Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Wall Street je nepochybně tou nejpřitažlivější čtvrtí planety – žádné jiné místo na světě není tak výstižným symbolem bohatství, moci a vlivu. Svodům snadných výdělků podlehnou i dva hráči na této šachovnici – jedním z nich je ostřílený burzovní spekulant a multimilionář, tím druhým mladý burzovní makléř, nováček ve světě velkých financí, který není připraven na morální konflikty, jimž bude nucen čelit. Jejich nebezpečné přátelství, které vzniká na pozadí býčího trhu mezi lety 1985 a 1986, se stane výsměchem vztahu mentora a jeho svěřence, profesora a studenta, otce a syna. Jedním z hlavních protagonistů je Charlie Sheen, který hraje mladíka sužovaného odvrácenou stranou jeho povahy. Postavou finančního žraloka Gordona Gekka (Michael Douglas) je ten nejpodlejší manhattanský predátor. Okouzlující a bezohledný mravní zkrachovalec je totiž připravený zlikvidovat veškeré své rivaly. (HBO Europe)

(více)

Zajímavosti (32)

  • Skládat hudbu původně začal Jerry Goldsmith, ale po neshodách se Stonem od projektu odstoupil. [Zdroj: měsíčník Cinema 12/99] (Locksley)
  • Gordon Gekko (Michael Douglas) byl zažazen Americkým filmovým institutem v žebříčku nejzápornějších charakterů amerického filmu na 24. pozici. (TheDude)
  • Jako námět Stoneovi posloužil skutečný příběh jeho přítele z New Yorku, který vydělával miliony, žil nad poměry, ale postupem času začal dělat chyby a jedna taková ho stála všechno. (Venkovan)
  • Wall Street byl vůbec prvním filmem, v němž se objevil mobilní telefon. Šlo o Motorolu DynaTAC 8000X, první mobilní telefon, uvedený na trh v roce 1983. (Tommassi3)
  • Při natáčení filmu Četa (1986) vytáhl Oliver Stone uprostřed filipínské džungle ubrousek a několika větami si na něj napsal závazek, že Charlie Sheen bude hrát ve Wall Street. Charlie ubrousek také podepsal. (popos)
  • Charlie Sheen po dobu natáčení hojně flámoval, což se na jeho působení ve filmu podle jeho vlastních slov podepsalo. Bojoval s kocovinou a snažil se přežít každý další den. (popos)
  • Charlie Sheen o sobě v souvislosti s filmem prohlásil: “To, co jsem při natáčením dělal, mi pomohlo najít spojitost mezi mým populárním já a mezi mým obyčejným já.“ (popos)
  • Malé cameo si ve filmu zahrál i režisér Oliver Stone, a to malou roličku telefonujícího obchodníka z akciemi. (Terva)
  • Daryl Hannah byla za svůj výkon oceněna Zlatou malinou pro nejhorší herečku ve vedlejší roli. (skinny9)
  • Oliver Stone dal na výběr Charliemu Sheenovi, kdo by měl hrát jeho otce. Charlie si (z herců Martina Sheena a Jacka Lemmona vybral právě svého otce Martina. Stone dal později Lemmonovi roli ve filmu JFK (1991). (viperblade)
  • Gordona Gekka (Michael Douglas) měl původně hrat podle režiséra Olivera Stona Richard Gere nebo Warren Beatty. (ČSFD)
  • Film měl pracovní název "Greed" (Chamtivost). (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama