Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sourozenecká komedie o podnikavém „malém“ bráchovi s přezdívkou Prcek, který jako by měl v životě jediný úkol – napravovat chyby, přešlapy a omyly svého staršího bratra Honzy a vlastně i všech dospěláků okolo. Nyní se rozhodl smířit bratra s jeho dívkou a dostat je na radnici. A neváhá využít nejrůznějších metod a prostředků… (Magic Box)

(více)

Recenze (166)

Matty 

všechny recenze uživatele

Mládežnická vztahová komedie, která se ke konci zvrhne v sexuálně osvětovou příručku s vyloženě apelativními scénami (aneb Když vám to neřeknou doma…). Pro příslušníka každého pohlaví jsou příznačně přípustná pouze striktně limitovaná sociální role. Žena patří k muži, po jehož boku by měla jako vzorná manželka rodit děti a obskakovat plotnu. Jediným účelem koitu je konsekventně plození dětí, nikoli tělesná potěcha partnerů. Pozemské rozkoše jiného typu (jídlo, pití, tanec) film přitom oslavuje bez ostychu, který provází milostné námluvy ústředního páru. Trapnost sbližovacích scén se možná trochu vymkla kontrole tvůrců, ale roztomilost, tu sexuální naivitě Hrušínského a Šafránkové upřít nelze. K milostné scéně se schyluje s pompou, jako kdyby se měly udělovat Medaile Za Zásluhy, což odpovídá oficióznímu pojetí této aktivity v normalizační kinematografii obecně. Nepřekvapí tedy, že pro šťastnou budoucnost mladých je důležitější, aby obstáli před rodiči a dalšími autoritami (lékař) než jeden před druhým. Jako kdyby to nestačilo, do jejich sbližování je přimíchán ještě ministr, samozřejmě soudruh dobrosrdečný, usměvavý a chápavý. Nevím, šlo-li o záměr, ale ve výsledku působí filmem prezentovaný sex velmi asexuálně, jako činnost, která musí být ve společenském zájmu konsolidována na několika úrovních. Výsadou snímku jsou dobří herci všech věkových kategorií, v jejichž podání ani hlášky nejvíce zatížené genderovou stereotypizací nevyznívají tolik urážlivě („ty ženský jsou zvědavý“, „holka musí čekat, až za ní kluk přileze“, „ty máš nápady, až je tě na holku škoda“). Herci, hlášky a idylické vykreslení společnosti (usměvavá prodavačka, mezilidská slušnost) – co víc mohou dnes normalizační komedie nabídnout? Vkusnou zábavu a poučení už jen horko těžko. 55% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jestli můj brácha má prima bráchu nedokážu soudit, ale jestli na tom bude něco pravdy, tak s klidem můžu říct, že tahle komedie za nic nestála, ale na svojí dobu byla dobrou sondou do života těch, které to, co se zde děje určitě potkalo. Za tehdejší doby a i dnes. Jenže dnes není povinná vojenská docházka. Ale zase jsou drzejší děti. Takže je to vlastně jedno. Každopádně průměrný film o průměrných věcech, které vlastně na poli filmu zas tak průměrné nejsou, ale v životě rozhodně ano. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další rodinná komedie z totalitního období, které dnes již asi nikdo nebere příliš vážně a není zde mnoho usměvavých míst. Škoda. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Morálka, bezpečný sex, rodinné hodnoty - a naštěstí i strašně fajn film. Dneska už tu podobný námět byl nesčetněkrát, ale v tomhle případě se mu nedá upřít určité nadčasové kouzlo. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film by se měl přejmenovat spíš na "Můj brácha má za bráchu strašnýho umrdance". Nicméně oni oba ty bráchové byli na přesdržku. Film zachránili spíš ty starší herci jako Bláha nebo Menšík. Jinak jsem asi úplně moc nepochopil, proč se tam vlastně Šafránková a Hrušínský pořád rozcházej, jsou na sebe uražený a najednou jsou zase spolu. Přišlo mi, že jsou oba tak trochu psychicky labilní. Nakonec si Šafránková pozve Hrušínskýho domů, sundá si před nim tričko, zhasne světlo a jemu se nějak povede udělat jí dítě. Trochu mě šokovalo, když jsem zpozoroval, že tato křehká Popelka má podpaží jak kromaňonec. Co s dítětem a následující svatbu potom řeší snad půl republiky. Dokonce se do toho přimotá jakýsi dobrácký ministr. Nejvíc ze všech se mi ovšem líbil Jiří Kodet v roli herce cizojazyčnýho filmu. Co k tomu dodat? Za normálních okolností bych se na to asi nedíval, ale v době koronovirního džihádu, kdy nám Babiš všechno zavřel a zakázal, člověk vezme za vděk i touto banální normalizační komedií. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Normalizační komedie", to se tak napíše, když chci něco zkritizovat, ale nějak nevím za co konkrétně. Dle mého překonává obdobné dokonale demokratické následovnice o tři délky motocyklu JAWA. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hezká komedie. Je v něm humor, výborné herecké obsazení (Bláha, Menšík, Budínová, Šafránková) a pěkný konec. Čada nebyl špatně vybraným "bráchou", ale ty 4* jsou opravdu velmi těsně, protože mi celkový dojem hodně kazil znovu jalový Jan Hrušínský. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Naivní ale příjemná komedie na nedělní odpoledne s krásnou Libuší Šafránkovou, ještě hodně solidním Janem Hrušínským a neodolatelným otcovským tandemem (duelem) Menšík - Bláha. 60%. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Pojďme si všichni zabloumat světem reálného socialismu. Abychom nehodili kufr, tak nám to tvůrci pěkně prosvětlili. Pro pamětníky to může být milá vzpomínka na doby mládí, radosti a sexuální píle. Pro kulyka má smysl věc jediná, kterou zároveň hodnotí třemi ze čtyř přisouzených hvězd: Hrůša jezdil plošinu, jo, jó. Jakákoliv zmínka o mé srdeční kratochvíli je prostě dobrá! ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Průměrná česká komedie, která ani moc nenudí. Zhlédnout se to dá a ne jen jednou. Není to žádná bomba, ale dobrá komedie z bohaté dílny československých komedií 70. let. 60% ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Klasika televizních obrazovek na víkendová odpoledne, která v mých očích dokonale zastává funkci vaty, tedy může to běžet, občas na to kouknu, sním o toho oběd, ale sledovat to nebudu ani omylem, na to je to totiž moc obyčejné a obehrané. Druhý díl to samé v bleděmodrém, jen minimálně dospělejší. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Sice si říkám, že kdybych měl bráchu, jakým je zde hlavní hrdina, zbláznil bych se a sejmul ho, ale i přes to, že mě tedy hlavní postava leze na nervy, mě film celkově docela baví. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Poněvadž se s komentářem k této výkopové pávce odhodlalo i mé horší dvojče, vrah, naslíník a všelijak zlotřilý paskvil, pak zvolám jen" Můj kulyk má bezva koule", plošina neplošina a snad jim odpustím veškeré době poplatné soudruhy a soudržky. Psáno při plném vědomí kulykovým eintopfem, tedy afrikánským nářečím. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Jedna z komedií, které byly ve své době zábavné, ale dnes už jsou jen nostalgicky milé, protože nedokázaly tak úplně odolat zubu času. A když se tak nad tím zamyslím, ani tenkrát mě, konterétně tahle, nijak zvlášť nebrala. Čada i Hrušínský mi připadali tak protivní, Šafránková tak nezajímavá a příběh tak tuctový, že to skvělá rodičovská čtverka Menšík-Holišová-Bláha-Budínová zkrátka zachránit nedokázala. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Hodně povedená vzpomínka na období husákovské normalizace (jakkoliv na zdi v kanceláři ministra visí ještě Ludvík Svoboda). Vtipní herci v čele s pány otci Bláhou a Menšíkem (nezapomenutelná je scéna s lepením tapet), nejkrásnější Libuška a hodně nápaditý mladší bráška. Veskrze optimistický film, ve kterém všechno šlape a socialismus dýchá. Pro mě osobně pak ještě milá připomínka mé základní vojenské služby včetně dozorčích s barevným vázáním píšťaly, to bylo i za nás v novém miléniu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Keď pozerám na tých hercov, tak môžem len opísať z komentárov: Dnešní celebritky-rozhoďnožky by jí nesahaly ani po ty kotníky!!! Veru tak, a to prekvapivo ani jeden z detských hercov nakoniec kariéru neurobil. Čada vyrástol, vyrástla aj Maříková a šli makať, neviem či do šroubárny alebo kde, ale s hraním bol koniec. Za to legendy ako Menšík či Šafránková to stálo za to, ako aj atmosféra filmu, taká rodinná, no presne taká aká má byť, aj so svojimi problémami, hnevmi, hádkami a odutosťami. Pre mňa vždy dobrá klasika, ku ktorej sa vraciam raz za čas a zvyčajne celkom náhodou. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Při každém opakování si uvědomuju tu dokonalou filmařinu. Ono se zdá, jak prostý film to je, ale opak je pravdou - je dobře vygradovaný, s dobrými dialogy, solidními hereckými výkony, navíc je to pohodový film. A popravdě řečeno, sociálních dramat má každý ze svého života plné zuby. ----- První díl oblíbených příhod kluka, který se stará o svého staršího bráchu a žehlí za něho jeho problémy.   Jedině přičiněním mladšího bratra se ten starší dá pořádně dohromady se svou láskou, až se nakonec bude muset slavit svatba. Ale protože vojna volá, bude muset mladší brácha zaskočit i tady... Ve své době - a vlastně i dnes - populární oddechová komedie s řadou vynikajicích českých herců, např. Vladimírem Menšíkem, Josefem Bláhou, Zdenkěm Řehořem, i těmi mladšími - Libuší Šafránkovou či Janem Hrušínským, a samozřejmě Romanem Čadou v roli mladšího bráchy. Disk načíná protipirát, následuje graficky úděsné a přeplácané menu, a u filmu samotného nefunguje časový posun, tedy skoky na určený čas. V menu ještě najdeme katalog filmů Bontonu na DVD, upoutávky na šest jiných filmů, v bonusech jen filmografie a fotogalerii.   Publikováno: 11.05.2009 ()

Reklama

Reklama