Reklama

Reklama

Takoví normální zabijáci

  • USA Natural Born Killers (více)
Trailer 1
USA, 1994, 118 min (Director's Cut: 122 min, Alternativní 114 min)

Obsahy(1)

Woody Harrelson a Juliette Lewisová jsou dva mladí sérioví vrazi, kteří se stali miláčky bulváru díky senzacechtivým médiím v čele s Robertem Downeym Jr. Tisk informuje o vražedném řádění manželů, které si vyžádalo 52 životů... Režisér Oliver Stone namířil příběh milenecké dvojice amorálních zabijáků, kteří milují vraždění stejně jako jeden druhého, proti soudobé pop-kultuře, fascinované jakýmkoliv projevem zla. Autorem námětu tohoto kriminální dramatu je Quentin Tarantino. Inspirací pro brilantně šokující snímek Takoví normální zabijáci byla divácká obliba reportáží a rozhovorů s masovými vrahy, z nichž se působením televizního média staly slavné a někdy i oblíbené osobnosti. V tomto prostředí paradoxně sláva podněcuje touhu po krvi, bulvární novináři stoupají stále výš a celému národu připadají vraždy zábavné. Zatímco Tarantino ve svých vlastních filmech tyto jevy rád provokativně paroduje, Stone se pokouší o krutě angažovanou a zároveň atraktivní výpověď o iracionalitě násilí v moderním světě. (Cinemax)

(více)

Zajímavosti (61)

  • Policista jménem Duncan Homolka (Joe Grifasi) má být pravděpodobně odkazem na sériovou vražedkyni Karlu Homolku. (Matej.Mirejo)
  • Oliver Stone vysvětlil odmítnutí Michaela Madsena do role Mickeyho (Woody Harrelson) po telefonu se slovy: „Když obsadím tebe, vydělám 2,5 milionu amerických dolarů, přičemž rozpočet je 20 milionů. Když obsadím Harrelsona, rozpočet bude 30 a mých z toho bude 5 milionů dolarů. To taky udělám.“ (Kinofil)
  • Quentin Tarantino, který se marně snažil natočit Zabijáky sám za 500 000 amerických dolarů, nakonec prodal svou původní verzi sénáře za 10 000 dolarů. (Kinofil)
  • Oliver Stone si vybral Woodyho Harrelsona do hlavní role né proto, že "má oči vraha", jak se často mylně zmiňuje, ale proto, že Woodyho skutečný otec Charles Voyde Harrelson je několikanásobný vrah. Stone doufal, že násilí, které má v genech, dokáže nějakým způsobem promítnout do své postavy. (fleker)
  • Když Steve Buscemi a Eli Roth dostali nabídku hrát v tomto filmu, pohrozil jim Quentin Tarantino, že pokud ji přijmou, už si v jeho filmech nezahrají. (Terva)
  • Erik Harris a Dylen Kleebold, dvojice zodpovědná za masakr z 20. dubna 1999 na střední škole Columbine, se nechala podle policejního šetření tímto filmem silně ovlivnit. Oba ho minimálně považovali za jeden z nejlepších filmů vůbec. (Nach)
  • Quentin o filmu a Stoneovi prohlásil: “Jeho filmy jsou tak průhledné, že ztrácejí veškerou energii. Je jako Stanley Kramer.“ (SallyZen)
  • Quentin Tarantino se nechal slyšet, že se mu Harrelson vůbec nelíbí, protože si Mickeyho představoval úplně jinak. Všem říkal, že Stone pokazil scénář, a měl strach, že film bude nakonec jiný, než zamýšlel. Celá situace ho rozčílila natolik, že požádal, aby nebyl uváden v titulcích. A to četl jen polovinu přepracovaného scénáře. Téměř všichni, kteří původní scénář četli, jej označili za mnohem lepší, což vedlo Tarantina k jeho vydání. (SallyZen)
  • Oliver Stone uvažoval, že by obsadil skutečného reportéra Geralda Riveru. (SallyZen)
  • Film byl časopisem Entertainment Weekly označen jako číslo nejlepší film devadesátých let. (don corleone)
  • Během natáčení Juliette Lewis zlomila Tomovi Sizemore nos, když s ním hodila o zeď. (don corleone)
  • Během natáčení se údajně pouštěla na place nahlas drsnější hudba a štáb střílel občas slepými náboji do vzduchu, to vše kvůli lepší atmosféře. (don corleone)
  • Film obsahuje přes 2500 střihů, což je vysoko nad průměrem. Ten je obvykle někde kolem 600-700. (don corleone)
  • Scény nepokojů se natáčely ve skutečném vězení a hodně z komparzistů jsou skuteční vězni, někteří údajně odsouzeni i za vraždu. Toto je ale spekulace, může jít i o šikovné promo na film. (don corleone)
  • Pokaždé, když se Mallory zaplete do sexuálních hrátek s někým jiným, než Mickeym, atakuje ho posléze. (don corleone)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Reklama

Reklama