Reklama

Reklama

Obsahy(1)

On už nad láskou zlomil hůl, ona se nehodlá spokojit se sňatkem z rozumu... Snímek režisérky, herečky, zpěvačky a producentky Barbry Streisandové vznikl na motivy filmu francouzského režiséra Andrého Cayatta Dvoustranné zrcadlo (1958). Není však jeho americkým remakem v pravém slova smyslu. Původní příběh maloměšťáckého manželství, které ztroskotává po úspěšné plastické operaci ženy, pojala režisérka jako milostnou komedii o dvou intelektuálech ve středním věku, kteří musí překonat vypěstované předsudky, aby k sobě nalezli cestu. Profesorka angličtiny na Kolumbijské univerzitě trpí komplexy kvůli svému zjevu. Její kolega, matematik Gregory Larkin, zase po špatných milostných zkušenostech považuje sex za překážku trvalého partnerského vztahu. Vzájemné přátelství na inzerát tedy vede brzy ke sňatku, podmíněnému dohodou, že se z manželů nestanou milenci. Barbra Streisandová si tu opět s vtipem a sebeironií zahraje oblíbenou a vyzkoušenou roli, ve které se z usedlého „ošklivého káčátka“ stane atraktivní a půvabná žena se zdravým sebevědomím. Stejný komediální prostor pak nechává svému hereckému kolegovi Jeffu Bridgesovi. Zaujme i Lauren Bacallová v roli ješitné matky, která si za svou vedlejší roli odnesla Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (135)

Fingon 

všechny recenze uživatele

Nejprve jsem chtěl vidět, jaká je Barbra Streisandová režisérka. Pak jsem zjistil, že tam hraje Lauren Bacall a že i po těch desítkách let vypadá na svůj věk sakra dobře (což tedy platí i o Barbře, ale ta je přece jen mladší ročník). A když pak Barbra začala přednášet, byl jsem jasný... do toho klasická hudba, mm... a navíc diegetická, zvláště podkreslení závěrečné scény bylo fascinující:-) ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je Jeff Bridges, jeho chvílemi zmatený kukuč byl skutečně zábavný. Jinak klasická romantika nic víc nic míň. Lauren Bacall byla svého času za roli nominovaná za vedlejší roli na Oscara a hodně lidí jí to přálo (asi že byla stará a Oscara ještě neměla), ale na konec vyhrála Juliette Binoche za Anglického pacienta, a té jsem to přál já. ()

Reklama

DadysGirl 

všechny recenze uživatele

Pohádkový příběh pro normální holky... Nijak extra pěkná, ale chytrá a vtipná ženská konečně potká chlapa, které nezáleží na tom jak vypadá, což jí ovšem začne vadit... Krásně vystupňované zamilovávání se a uvědomování si... Prostě krása... Jeff Bridges je sympaťák a pro mě jako třešínka na dortu komplikovaná matka... Báječné! ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Díky Bohu, za takovou skvělou Barbru Streisand, která na postu režie předvedla opět strhující výkon, kterým mě naprosto dostala. Nejen, že je skvělá zpěvačka a herečka, ale jako režisérka je naprosto úžasná. Z celého srdce doufám, že se dočkám dalšího filmu, který bude režírovat právě ona. Barbra a Jeff zahráli skvělou dvojici a v pozadí stál mladý Pierce Brosnan. Vtipná, inteligentní romantická komedie, která stojí za podívání. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

O vztazích můžu říct hlavně to, že kdyby nebyly, byl by lidský život o mnoho snazší, ubylo by sebevražd, vražd a vlastně i válek. Jenže jeden z nejhorších lidských vynálezů tu je a lidé se tak od té doby stále snaží přijít na to, jak je zvládnout a jak vybalancovat kompromis mezi mužským egem a ženskostí. Ne vždy se to daří. A pokud člověk zhořkne Gregory Larkin, pak se těžko nějaké navazují. Jeho plán vlastně není špatný. Rozhodně má pravdu, že vášeň a sex může za hodně problémů a mj. i za nevěry. Jenže sňatek z rozumu také není asi nejlepší nápad. Otázkou tak zůstává, proč prostě nezůstali přáteli bez svatby a společného bydlení. Jak už to tak v amerických blbinách bývá, museli se do sebe zákonitě zamilovat, aby film mohl skončit happy endem. Jeff Bridges je zábavný, Barbra Streisand působí stejně krásně a roztomile jako v jejím prvním filmu Funny Girl. A rozhodně bych v tomto snímku netipoval, že překročila padesátku. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (14)

  • Všeobecně se předpokládalo a hollywoodské kurzy na vítěze naznačovaly, že Lauren Bacall (Hannah) svou první nominaci v padesátileté kariéře promění v Oscara. Sama vítězná Juliette Binoche na pódiu překvapeně reagovala slovy: „Myslela jsem, že to Lauren dostane a myslím, že by si to zasloužila.“ Podle zasvěcených byl důvodem úspěchu Juliette producent Harvey Weinstein, který v devadesátých letech ovládal zákulisí a „uměl zařídit“ vítězství hereček ze své producentské stáje. (kenny.h)
  • Dudley Moore bol vyhodený zo svojej pôvodnej roly Henryho kvôli tomu, že si nepamätal svoje repliky. Boli to prvé príznaky progresívnej supranukleárnej obrny, mozgovej poruchy, ktorá neskôr Moora zabila. (Arsenal83)

Reklama

Reklama