Reklama

Reklama

Takoví normální zabijáci

  • USA Natural Born Killers (více)
Trailer 1
USA, 1994, 118 min (Director's Cut: 122 min, Alternativní 114 min)

Obsahy(1)

Woody Harrelson a Juliette Lewisová jsou dva mladí sérioví vrazi, kteří se stali miláčky bulváru díky senzacechtivým médiím v čele s Robertem Downeym Jr. Tisk informuje o vražedném řádění manželů, které si vyžádalo 52 životů... Režisér Oliver Stone namířil příběh milenecké dvojice amorálních zabijáků, kteří milují vraždění stejně jako jeden druhého, proti soudobé pop-kultuře, fascinované jakýmkoliv projevem zla. Autorem námětu tohoto kriminální dramatu je Quentin Tarantino. Inspirací pro brilantně šokující snímek Takoví normální zabijáci byla divácká obliba reportáží a rozhovorů s masovými vrahy, z nichž se působením televizního média staly slavné a někdy i oblíbené osobnosti. V tomto prostředí paradoxně sláva podněcuje touhu po krvi, bulvární novináři stoupají stále výš a celému národu připadají vraždy zábavné. Zatímco Tarantino ve svých vlastních filmech tyto jevy rád provokativně paroduje, Stone se pokouší o krutě angažovanou a zároveň atraktivní výpověď o iracionalitě násilí v moderním světě. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (633)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Na tento film podle Tarantinovského "story" plný absurdit, drsných Tarantinovských dialogů a typického Tarantinovského násilí musíte být zřejmě předem připraveni, jinak ho stejně jako já nejspíš nepoberete:-) Z mého pohledu šlo o trochu zbytečně krvavý a násilný film, tolik nesmyslných vražd na metr čtverečný jen tak pro pobavení obou ujetých psychoušů, sadistů a zvrhlých úchylů, jsem snad v žádném jiném filmu doposud ještě neviděl. Ve filmu bylo zabito přesně 50 lidí! Navíc s mimořádným zájem sdělovacích prostředků, který z Mickeyho a Mallory dělá populární osobnosti! Snímek natočený sice s pečlivou brilantností a formálním provedením, avšak samotný režisérův záměr natočit zřejmě jakousi parodii se bohužel nenaplnil. Film je natočený příliš chaoticky, je zde spousta flashbacků, halucinačních pasáží, prolínání obrazů a barev, rychlých střihů, rychlého střídání hned několika různých záběrů dělaly z tohoto filmu jen jeden velký miš maš, a člověk se občas velmi ztrácel a neorientoval. Neříkám však, že tento vysoce kontroverzní snímek ve své době něco neznamenal, spíše podle mě posloužil jako laciná provokace. Řezník Mickey (Woody Harrelson) se mi po tomto filmu opravdu zhnusil:-(! Pestrá směsice různých hudebních stylů ušla, těch moderních písní je tu opravdu bezpočet. Ujetý film pro ujetý lidi jako jsem já!:-) ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Stejně jako Takové normální zabijáky nejde brát vážně, co se ospravedlňování a nabádání k násilí týče, tak bohužel nevyzní ani jako sofistikovaná satira. A stejně jako jeho samoúčelné vizuální vyblbování (zprvu jsem myslel, že černobílé a složené záběry dostanou později další rozměr) postrádá hlubšího smyslu, tak i ústřední myšlenka o přijmutí (popř. vymýcení) svého vnitřního démona poslouží jen v mezích tohoto filmu. Bez známek Tarantinova rukopisu a prázdnotou ve svém nitru je tento snímeček jen nenáročná, fajnová a cool zábava... 6/10 ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Marna slava ale Stone tu vsechno dokonale rozseknul Americkou kulturu Americkej zpusob zivota i media ti vsichni dostali co proto kdysi sem hltal hlavne ty masakry ale casem mi doslo ze film je hlavne precizni satirou s nejakou tou vrazdou k tomu a poukazuje ze media maji takovy vliv ze udelaji hvezdu i z masovyho vraha lehce absurdni a provokativni ale kazdopadne brilantne natoceno se skvelymi herci z kterych ovsem u mne scela suverene vede Tommy Lee Jones a jeho nezapomenutelny hlasky ty kriple ten uz je davno mrtvej! uz je ti na hovno!!!!! ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Sdělení tohoto snímku je naprosto přesně zmatené, strakaté a neuchopitelné jako jeho vizuální a stylistické zpracování. Jde-li o satiru, měl by snímek dávat prostor na přemýšlení, ale on vám místo toho servíruje šílenou akci vedenou zdrogovanou režií a říká vám 'vychutnejte si to jako nezávaznou zábavu'. Je i tohle záměr? Existuje záměrná paralela mezi filmem jako takovým a postavou Mickeyho (vzpomeňte na interview ve věžení)? Je tedy Mickey, obecně vnímaný jako obyčejný sprostý vrah, v reálu ztělesněním přirozenosti, jenž mu byla vnucena násilnickou společností a je film opravdu trefnou satirou, prezentující se jako ulítle násilná břečka? Těžko říct. Jsem z toho zmatený. A jako východisko se mi teda nabízí poněkud zbabělá, leč prý zlatá střední cesta, kterou promítám i do hodnocení. P.S: Oliver nedokáže točit neangažovaně a proto nám veškeré myšlenky a názory předkládá již jako polotovary. Z Mechanického Pomeranče jsem byl také zamtený, ale v jiném smyslu: Říkal jsem si, co tím chtěl ten Kubrick vlastně říct? A nakonec jsem došel k závěru, že verdikt ponechává zcela na divákovi. Zato Stone nám na konci svého filmu jasně řekne: 'Média jsou moc a moc zlá!' a my se divíme: 'A o tomhle to jako bylo?' ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 4/10 Děj 2/10 Hudba 3/10 Prostředí 3/10/// +Woody Harrelson, občas mě některé scény zaujali -hrozná kamera, střih, hudba mi nesedla/// Tady někdo při natáčení nebyl při smyslech a nebo totálně přišel o rozum. Onoho tvůrce neomlouvá ani to že se jmenuje Oliver Stone a ani tvrzení že film snese všechno. A i kdyby to byla pravda, tak divák rozhodně všechno nesnese. Je to divné, zhulené, nesourodé, hodně zmatečné a taky pořádně ujeté a krvavé. Navíc zbytečně dlouhé./// Celkem 27%/// ()

Galerie (44)

Zajímavosti (61)

  • Film bol najviac inšpirovaný dvojicou sériových vrahov Charles Starkweather a Caril Fugate. Starkweather tak isto "oslobodil" Caril od jej rodičov. Navyše podnikali navlas podobné výpady a vraždy po celom území USA. Na svedomí majú 11 obetí. Charles Starkweather bol obvinený z vraždy prvého stupňa a 25. júna 1959 bol popravený na elektrickom kresle, Caril Fugate dostala doživotie. Stala sa najmladšou ženou (16) odsúdenou s týmto obvinením v USA. V roku 1976 bola podmienečne prepustená. (BlackTom)
  • V roku 1998 uznal Najvyšší súd štátu Georgia vinnými z vraždy Ronnieho Jacka Beasleyho a Angelu Crosbyovú. Obaja zhodne vypovedali, že k únosu a vražde troch mužov ich inšpirovali Takí normálni zabijaci. Priznali sa, že občas používali mená Mickey a Mallory. Beasley sa navyše zveril, že film videl 19 alebo 20 krát. Obžaloba snímku premietla porote a dvojica bola následne odsúdená. (slavo_held)
  • Tarantinov scenár sa pred začiatkom nakrúcania prepisoval dvakrát. Prvý prepis urobil David Veloz a za druhý sú zodpovední Oliver Stone a Richard Rutowski. Práve druhý prepis vniesol do filmu motívy indiánskej kultúry a démonov v duši. (rudeboy)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama