pouze nastrčenou figurkou. Společně s týmem spolupracovníků Garrison zkoumá dostupné obrazové záznamy dallaského atentátu a prověřuje také teorii o více střelcích... Film natočil americký režisér Oliver Stone (nar. 1946), jenž se proslavil zejména volnou trilogií o vietnamské válce Četa, Narozen 4. července a Nebe a země. Kromě toho zaujal například hudebními snímky Evita a The Doors či historickým velkofilmem Alexander Veliký (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (594)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Dalsi perfektni film od Olivera Stonea. Sice toci dost kontroverzni filmy, ale tohle uz bylo precejen trochu moc, se divim, ze mu to dovolili. V podstate prvni dve hodiny filmu je sled rozhovoru a vyslechu, prolozeny dobovejma materialama a zobrazeni toho, co dotycna postava rika. Za tu chvily do vas Stone naboucha tolik informaci, ze by se zdalo, ze se clovek v tom mnozstvi jmen a teorii ztrati, ale kupodivu se tak nestalo. Pak se dej prenese k soudu, kde Costner po chvily predlozi svou zhruba 30 minut dlouhou teorii a ktera zni, jak kdyz je to, co nam Stone nabizi, pravda. Ale treba skutecne je. Film se celej nese v dost rychlym tempu, takze za ty tri hodiny ani na chvily nenudi a je tu silena spousta znamejch tvari, ze ani nedokazu urcit, kdo hral nejlip. Jediny, co se mi zdalo trosku divny, ze Costner zacne jen tak vysetrovat az po trech letech od atentatu a lidi, ktery vyslycha, si vse do detailu pamatujou. Strhujici drama. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Díval jsem se na tři a půl hodiny dlouhý film, ve kterém se vlastně pořád mluví, a nenudil se ani na minutu. Říká to dost o tom, jak strhující věc JFK je? Snad ano. Oliver Stone se látky chopil vpravdě mistrovsky a scénář, který mohl velmi snadno působit jako obyčejná konspirační hospodská povídačka o těch hodných a o těch zlých, proměnil v uvěřitelný příběh. Film mě doslova pohltil už během úvodní titulkové sekvence (dokonalá montáž reálných a nově vytvořených záběrů podbarvená fantastickým Williamsem) a až do konce nabízel stále něco nového, kvůli čemu se vyplatilo ho bez dechu sledovat. A to herecké obsazení... Prostě skvělé. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se Stoneovi opravdu velmi vydařil. Poukázal na prohnilost americké granitury a vymohl si i nějaké konkrétní vládní reakce. Obejvuje se zde herecká extratřída a soustavný herecký koncert všech zúčastněných způsobuje, že dokonce i 206 minut dlouhý režisérský sestřih je koukatelný, svižný a poutavý. Kostner má sice už po kariéře, ale tenhle film je dobré memento na doby, kdy oslovoval intelektuální filmové fandy. Neřeším jestli je film jen spekulace, nebo jestli je pravda. Některá fakta jsou prostě nevyvratitelná, ale znám i názory odpůrců, kteří vše považují za mýtus. Myslím, že když se člověk podívá jakou zahraniční politiku razí Amerika dnes, musí sám uznat, že na těch konspiračních teoriích prostě něco je. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Oliver Stone si rád pohrává s ožehavými tématy. Dokazuje to i tímto snímkem a dlužno podotknout, že si vede skvěle. Vpodstatě nabízí velmi věrohodnou verzi, jak to tehdy s vraždou Kennedyho mohlo být. Herci ve svých rolích vesměs působí přesvědčivě, hlavně Kevin Costner a Tommy Lee Jones podávají nadstandartní výkony. Mimochodem - T.L. Jones je v té paruce opravdu "kouzelný". ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Na otázku, která nebude patrně nikdy zodpovězena:,,Kdo zastřelil J. F. Kennedyho?", nám Oliver Stone odpovídá touhle verzí, která působí velmi věrohodně. Docela se divím, že scénář neobdržel Oscara. Herecké výkony jsou skvělé, hlavně Kevin Coster (jaký on měl taky špatný film ze začátku 90. let?), Kevin Bacon a T.L Jones (Oscara za vedlejší roli by si jistě zasloužil). Zkrátka a jednoduše slušný kus vynikající filmařiny nám předvedl Oliver Stone, který nejen režíroval, ale i napsal scénář..... ()

Galerie (78)

Zajímavosti (41)

  • Skutečný Jim Garrison nikdy nepronesl řeč, kterou má Kevin Costner na konci filmu. Ta byla vytvořena z několika jiných řečí a pasáží z knihy. (Kulmon)
  • V závěrečné řeči uronil Kevin Costner (Jim Garrison) skutečné slzy. Ty nebyly ve scénáři, ale síla monologu na Costnera zapůsobila. (Kulmon)
  • Postava "X", kterou ztvárnil Donald Sutherland, je založena na osobě L. Fletchera Proutyho, šéfa zvláštních operací, který byl styčným důstojníkem mezi Pentagonem a CIA. Rovněž se podílel na výrobě filmu jako technický poradce. (Kulmon)

Související novinky

Die Teenage Mutant Ninja Smith

Die Teenage Mutant Ninja Smith

19.01.2007

Dovolím si navázat na svou vůbec první novinku a doplnit informace z ní. Opětovně půjde o nějakou tu drobnou informaci o novém projektu Tarantina a Rodrigueze s názvem Grind House a o Kevina Smithe,… (více)

Reklama

Reklama