Reklama

Reklama

Konec stalinismu v Čechách

  • angličtina The Death of Stalinism in Bohemia
Animovaný / Krátkometrážní
Velká Británie / Československo, 1990, 10 min

Režie:

Jan Švankmajer

Scénář:

Jan Švankmajer

Kamera:

Svatopluk Malý

Busta J. V. Stalina rodí císařským řezem dějiny komunistické ideologie a moci v Československu. Tak přibližně vypadá originální zkratka minulosti i současnosti v prvním polistopadovém filmu Jana Švankmajera. Nepopsatelná smršť jeho metafor a asociací plynule přechází mezi animací a dokumentem a míří na všechny smysly i do sféry podvědomí. Výsostně surrealistické dílo nám zároveň dává pocítit, jak bizarní byla a může být sama takzvaná realita. (NFA)

(více)

Recenze (70)

Sunwise 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla výborná zkratka, která si dala za cíl vystihnout - jak název naznačuje - průběh a pád komunismu v Čechách. Člověk neznalý historických souvislostí by myslím nic nepochopil, ale já (jako znalá tak průměrně) jsem se dobře bavila, i když některé výjevy byly docela děsivé - třeba panáčci z hlíny - uplácaní, a znovu uhnětení aby bylo možné uplácat další panáčky a tak pořád dokola. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Pôsobivý krátkometrážný film od majstra českého surrealizmu Jana Švankmajera. Z alegorických výjavov vás občas až mrazí. A pri záverečnej scéne sa vám bude otázka "co tím chtěl básník říct?" v hlave rojiť ešte veľmi dlho. Ale myslím že história sa opakovať môže, veď napríklad v Česku sú dnes komunisti druhou najsilnejšou stranou. ()

Reklama

gjjm 

všechny recenze uživatele

Vymknuta z kloubů doba šílí... Na ploše deseti minut je tu pološíleným švankmajerovským způsobem podáno vše podstatné o šílené komunistické epoše. Samozvanost dělnických vůdců, debilní písničky, překabátění, popravy. Válečky na maso i střelba i spartakiády, oči tajné policie, které se proloupávají z mrtvých soch... i ten podivný způsob, jakým komunismus skončil. Chcete se podívat? http://www.youtube.com/watch?v=V1BEJIoh_D8 ()

boni 

všechny recenze uživatele

Surrealistická jednohubka, která v roce devadesát sice mohla mít opravdu něco do sebe, ale s průběhem let ztratila své možné kouzlo i vypovídající hodnotu. Z dnešního pohledu to je již jen opravdu nicneříkající blbůstka, což je samozřejmě velká škoda, neboť doba komunistického marasmu minimalistickým satirickým pohledem je oblast, kde je díky absenci jakékoli kvalitnější tvorby takový potenciál, že se do něčeho snad budu muset pustit sám, protože to už jinak není možné. Samozřejmě teď záměrně „trochu“ přeháním. Co se dělat, budeme si muset i nadále vystačit „jen“ s hořkosladkými celovečeráky aka Pelíšky. ()

mohamedsfinger 

všechny recenze uživatele

Tohle si zaslouží víc než jen poklonu a potlesk, protože Švankmajerovi se podařilo shrnout celé období komunismu v deseti minutách, a to s velmi mrazivým a sarkastickým pohledem. Výborně byla zvolena hudba a také tentokrátě jednodušší symbolika, jež je však o to palčivější. A navíc přidává varující pointu, která se příliš nemýlila... ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama