Do pivnice

Československo, 1983, 15 min

Jan Švankmajer

Hrají:

Oľga Vronská

14:51 // Malá holčička s copánkama jde tmavou chodbou bytu a nese si pletený košíček. V něm jen klíče a baterku... Poté schází po schodech paneláku směrem do sklepa. Cestou míjí podivného starého muže, který se vleče kolem zábradlí, pozastaví se u něj, on jí "vykouzlí" zpoza ucha bonbón a dívenka pokračuje dál... Nepříjemná atmosféra od samého počátku. Psycho ala David Lynch, beze sporu.(4.3.2010)

Tak jsem opět zavítal do Švankmajerovy dílny, tentokrát to byl sklep. Představivost dělá divy, mnohé o tom ví i holčička jdoucí pro brambory. Ze strachu se jí v hlavě inscenují nejrůznější představy, které před ní jedna po druhé ožívají a divák může sledovat, jak např. použít černé uhlí na 10+1 způsob. Každý sklep má svá temná zákoutí, tento působí obzvláště děsivě, zejména, když Vám pod nos někdo strká pocukrovaný kus čehosi, co nápadně připomíná hokejový puk :o).(8.10.2007)

Kolik se toho dá vytěžit z krátkého příběhu o malé holčičce jdoucí do sklepa pro brambory. Švankmajer je mistr svého oboru a vtiskuje divákovi svoji vizi dětského strachu, který každý z nás zažíval při cestě do temného sklepa. Postava, kterou ztvárnil Alexandr Letko vzdáleně připomíná svým tématem Pechovu scénu z Otesánka. Svérázné absurdnosti jako "uhlové koláčky" a další jsou neodmyslitelným koloritem Švankmajerových fimů.(12.6.2003)

Z nepochopitelných důvodů se traduje, že česká kinematografie nemá takřka žádnou hororovou tradici a filmovou produkci spadající do tohoto žánru. Přitom většina současných premiér českých snímků mě naplňuje nepopsatelnou hrůzou a děsím se, co dalšího naši filmoví tvůrci zase zplodí. Jan Švankmajer ve svém krátkometrážním filmu naplňuje podstatu hororového žánru vrchovatě. Navíc s obvyklou vysokou dávkou kreativity, humorné nadsázky a rafinovanosti. Cesta malého děvčátka do podzemí činžovního domu je dobrodružná, plná osudových střetnutí a napětí, které čiší z každé scény. Celkový dojem: 90 %. Takový košík brambor, který má ze sklepa doputovat na kuchyňský stůl, dá pořádně zabrat...(31.7.2009)

Usínání v černém uhlí - surrealismus jak má být!!(13.4.2006)

Koľko utrpenia som musel v detstve prežiť, keď som musel prejsť tmavým, neosvetleným priestranstvom a navyše sám ? Čo všetko sa skrývalo v tmavých kútoch, aké záhadné tvory spôsobovali šuchotania a zvuky okolo v indigovej tme? Detské strachy a obavy zachytené presvedčivým poeticko –hororovým spôsobom o ceste dievčatka do tmavej pivnice. Hra a fantázia sú kľúčom k tomuto filmu. Uchvátila ma scénka výroby uhľových buchtičiek, ktoré ochutnám rád i viackrát.(24.10.2004)

... aneb co všechno se může stát malé holčičce když jde do sklepa pro brambory. Konečně vím kdo je zavřený v těch temných sklepních místnostech a jak se "peče" uhlí.(23.11.2006)

• Mariin

Už v mládí mi to nepřišlo vůbec hororové, ale divné. Fantasmagorické, ostatně jako vše od Švankmajera, jak už dnes vím. Jakoby šlo o tvorbu psychicky nemocného šlověka. Vážím si těch, co se odváží Švankmajerovy filmy ohodnotit jinak než konformními a snobskými pěti...(4.9.2010)

Po prvním podívání bych řekla, že holčička má přinejmenším malej psychickej problém ... Tahle malá slečna má můj obdiv. A pan Švankmajer už stabilně taky. Ještě že nemám takovejhle sklep a ještě že moje kočka není černá. Tenhle sklep je zlej, temnej, zákeřnej a plnej divných lidí. Já osobně bych do něj nevkročila a poslední scéna je pro mě tou, kdy si říkáte, aby tam proboha nechodila ... Scéna s uléháním se mi líbí nejvíc, ale tady mi sedlo vlastně všechno. Krásně temně natočeno s krásně temným a otevřeným koncem.(11.12.2008)

Tímto snímkem se začal Švankmajer lehce zajídat. I když nápad s výrobou uhlí je neskutečný!(18.10.2011)

Když jsem byl malej,pod postel bych se v noci nepodíval ani kdyby mi to mělo zachránit život.Ani teď si nějak nevybavuju,že by to byla momentálně má nejoblíbenější činnost.A co vy?(19.5.2009)

tento mini horor jako by byl přípravou na Otesánka, ale je působivější...(28.10.2010)

Jako malé dítě jsem tenhle filmeček viděl, když běžel v kinech jako předfilm. Tenkrát útočil na můj přirozený strach z temných sklepů a dodnes si na něj pamatuju. Jenomže už jsem „velký kluk“ --, a tak vypudím z hlavy onu přece jen umně budovanou atmosféru a zaměřím se na problém hlavní. Švankmajer je určitě dobrý výtvarník, ale režisér? U těchto krátkometrážních snímků mu to ještě prochází, ale co na celovečerní ploše? Myslím, že moc ne (a jako důkaz o opaku neberu Otesánka a jeho zájem ze strany Českých lvů; viz Horem pádem a ten samý boom). A co teprve námět jeho posledního filmu? Jan Tříska v roli Markýze de Sade (?!!!); to snad nikdo nemůže myslet vážně.(19.6.2005)

Myslíte, že se cesta pro brambory nemůže stát fantastickým dobrodružstvím plným nebezpečí a hrůzy? Může...(28.1.2007)

Když jsem byla maličká, bydleli jsme v domě, který měl přesně takové kóje a já chodila jen prostředkem, aby na mně z nějaké té kóje někdo nesáhnul...tohle je film mé koncentrované fóbie z dětství. A je naprosto jedinečný. Ostatně, je to Švankmajer a ten ještě neselhal.(26.8.2008)

Další důkaz toho, že Švankmajer je jedním z mála Čechů (přesný počet bych spočítal odhadem na prstech jedné ruky), kteří by dokázali vytvořit dobrý film s hororovými prvky. Škoda, že mi jen přijde, že jednoduchého nápadu rozpohybování předmětů využívá až moc často. Jelikož zde není žádný odkaz, s dovolením tu mám jeden - http://video.google.com/videoplay?doc-2920375219019187411&ei=F2lwSuKQE53a2gKooL3GAw&q=Do+pivnice&hl=en(29.7.2009)

Už jazyk titulků prozrazuje, že na pivo se nepůjde. SPOILERY. To Červená Alenka podstupuje cestu plnou hrůzných nástrah. Sestup. Tma. Světlo stačí jen na to, aby ukázalo nemrtvé Věci. Uhlový dědek s uhlovou bábou – příšerní alchymysté hmoty. Konečně u cíle, v ntiru země, v hlubině, v tajném břiše domu: zrcadlo a truhla s mizejícím pokladem, mizejícími plody hlíny. A ten závěr... Karkulka Sysifos. Mazec non plus ultra.(28.9.2011)

• zdeny99

Jak hodnotit a oblíbit si 14 minut iracionálních surrealistických výjevů? Opravdu těžko. Tentokrát má alespoň film děj narozdíl od většiny těch Švankmajerových.(21.11.2010)

Sáájkoou - Švanky at his best. Klíživé, velmi velmi.(8.1.2012)

Stylizací a dokonce některými konkrétními záběry připomíná pozdějšího Otesánka, zaměřením je samozřejmě ale jinde. Je to vlastně celkem jednoduchý film, jímž se režisér vrací do svých dětských let a vzpomínek a znázorňuje obsese a hrůzy malých dětí ve spojení se sklepem. Vždyť ruku na srdce, kdo se ve vlastním sklepě nebál ježibab nebo upírů? :-) Mimoto je ve filmu pár zajímavých momentů a velmi kuriózních nápadů a já osobně velmi oceňuji Poeovský motiv černého kocoura jehož závěrečné entrée působí velmi děsivě (tedy při alespoň minimální fantasii) a dovádí dětský strach až na tu nejzazší hranici.(13.10.2006)

<< předchozí 1 2