Reklama

Reklama

Obsahy(1)

On už nad láskou zlomil hůl, ona se nehodlá spokojit se sňatkem z rozumu... Snímek režisérky, herečky, zpěvačky a producentky Barbry Streisandové vznikl na motivy filmu francouzského režiséra Andrého Cayatta Dvoustranné zrcadlo (1958). Není však jeho americkým remakem v pravém slova smyslu. Původní příběh maloměšťáckého manželství, které ztroskotává po úspěšné plastické operaci ženy, pojala režisérka jako milostnou komedii o dvou intelektuálech ve středním věku, kteří musí překonat vypěstované předsudky, aby k sobě nalezli cestu. Profesorka angličtiny na Kolumbijské univerzitě trpí komplexy kvůli svému zjevu. Její kolega, matematik Gregory Larkin, zase po špatných milostných zkušenostech považuje sex za překážku trvalého partnerského vztahu. Vzájemné přátelství na inzerát tedy vede brzy ke sňatku, podmíněnému dohodou, že se z manželů nestanou milenci. Barbra Streisandová si tu opět s vtipem a sebeironií zahraje oblíbenou a vyzkoušenou roli, ve které se z usedlého „ošklivého káčátka“ stane atraktivní a půvabná žena se zdravým sebevědomím. Stejný komediální prostor pak nechává svému hereckému kolegovi Jeffu Bridgesovi. Zaujme i Lauren Bacallová v roli ješitné matky, která si za svou vedlejší roli odnesla Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (135)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jak vidno, i takový romantický cajdák, kterým tento film bezesporu je, když je dobře napsaný obsazený a zahraný, může bavit i otrlého diváka jako jsem já. Obvykle takováto veledíla nedokoukám, ale tady jsem se místy i dobře bavil. Barbra natočila příběh ošklivého káčátka, využila asi i svých vlastních zkušeností. Vcelku fajn film, i když nečekat zázraky v tohle žánru se nedějí. 65% ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je Jeff Bridges, jeho chvílemi zmatený kukuč byl skutečně zábavný. Jinak klasická romantika nic víc nic míň. Lauren Bacall byla svého času za roli nominovaná za vedlejší roli na Oscara a hodně lidí jí to přálo (asi že byla stará a Oscara ještě neměla), ale na konec vyhrála Juliette Binoche za Anglického pacienta, a té jsem to přál já. ()

Reklama

Vajonek 

všechny recenze uživatele

Pár věcí mi v průběhu sledování tohoto filmu trochu haprovalo - Neponižovala se Rose příliš, když přistoupila za daných okolností na sňatek, ač sama to poměrně záhy evidentně cítila a chtěla celé jinak? Neměl Gregory ze svého "předsevzetí" ustoupit a Rose odprosit na kolenou mnohem dříve - vzhledem k tomu, jak popisoval v závěru "vývoj" svých pocitů? Vážně měla Rose zapotřebí podlehnout nějakým zažitým všeobecným představám o ženách a tak trochu ze sebe pak dělat někoho, kým asi úplně nebyla?... Celkové dojmy jsou ale více než dobré. Příjemné herecké výkony, chemie mezi ústřední dvojicí, námět, atmosféra... Vlastně mi to celé postupně do sebe hezky zapadlo, co mi tam haprovalo, haprovat přestalo nebo už jsem to aspoň necítila v takové míře jako ze začátku. A vyzdvihla bych ten nádherný romantický závěr, určitě jeden z nejpovedenějších, jaké jsem v rámci žánru viděla. Takováto neohrabaná a přesto dokonalá vyznání a to vše okolo, to je přesně to, co (nejen) my holky chceme zažít:) Nebo alespoň vidět v povedeném filmu. 80 %. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Zapoměla jsem film okomentovat, tak to činím až dnes. Včera jsem v TV viděla film podruhé. Musím říci, že poprvé jsem se nijak nebavila (to proto, že jsem očekávala muziku s B.S.) a když nic nebylo, tak jsem byla zklamána. Ale dnes po 10 letech jsem se bavila ohromně ! Výkon obou herců byl úžasný, věrohodný, bylo znát, že i oni dva se náramně baví. Roli zahrali s chuti, nic nebylo přemrštěné, zkrátka za pár let (budu-li ještě naživu), ráda se na flm znovu podívám. A pokud ho vydají na DVD, ráda si ho koupím. Tak nějak se dělaly komedie, které k nám přicházely po válce z USA. Můžete se divit, že ve srovnání s některými těmi dnešními dávám většinou jen 1 nebo 2 * ? ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

O vztazích můžu říct hlavně to, že kdyby nebyly, byl by lidský život o mnoho snazší, ubylo by sebevražd, vražd a vlastně i válek. Jenže jeden z nejhorších lidských vynálezů tu je a lidé se tak od té doby stále snaží přijít na to, jak je zvládnout a jak vybalancovat kompromis mezi mužským egem a ženskostí. Ne vždy se to daří. A pokud člověk zhořkne Gregory Larkin, pak se těžko nějaké navazují. Jeho plán vlastně není špatný. Rozhodně má pravdu, že vášeň a sex může za hodně problémů a mj. i za nevěry. Jenže sňatek z rozumu také není asi nejlepší nápad. Otázkou tak zůstává, proč prostě nezůstali přáteli bez svatby a společného bydlení. Jak už to tak v amerických blbinách bývá, museli se do sebe zákonitě zamilovat, aby film mohl skončit happy endem. Jeff Bridges je zábavný, Barbra Streisand působí stejně krásně a roztomile jako v jejím prvním filmu Funny Girl. A rozhodně bych v tomto snímku netipoval, že překročila padesátku. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (14)

  • Lauren Bacall získala za svůj výkon ve snímku Zlatý Glóbus, Screen Actors Guild Award, San Diego Film Critics Society Award a Satellite Award pro nejlepší herečku ve vedlejší. Ve stejné kategorii byla nominována také na cenu BAFTA, avšak na tu již nedosáhla. (Terva)

Reklama

Reklama