Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Wall Street je nepochybně tou nejpřitažlivější čtvrtí planety – žádné jiné místo na světě není tak výstižným symbolem bohatství, moci a vlivu. Svodům snadných výdělků podlehnou i dva hráči na této šachovnici – jedním z nich je ostřílený burzovní spekulant a multimilionář, tím druhým mladý burzovní makléř, nováček ve světě velkých financí, který není připraven na morální konflikty, jimž bude nucen čelit. Jejich nebezpečné přátelství, které vzniká na pozadí býčího trhu mezi lety 1985 a 1986, se stane výsměchem vztahu mentora a jeho svěřence, profesora a studenta, otce a syna. Jedním z hlavních protagonistů je Charlie Sheen, který hraje mladíka sužovaného odvrácenou stranou jeho povahy. Postavou finančního žraloka Gordona Gekka (Michael Douglas) je ten nejpodlejší manhattanský predátor. Okouzlující a bezohledný mravní zkrachovalec je totiž připravený zlikvidovat veškeré své rivaly. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (501)

iamek 

všechny recenze uživatele

Úchvatný film ze světa velkých peněz se skvělým Charlie Sheenem a sympaťákem Douglesem. Dougles je jeden z nejsympatičtějších padouchů jaké jsem měl možnost zatím vidět. Oliver Stone dokonalé vykreslil místo, které mě uchvacuje už několik let a na které se nikdy nedostanu. Nesmírně se těším na druhý dil se Shiou. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Expozícia krušných newyorských ulíc obklopených do neba týčiacimi sa mrakodrapmi, úprimné obnaženie chamtivosti južnej strany Manhattanu a súčasne istým spôsobom óda pre Wall Street s letmou odbočkou na piatu Avenue a East Side, plus Hamptons (ktoré vizualizovať v tomto tematickom zameraní v snímke z 80. rokov je predbehnutie času). Vzostup a pád. Nenásytnosť a zrada. Moc a opojnosť papierikov s obrázkami mŕtvych prezidentov. A zároveň v príznačnom kontraste s moralitou a morálnosťou bežného života. Úvaha nad tým, koľko stojí sen a aká je vlastne jeho skutočná cena. Úvaha o tom, či naozaj stojí za to. Spísaná pod taktovkou famózneho rozprávača toho času – Olivera Stonea. Ten tu priam až fascinujúco dokonalo zachytil esenciu bankovníctva a oboch strán amerického sna. Možno preto je ešte stále aj po 40 rokoch neporazeným kráľom "finančných" filmov. Archetyp excesu osemdesiatok. Wall Street je silne dobovo štylizovaný, interiéry sú v súlade s exteriérmi a sú ako mesto samotné – (dnes už) starodávne opulentné, luxusné svojim vlastným spôsobom. Zlato a mramor, drevo a Mariani stoličky. A čo som vždy najviac ľúbil na práci Michaela Manna – snímanie exteriérov z interiérov – tu Stone spolu s Richardsonom privádza do ešte väčších obrátok a rovno si dovolím tvrdiť, že aj najpôsobivejšie v kinematografii vôbec. Takúto silnú a osobitú NYC štylizáciu som naposledy videl asi jedine len v prvej sérii Black Monday. Scény "Greed is Good" a "Money Never Sleeps" sú dnes už pevne zapísané v análoch popkultúry, rovnako ako sa ťažko dá nájsť ten správny superlatív pre opísanie výkonu Michaela Douglasa, ktorého postava Gordona Gekka sa stala synonymom chamtivosti (v reálnych výkladových slovníkoch). V obsadení kvalitou nezaostáva ani Holbrook, Terence Stamp a obaja Sheenovci. Hudobný podkres Stewarta Copelanda mi prináša nostalgiu, ale najmä komfort a pokoj, no zároveň nezahmlieva realitu toho, aký drahokam a kus výstavnej filmárčiny tento počin je. Zamiloval som sa do neho ako malý pred vyše dekádou a milujem ho doteraz. Vďaka Wall Street som začal milovať filmy predtým, než som vôbec vedel, že chcem filmy milovať. "The main thing about money, Bud... it makes you do things you don't wanna do..." ♪♫ (komplet galéria: x / x / x) (x / x / x) (x / x / x / x / x) (x / x) (∞2009-2013) (23.6.2013) (8.9.2013) (2014) (2016) (2.3.2017) (27.9.2017) (31.10.2017) (26/27.8.2020) (20.1.2023) (12.3.2023) ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Abych se mohl podívat na druhý díl, musel jsem si znovu oživit příběh původního filmu. Rozhodně se je na co koukat, rok se sešel s rokem a Oliver Stone si vzal k ruce stále ještě nezkušeného mladíčka Charlieho Sheena, aby jej vhodil tentokráte do finanční džungle. Takže Wall Street je svým způsobem Četa 2. Skvělý Michael Douglas by mě dokázal přesvědčit, že slunce může vycházet i na zapádě. 80% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Skvelý Michael Douglas si za svoj excelentný herecký výkon oscara viac ako zaslúžil a Charlie Sheen nijako nezaostáva. Pre mňa je tento film jednou zo špičiek tvorby Olivera Stonea a nestratil nič zo svojej aktuálnosti aj po 30tich rokoch. Nie je to len o zvrátenosti systéme v ktorom žijeme, ale o hľadaní cesty v tomto svete a znovu-nájdenie sily ľudskosti, lásky k životu a súcitu. Skoro majstrovské dielo. Príbeh nie je zložitý, ale má spád, ktorý vás rýchlo vtiahne do deja. Herecké obsadenie je vynikajúce. Dvojica Sheenov spoločne s Michaelom Douglasom nemá chybu. Rovnako sko sexi Daryl Hannah, ktorá stvárnila hlavnú ženskú predstaviteľku. Musím pochváliť podarenú zápletku a ešte lepšie rozzuzlenie celého filmu. Ak máte radi filmy o makléroch, tak si neváhajte tento film pustiť. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Dalo by se říct, že Wall Street je typickým příkladem filmu, SPOILERY!!! kde "starouš" zaučí horlivého mladíka, jenže "starouš" nehraje fér a proto mu to mladík vrátí jeho vlastními zbraněmi, KONEC SPOILERŮ! ale není to zdaleka jen o tom. Tento film nám především ukazuje, jak moc "svobodná země" ta Amerika vlastně je… :-) Jak se dá vydělat ohromný balík peněz a zároveň prodělat ("Tak vyděláme jen 10 miliónů dolarů, no.") a jestli peníze jsou opravdu vše a co znamená rodina. Jistě, když to vidíte napsané, tak je to klišé nad klišé, ale když to vidíte v pohybu… to je věc! Oliver Stone je schopný režisér, a pokud si k tomu přizve ještě schopnější herce (Charlie Sheen byl opravdu skvělý, Douglas byl přímo famózní) tak se nemusíte bát o výsledek. Já jsem moc spokojený a nemám jediné sebemenší výhrady (pravda, většině těch ekonomických výrazů jsem nerozuměl, ale stejně jsem pořád chápal, o co jde). A co je hlavní, mohl jsem se naplno zasmát vtípku z Žhavých výstřelů 2, kdy se míjí lodě, na kterých jsou právě Charlie Sheen a Martin Sheen, kteří na sebe křiknou: "Líbil ses mi ve Wall Street!" ()

Galerie (87)

Zajímavosti (32)

  • Wall Street byl vůbec prvním filmem, v němž se objevil mobilní telefon. Šlo o Motorolu DynaTAC 8000X, první mobilní telefon, uvedený na trh v roce 1983. (Tommassi3)
  • Film měl pracovní název "Greed" (Chamtivost). (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama