Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 013)

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Byl bych to byl býval viděl v osmdesátých letech, byl bych býval byl asi nadšen. V roce 2008 ve mě tento film nevyvolává nic převratného. Je to jisto jistě skvěle zvládnutá prácička, vykreslující dokonale vietnamskou válku, ale něco podobného jsem už viděl několikrát. Tento válečný film ovšem ostatní dílka v něčem převyšuje. Je to ona krutá realita a žádné zlehčování jinak zbytečného konfliktu. 80% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Rejoice O young man in thy youth..“ Od první minuty je zřetelné, že Stone přesně ví, o čem točí. S občanskou válkou v četě vzrůstá počet nepřátel a tváři v tvář tomu každodennímu šílenství je nutno učinit rozhodnutí, na čí stranu se postavit. Adagio for strings od Samuela Barbera vás chytne za srdce, stejně jako osud otcovského seržanta Eliase a vy se v tom válečném světě nenávratně pokřivených lidských hodnot a temných niter vyplouvajících na povrch musíte chtě nechtě ztotožnit s nápisem na Taylorově přilbě (when I die bury me upside down so the world can kiss my ass). ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Četa je mistrovské dílo Olivera Stonea. Skvělé herecké výkony Williama Dafoeho a Toma Berrengera, kteří hrají dva seržanty s rozdílnými názory jak přežít válku ve Vietnamu. Oba zde reprezentují "otce" postavy, kterou hraje Charlie Sheen, nováčka, který právě do Vietnamu přijel. Oba seržanti bojují o kontrolu nad četou, a tím pádem i nad Charliem. Filmu přispívají poutavé bitevní scény, dokonce bych řekl, že bitvy dělají Četu nejlepším válečným filmem své doby. Četa nesmí chybět v žádné sbírce filmového fanouška. Je jedním z mála filmů, na které se můžete dívat donekonečna. Opravdu mistrovské dílo. 4 a 1/2 * ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Četu jsem viděl poprvé na premiéře ještě v době totáče koncem 80. let. Oliver Stone jako známý levičák a protiválečný aktivista byl považován za garanta ideové nezávislosti filmu, takže jinak bdělá cenzura tentokrát zaspala a možná šlo i o naschvál překladatele, který zkoušel meze možného v dobách perestrojky. Uprostřed promítání jinak vážného válečného dramatu se sálem začal ozývat ohlušující smích diváků. Zazněla totiž památná věta po obsazení opuštěného vietnamského bunkru, kdy americký mariňák hlásí: "Nic tu není, jen čtyři československé kulomety." Dnes to zní jak banalita, tehdy byl fakt, že v přepočtu na počet obyvatel a HDP patříme dlouhodobě k největším výrobcům a vývozcům zbraní, přísné společenské tabu. Stone měl s vietnamským konfliktem sice jen krátkodobou nicméně přece jen osobní zkušenost a narozdíl od svých kolegů se umělecky krotil a šlo mu o to podat co nejautentičtější zprávu o vietnamském konfliktu. Svůj herecký tým nechal běhat 3 týdny s plnou polní v tropické džungli na tichomořském ostrově pod vedením veterána z vietnamské války, který si ostatně ve filmu také střihl menší roli. Stoneovi šlo o maximálně plastické zobrazení konfliktu a v rámci téhle snahy potlačil hlavní význam téhle postavy. Idealistický nováček sice prochází bojovým křestem a během času stráveného s jednotkou lidsky dozrává, ale skutečným kolektivním hrdinou se stává jeho četa. Její temnější rozměr představuje seržant Barnes, řemeslný válečník, a jeho vlastenecký humanistický protipól seržant Elias. Snímek nemá lineárně prožívaný příběh, je rozdělen na několik válečných epizod s bojovými střety a pochody. Stone střídá tempo, pomalé namáhavé přesuny a stresující hlídkování uprostřed noční džungle se v mžiku mění v krvavou noční bitvu. Stone ukazuje, jak tenká může být hranice mezi hrdinstvím a válečnými zločiny, jak ve vyhrocené atmosféře berou za své ideály a jak snadno se šíří drogová epidemie. Pro mě jeden z nejlepších válečných filmů, ke kterému se kdykoli rád vracím. Celkový dojem: 95 %. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Oliver Stone .. Musím souhlasím s popisem od MLS. O tomto chváleném filmu a jeho oceněních jsem také věděl před jeho zhlédnutím a výsledek mě zklamal, nechytil a nenaplnil. Přesto si 70% zaslouží. Viděl jsem ale spoustu lepších válečných filmů. A navíc - pořádný Vietnam je prostě a jedině Apokalypsa!! 70%. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (79)

  • Technický poradce Dale Dye si mimo menší role kapitána Harrise „zahrál“ i tělo ve vaku, které je vykládáno z auta na začátku filmu. (džanik)
  • V jednu chvíli byly filmové postavy nabádány, aby nepily z řeky, protože mohou onemocnět malárií. Během natáčení dostal Willem Dafoe (Elias) žízeň a z řeky se napil – nevěděl přitom, že nedaleko proti proudu leží mrtvé prase – jeden den mu bylo zle, ale nebylo to malárií. (džanik)

Reklama

Reklama