Reklama

Reklama

Jídlo

Animovaný / Krátkometrážní / Komedie
Československo / Velká Británie, 1992, 16 min

VOD (1)

Animovaný film Jana Švankmajera o věčné pažravosti lidstva. V animovaném snímku Jídlo Jan Švankmajer svým typickým fantaskním výtvarným vyjádřením ironicky nahlíží na věčnou pažravost lidstva a pomíjivost života. V tomto snímku z roku 1992 výtvarník a režisér kombinuje, podobně jako dalších svých filmech, animaci s živými herci. Ve filmu si zahrál Jan Kraus, Ludvík Šváb, Pavel Marek, Jaromír Kallista a Karel Hamr. (Česká televize)

(více)

Recenze (151)

Matty 

všechny recenze uživatele

To je žrádlo! Snídaně, oběd a večeře podle Švankmajera tvoří dohromady pořádné sousto i pro ty největší gurmány. SNÍDANĚ: pokud se chcete vydatně nasnídat, budete potřebovat nějaké drobné a funkčního číšníka, resp. člověka, jenž se role číšníka dočasně ujal. Vtipná i ostře kritická alegorie konzumní společnosti. Pojmout lidi jako mechanické stroje bylo pěkným nápadem (na vidličku a nůž nezapomenu :), jenom by se to celé nemuselo opakovat dvakrát. OBĚD: z tohoto klipu se dovíme mnohé o (ne)kultuře stolování, o stravovacích návycích Jana Krause a také zjistíte, co všechno lze v ideálním světě zkonzumovat, je-li vrchní ignorant. Nevím, jestli to mělo být vtipné, každopádně to bylo divné, ke konci již trochu nudné a dost perverzní. VEČEŘE: každému obřadu předchází pečlivá příprava, ten večerní nevyjímaje. Aby nedocházelo k takovým trapným situacím, jako sbírání spadnuvší vidličky ze země, pár hřebíků a kladivo vám může být nápomocno. Večeře je rituálem nejerotičtějším, ti stydlivější by tudíž mohli mít problém jej absolvovat. Myslím tím ty, jež se neradi nechávají filmovat při konzumaci vlastního pohlavního orgánu (nebo to byl orgán cizí, mající za cíl posilnit potenci svého konzumenta, nebo snad metafora jídla tak hnusného, že při jeho jezení nechceme být přistiženi?). Je to film o uspokojování lidských tužeb, konkrétně jedné z mnoha tužeb. Hlavní je, dobře se najíst, ať to stojí, co to stojí, ať si o tom kdo chce myslí co chce. V málokterém jiném filmu je tolik uplatňováno sousloví „jste to, co jíte“. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

To nejlepší co surrealistický guru na krátkometrážním poli vytvořil. Tří části a jedna lepší než druhá. Neskutečně bizarní, nápadité, vypointované a i dnes více než-li aktuální. K Švankmajerům bych na jídlo tedy nešel. Bon Apetit, přátelé. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Znechucení versus výtečné pointy, nechutnosti a absurdita proti Janu Krausovi. Jinými slovy decentní snídaně, chutný oběd a nedomrlá večeře. A nadlouho i moje rozlučka se Švankmajerem, který se mnou mluví jen z hodně velké dálky. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Švankmajer, opět jeho surrealismus, metaforické vyjadřování a úmyslně přepálená, bizarní animace. Se snídaní jsem skvěle nastartoval svůj den - člověk se může v klidu nasytit, ale pak se musí pro dalšího obětovat a dočasně ze sebe udělat automat, všichni jsou eventuálně spokojeni, ale jeden bude vždy sloužit. Na obědě jsem si také pochutnal, přestože číšník mě ignoroval, v okolí se dá vždy najít něco k snědku. A to završení mě doslova ZABILO. ovšem k penisu na večeři už jsem raději řekl "ne, děkuji". 8/10 ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Dokonalost sama. Ať už tomu Švankmajerovi vařila maminka cokoliv, asi to bylo pěkný žrádlo, že z toho takhle vyrostl. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

V pixilaci je Švankmajer absolutně nepřekonatelný. I zde tento způsob animace použil a je nám představen v celé své kráse, především nasnímání a animace živých herců je naprosto kouzelná. Jeden chod lepší než druhý, u snídaně Švankmajer jen tak lehce brnká po povrchu, u oběda trochu přitvrzuje a večeře je již vyslovený hardcore. Teď mě napadlo, co si dám k jídlu, lednice prázdná, asi si půjdu něco uříznout. :-) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Švankmajer natočil spoustu vynikajících krátkometrážních filmů, ale jeho Jídlo mám ze všech těch báječných hříček nejradši. K jídlu mám velmi osobitý vztah, konzumovat ho je má druhá nejoblíbenější činnost. Tenhle snímek je nejen gejzír fantazie a rozkošných scén, ale je i jedovanou satirou na konzumní životní styl, není tam jediná zbytečná scéna, jediný zbytečný záběr, jde o originální námět, výtvarné provedení i animaci. Švankmajer natočil bravurní film, který patří do top žebříčku animované tvorby. Celkový dojem: 100 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Lidský bufet, Kanibalové, uvolněte se, prosím! a Nožička, nebo ručička?.. Jestli to jídlo nesníš, dostaneš tuberkulózu a žaludek se ti přilepí na páteř, aneb výživovými traumaty z dětství zatížený Švankmajer zajíždí do extrémů hladovění i přežírání. Já osobně jsem dostal hlad, že bych za Klingera snědl i armádní džíp, což asi u této surrealistické gastrohříčky nebyl zamýšlený dopad.. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Tak to byla opravdu zdařilá Švankmajerovská komedie z prostředí gastronomických chuťovčiček. Neuvěřitelně vyšperkované chody, dá se říct až ujeté nápady jak ztvárnit snídani, oběd a večeři. Nejvíce pobavil asi oběd, Kraus má opravdu vytříbený apetit ... nu což když je hlad tak je hlad. Po zhlédnutí večeře mě přešla chuť i na večeři :-)) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Geniální ujeťárna od začátku do konce. Jan Švankmajer ve vrcholné formě. Nabitá čtvrthodinka, která by klidně mohla sloužit v rámci dietní procedury. 100%. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Najprv som chcela automaticky prideliť 4*, ako dávam dobrým filmom, ktoré ma nadpriemerne zaujali... ale potom mi pri čítaní komentárov napadlo - prečo nie 5*? Bolo to bizarné, zábavné, niektoré momenty ma rozosmiali a rozhodne som sa ani chvíľu nenudila. A je to plné nápadov. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Švankmajer dokáže odhalovat zakoutí naší duše. Při tomto filmu jsem překvapeně zjistila, že se mi jídlo hnusí. Tohle je Meisterstück génia animovaného filmu. Povinná podívaná pro každého zájemce o film. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

85% - Drastická podívaná o půvabu gastronomie "tak trochu jinak". Někdy bych si to dal jako předkrm k Ferreriho Velké žranici. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

stop motion animace u mě měla tímto snímkem premiéru a musím říct, že jde o zajímavé zpracování... ale konkrétně k obsahu: snídaně - vtipná, ale dvakrát se opakující pointa už tolik neoslní... oběd - úchvatně nechutná podívaná, při které se u mě málem přihlásil dávivý reflex a jejíž vyvrcholení bylo sice předvídatelné, ale přesto brutálně skvělé, skvěle brutální... no a večeře? nemám slov! :-) jen škoda těch nedokonalých modelínových zjevů, zpracování prostě za nápadem pokulhává, jinak to mohlo být za plný počet... 80% ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Všichni jsem jen stroje fungující na jídlo, aneb hamty hamty, ať mám víc než tamty, aneb nakonec stejně dožereme sami sebe, nebo-li krátkometrážní diktát od mistra krátkometrážních diktátů. Originalita, nekompromisní osobitost ztvárnění, undergroundové absurdno a skvělý humorný nádech. Jan Švankmajer je mistr svého oboru. ()

Reklama

Reklama