Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sourozenecká komedie o podnikavém „malém“ bráchovi s přezdívkou Prcek, který jako by měl v životě jediný úkol – napravovat chyby, přešlapy a omyly svého staršího bratra Honzy a vlastně i všech dospěláků okolo. Nyní se rozhodl smířit bratra s jeho dívkou a dostat je na radnici. A neváhá využít nejrůznějších metod a prostředků… (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (27)

  • Herec Jiří Kvasnička, který ve filmu hraje dozorčího roty, se představí svým příjmením, tedy svobodník Kvasnička. (Ganglion)
  • Při taneční zábavě máme možnost vidět varhany Farfisa Professional Duo. Jedná se o zavedený nástroj italské výroby – mezi jeho uživatele patřil i Rick Wright ze skupiny Pink Floyd, zejména na prvních deskách skupiny. (Robbi)
  • Scéna, kdy Zuzana (Libuše Šafránková) čeká v hledišti na Honzu (Jan Hrušínský) a zhlédne také upoutávku na „zahraniční“ film, který jí poskytne inspiraci pro následné opětovné sblížení, se točila v pražském kině 64 U Hradeb. (Robbi)
  • Původní povídka se v několika zásadních bodech lišila. Například Martin (Roman Čada) nejde za doktorem (Zdeněk Řehoř) sám, ale s chlapci z celé třídy, jeho bratr Jan (Jan Hrušínský) nejezdí plochou dráhu a v závěru se nežení v civilu a tím pádem nemá problémy. (Robbi)
  • Po natáčení se rozhořely fámy o možném vztahu mezi Janem Hrušínským a Libuší Šafránkovou, dokonce padaly dohady o chystané svatbě. Jan v rozhovoru pro mládežnický časopis Pionýrská stezka - Telefonické setkání s hvězdami - podobné informace rázně popřel. (Robbi)
  • Scéna, kde Martin (Roman Čada) stopne ministra, byla natáčena v místě, kde dnes (v roce 2018) stojí obchodní centrum VIVO! Hostivař. (Robbi)
  • Jistě není bez zajímavosti, že sám Jan Hrušínský si na motorku sedl jen tehdy, když stála v poklidu a bez hnutí. O svezení na "splašených trubkách bez brzd, osazených motorem o obsahu 500 kubických centimetrů", zájem neprojevil. (kulyk)
  • Jan Hrušínský neměl při natáčení scén z plochodrážního oválu v Praze na Markétě žádného stálého dubléra, zaskakoval za něj ten, koho pan Kasper zrovna vybral. Vzhledem k přítomnosti filmařů měly tehdejší tréninky nadprůměrnou, ba údajně až stoprocentní účast závodníků. (kulyk)
  • V jedné z úvodních scén předává věnce a poháry vítězům sám Antonín Kasper starší, tehdejší trenér Rudé Hvězdy Praha a mimojiné vítěz závodu o Zlatou Přilbu z roku 1963, stříbrný medailista z MS družstev a první český profesionál, závodící v Anglii. (kulyk)
  • Honzovi (Jan Hrušínský) má být ve filmu 19 a Zuzce (Libuše Šafránková) 17 let. Ve skutečnosti je Libuše Šafránková o dva roky starší než Jan Hrušínský. (rakovnik)
  • Ve scéně, kdy je Honza (Jan Hrušinský) na nádraží, projde kolem Hrušinského s kytarou zpěvák Jan Nedvěd. Hned v dalším záběru ho vidíme hrát a zpívat. (M.B)
  • Film podle námětu knihy "Hra na muže" získal dvě Zlatá Slunce na filmovém festivalu v Trutnově v r. 1975. (M.B)
  • Keď Vrána (Vladimír Menšík) pozerá televízor, na ktorom sa kazí obraz, môžeme počuť, že práve vysielali zápas Slovan Bratislava vs Sparta Praha. Zápas komentuje slovami, že: "To nie je futbal, ale labutie jazero a už im chýbajú iba tie priesvitné sukne." Zrejme mal na mysli výkony Sparty, nakoľko ročník 1974/75, keď sa film natáčal, bol najhorším ročníkom v celej histórii Sparty, keďže po prvýkrát vo svojej histórii vypadli z 1. československej ligy. Zápas, ktorý pozeral pán Vrána, skončil nakoniec 5:0 v prospech Slovana. (Raccoon.city)
  • Keď jeden z Honzovich (Jan Hrušínský) kamarátov pri jeho príchode do garáží, kde je nachystaná oslava, povie na jeho výborný výkon ironickú vetu "Olsen hadr," mal na mysli v dobe natáčania vtedajšieho najlepšieho plochodrážneho jazdca na svete, dánskeho pretekára Ole Olsena. Majstra sveta v rokoch 1971, 1975, 1978 a sedemnásobného víťaza na Zlatéj prilbe v Pardubiciach. (Raccoon.city)
  • Na podujatí Literárna súťaž k 30. výročiu oslobodenia Československa Sovietskou armádou v roku 1975 v Prahe získali scenáristi filmu prvú cenu v oblasti literárnych scenárov pre celovečerné filmy, František Vlček st. a V. P. Borovička. (Raccoon.city)
  • Film mal veľký úspech na 13. filmovom festivale mladých v roku 1975 v Trutnove. Vyhral hlavnú cenu Veľké zlaté slnko. Na tomto festivale získali aj čestné uznanie za herecký výkon, Libuše Šafránková (Zuzana Vránová) a Roman Čada (Martin, prezívaný Prcek). (Raccoon.city)
  • Točilo sa taktiež na Novodvorskej ulici pred dnes už bývalým kinom KOSMOS. Bol to panelák, kde bývali rodičia Zuzany Vránovéj (Libuše Šafránková), ale reálne to je ubytovňa a nikdy to nebol obytný dom - navyše ten vchod, ktorým vchádza do baraku, je nepoužívaný bočný vchod. Aby to pôsobilo dojmom obytného domu, tak na neho filmári prirobili panel so zvončekmi - ten tam v reále nikdy nebol. (Raccoon.city)
  • Keď sa Martin (Roman Čada) opýta svojho brata Honzu (Jan Hrušínský) v motocyklovom depe pred závodom načo mu je tá šatka okolo krku, ktorý mu dala jeho priateľka Zuzana (Libuše Šafránková), ten odpovie: "To je talisman, si nevidel Maugera?" Martin mal na mysli legendárneho plochodrážneho jazdca z Nového Zálandu Ivana Maugera. Počas kariéry získal ako jediný v histórii plochej dráhy šesťkrát titul majstra sveta. Šéf tohto odvetvia na Novom Zélande ho nazýval Pelém medzi motocyklistami. Dvakrát sa stal najlepším športovcom v rodnej krajine. V roku 2010 bol Mauger za svoje plochodrážne úspechy vymenovaný za legendu FIM. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama