Reklama

Reklama

Don Šajn

Loutkový / Krátkometrážní / Komedie
Československo, 1969, 30 min

Režie:

Jan Švankmajer

Scénář:

Jan Švankmajer, Molière (divadelní hra)

Kamera:

Svatopluk Malý
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Donjuanovské téma převyprávěné mistrem animovaného filmu Janem Švankmajerem a podle starých českých loutkářů. Jan Švankmajer vytvořil v roce 1969 loutkovou hříčku. Jako námět mu posloužila stará hra českých potulných loutkářů o Donu Šajnovi (Juanovi), která se však v tomto zpracování jeví jako krvavý morytát. Neboť hrdina v ní povraždí nejen otce dívky, kterou chce za ženu, ale i otce svého a bratra, který mu chtěl dívku přebrat. Konec ovšem hrdina má, jaký si zaslouží: i jeho duch svrhne do temnot. Komickou figuru tu, jak se na lidové české loutkářství sluší, zastává Kašpar coby sluha. Autor téma zasadil do prostředí divadelních barokních kulis, přírodních zahrad i rozvalin, a vedle klasických marionet použil i herce skryté do jejich podoby. Komentář postav svěřil Františku Filipovskému, jenž s originální intonací namluvil všechny role. Jedno z nejpozoruhodnějších animovaných děl Jana Švankmajera tak dostalo ve výtvarné a realizační rovině fantaskně parodující význam. (Česká televize)

(více)

Recenze (52)

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Mám Švankmajera dost rád, ale tenhle film mě svojí délkou otravoval. Surrealistické filmy fungují do 20 minut, viz Buňuelův Andaluský pes. Jistěže by se dalo mluvit o tom, jakým stylem je tento film natočen a jestli mu je vůbec třeba přidávat nějaký -ismus, ale mezi ranými autorovými filmy mě tento zkrátka bavil nejméně. ()

woody 

všechny recenze uživatele

"Pod mým kordem zhynouti musí!" Nádhera. Nejlepší Švankmajerův film a dokonce i jeden z nejlepších co jsem kdy viděl. Dvoumetrové loutky. Hudba Zdeňka Lišky (tu melodii bych si dal rovnou na mobil). Člověk by nevěřil, že něco tak dokonalého a originálního, vznikne u nás. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Pokud se nepletu, byl to do té doby nejdelší Švankmajerův počin. A ta délka tomu opravdu nesvědčí. Vlastně i poloviční délka by byla na hraně, tahle blbina zkrátka nemá tah. Uznávám, že kombinace dětské pohádky a výtrysků bizarního násilí má něco do sebe, ale nestačí to na půl hodiny udržení mojí pozornosti. ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Divadlo masek (Švankmajerova původní profese) ve filmu s donjuanovskou tematikou; kombinace marionet a reálného prostředí (podobně jako v celovečerním filmu Lekce Faust); příběh rytířství, lásky, pomsty; citace ze staré anonymní hry loutkařů; legendární namluvení šaška v podání Františka Filipovského; osobité pojetí Švankmajera: to je Don Šajn. Pohádka? Ne, docela drsná vize reality přenesena do světa loutek. Úchylárna? Ne, mistr Švankmajer. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Tak samozřejmě, netradiční a inovativní použití obřích loutek, jedinečná hudba Zdeňka Lišky, výjimečný výkon Františka Filipovského... Ale co dál? Ve Švankmajerové filmografii patří Don Šajn určitě k tomu lepšímu, nicméně jsem zhlédl již hodnotnější Mistrova díla. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Švankmajerův hold jeho celoživotní lásce - loutkovému divadlu a starým loutkářským tvůrcům, jako byl například Matěj Kopecký. Text vychází z původní stejnojmenné loutkové hry uváděné v 1. polovině 19. století v Čechách. Intonace vynikajícího Františka Filipovského jako vypravěče i hudba, ve které se objevují motivy ze starých kramářských písní se snaží o co nejautentičtější napodobení staré divadelní produkce s mírně parodickou nadsázkou ("teď jsem mrtvej"), kdy snímek zvýrazňuje úlitby divadelníků jejich lidovému publiku a roztomile pokleslý text divadelní hry. Spíš než Švankmajerovou celoživotní láskou surrealismem, je výtvarné pojetí ovlivněné expresionismem (detaily tváří loutek). Působivé nápady (z "probodnuté" hrudi prýští krev, meč odsekne loutce obličejovou část jako symbol smrti) v kombinaci s hudbou a nasvícením vytváří nezapomenutelnou atmosféru. Celkový dojem: 95 %. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Ze Švankmajerových „kraťasů“ se jedná asi o nejdějovější film. Režisér se obrací k lidovému loutkářství, kterému opět vtiskuje svoji nezapomenutelnou podobu. Naturalismus mísí s dětskou prostotou postav, mystifikaci klíží s mravoučním apelem. Prostě Švankmajer, jak má bejt ;-) ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Atmosféra za milion, ovšem ještě větší zásluhu než Jan Švankmajer na tom mají Zdeněk Liška (jen díky němu nepůsobil film ani chvíli utahaně) a František Filipovský. Přiznávám se, že na fór s loutkami jsem naletěl - pořád jsem hledal, odkud, kdo a jak je vodí a říkal jsem si, že jsou překrásně detailně zpracované. Že ale ve skutečnosti byly tak velké, to mě nenapadlo. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Naše loutkové divadlo přináší strašlivý a poučný příbeh o zvrhlém proutníku a mordýři "donu Šajnovi". Uvidíte, jak "don Šajn" napřed svého otce zahubil, pak otce své milenky a nakonec ani bratrovraždy se nezalekl. Příběh ten pak má mravoučná závěr, v němž "don Šajn" treztu neujde. - Tento film obsahuje: poctu lidovému loutkařství, míchání animovaných a hraných postupů, trochu děsu a surreálna (Je to samozřejmě uchylárna) - zkrátka vše, co byste od Švankmajera čekali. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Téměř geniální, loutkohra, ze které musí mět radost každý řádný Cimrmanofil (Oživlé dřevo! Oživlé dřevo!!) pomocí dvoumetrových loutek (což jsem si uvědomil až tak po deseti minutách, takže je to zvládnuté VELMI dobře) funguje na jedničku a krásně se doplňuje s šestákovostí děje a jeho neskutečně zábavnými dialogy, které působí až sebeparodicky (čemuž dopomáhá František Filipovský, který ze sebe ždíme maximum). Když se to celé spojí s výbornou hudou a kamerou (hle, roztřesená ruční kamera, jsi se bodnou Bourne) a výsledek zářivé téměř dokonalosti jest dokonán, jen ty nezměrně pitomé obrazy s psaným textem jsou otravné a hloupé, ale tím si zážitek kazit nehodlám. " Pak-li ne, zde pod tímto kordem Zhynouti musíš! " ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Geniální spisovatel se dostal do rukou geniálního, trikové mistra, který si opět přizval geniálního, filmového skladatele, a také geniálního dabéra. Tragická bratrovražedná láska, výsostný sloh a humor (Kašpar je perfektní). Mistr Švankmajer kvalitativně prostě nekolísá. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Originální loutkový film s marionetami v životní velikosti podle donšajnovských her českých loutkářů ve svébytném podání Jana Švankmajera. Výborná práce se střihem, filmařskou zkratkou i typicky švankmajerovské výtvarné ozdůbky. Za zvukovou složkou stojí pánové Liška a Filipovský, to je také záruka kvality. Ale stejně mi připadá, že tenhle film měl být po vzoru ostatních mistrových filmů té doby kratší. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Svět loutek mě moc nebaví a ačkoliv Švankmajera uznávám, obdivuji jeho umění a některé jeho filmy mě dokázaly nadchnout, tento experiment se zfilmováním loutkového divadla s archaickým pojetím v historických kulisách mě moc neoslovil. Přes relativně krátkou půlhodinovou stopáž mi Don Šajn připadal hodně zdlouhavý, oproti jiným dílům tohoto originálního tvůrce i poněkud méně nápaditý. Pokud to mělo v sobě mít i nějakou hlubší myšlenku, zůstala mi zde velice dobře skryta. Rád bych tohle dílko více docenil, ale je mi líto, tohle šlo po celý čas naprosto mimo mě a nedokážu mu dát vysoké hodnocení jenom kvůli jménům režiséra a hudebního skladatele... ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Působivé loutkové Švankmajerovo „představení, okořeněné o výborný hlas Františka Filipovského. Autor pojal příběh pěkně podle svého a já se u některých pasáží skutečně hodně bavil. Samozřejmě se našlo i pár slabších momentů, ale jako celek to fungovalo. I já souhlasím, že jde o jeden z těch nejlepších počinů z dílny Jana Švankmajera, tudíž nadprůměrné ohodnocení je zde zcela po právu a na místě… ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Forma (Tumáš!), střih (Tumáš!), mluva (Tumáš!), hudba (Tumáš!), výprava (Tumáš!). A je pět jak vyšitých. Vlastně jediné, co mě na tom zklamalo, byl ten závěr, ale cítím, že to tak nějak patřilo k celému tomu vyznění. Zatím druhé nejlepší Švankmajerovo dílo, co jsem viděl. Parádička. "Že tě píchnu!" ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Tento krátký film má neuvěřitelné kouzlo, Filipovský to ještě podtrhnul - opravdový zážitek... 9/10 ACH ... mým kordem ZHYNOUTI musí... ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Nejhodnotnější na celém filmu je zpřístupnění lidových loutkových představení 19. století českému divákovi, který ztratil ponětí o minulosti. Věřím, že přenesení je velmi věrné. Promítá se i do jazykové roviny, kde je vliv českého venkova patrný. Je pozoruhodné sledovat, jak se archetypy, které vznikly ve středověkém dramatu pozoruhodně vyvynuly. Don Šajn je moliérovskou tragikomickou figurkou, převzatou z tradic komedie pevných charakterů (commedia dell arte). Oproti tomu šašek má svůj prvotní vzor v komediích o Thillu Eulenspiegelovi, jehož mravy později v českém prostředí převzal Enšpígl, Kacafírek a Paleček. Z tradice středověkého divadla se zachovalo i nenásilné prolínání humoru a tragiky, kde se z jedné smrti nestřílí. Za to ony tři hvězdy. Nic víc už ve filmu není. Jasně, je to fuška stvořit dvoumetrovou loutku a vodit ji tak, aby to nešlo poznat, ale snahy o filmové zpracování nefilmových témat mě neberou. Pokud nemají nějakou přidanou hodnotu. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Vizuál jako většinou nápaditý, ale tentokrát je důležité vyzdvihnout scénář, protože taková hromada smrtících hlášek(na minutu filmu) se prostě neslyší každý den. Navíc to Švankmajer hláškuje skrze Filipovského, který si to musel asi strašně užívat(nebo to byl prostě takový profík)protože to zní fakt krutopřísně :D ...Po čertech vtipný biják. ()

Reklama

Reklama