Reklama

Reklama

Kyvadlo, jáma a naděje

  • Velká Británie The Pendulum, the Pit and Hope
všechny plakáty
Krátkometrážní / Horor
Československo, 1983, 15 min

Režie:

Jan Švankmajer

Předloha:

Edgar Allan Poe (kniha) (více)

Scénář:

Jan Švankmajer

Obsahy(1)

Animovaný triptych o lidském utrpení a zoufalé vůli člověka žít. Scénář, výtvarník a režie J. Švankmajer. Na motivy próz E. A. Poea a Villierse de l´Isle Adama vznikl triptych Kyvadlo, jáma a naděje (1983). Vyjadřuje kruté destruktivní tendence moci, procházející dějinami lidstva v nejrůznějších podobách, i zoufalou vůli člověka žít. Jedná se o klasický hororový příběh z období působení inkvizice. Zatímco u E. A. Poea hrdina uniká z ďábelské pasti inkvizitorů, ve Švankmajerově pojetí - a zde je inspirace u Isle Adama - je jeho útěk rafinovaně vyprovokován. Podobně jako v jiných Švankmajerových filmech, hrdina nemá šanci uniknout svému osudu. Oživením drtivé, osudové makrostruktury hmoty, iluzivním pohybem věčného hledání, ohrožení a úniku dociluje autor strhujícího efektu. (Česká televize)

(více)

Recenze (62)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně perfekcionistická záležitost, která mně konečně ukázala, že by Poeho spíše "zajímavá" povídka mohla mít i nějaké praktické uplatnění. Nějak zvlášť nezvratně osudové to není - na druhou stranu celková strašidelnost nechybí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Fú, no... neviem. Atmosféra resp. technické prevedenie resp. všetky tie hračičky sú absolútne maniakálne a v dobrom (asi) šialené, ale nestrhlo ma to až tak, ako o tri roky starší Švankmajerov Zánik domu Usherů. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Švankmajer tu nemá jednu věc. Nemá trpělivost. To kyvadlo padá dolů tak rychle, že by se za to nemusela stydět bondovka. Trochu to odporuje původnímu záměru z povídky, kdy tíseň pramenila právě z nekonečného času, kterým jednotlivé pasti sklapávají. Ale dobře, je to stále působivé. Jen se s tím posunem musí počítat. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Úvod a závěr pojednaný "jenom" formou citátů z původních povídek, jaksi bílé na černém, je skvostný... ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

First-person akce, jak má být. Vtáhne vás do děje, ani nevíte jak. Jen jsem se při závěrečné scéně zděsil, jestli na mě nevykoukne v hábitu oděný loupežník Kozlík v podání Josefa Kemra. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Poe vskutku byl mladík plný nebeského optimismu a radosti. Neboť z jaké jiné, než euforií ze života poblázněné mysli, by se mohla zrodit tak ďábelská povídka, jako Pendulum? Raději nemyslet na to, co se slavnému spisovateli honilo po nocích hlavou. Oproti Zániku domu Usherů zalézá tento krátký film o něco hůře pod kůži, nicméně atmosféra plná strachu přetrvává i zde. Noční můra každého člověka na sebe díky Švankmajerovi vzala reálnou podobu a divákovi nezbývá, než se nechat unášet neutuchajícím proudem mistrovských záběrů. Konec všemu nasazuje pomyslnou trnovou korunu, a na tváři někoho možná vyloudí i posměšný úšklebek... ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Co bude zítra? Nebo už zítra je? Tma, která nekončí. Tma, ze které se mi chce blejt. Vidím jen to, v co doufám. Slyším sebe a Smrt, která mě volá. Kyvadlo, jáma a naděje, vůle k životu a konec v kterej nikdo nedoufal. Švankmajer pootevřel Poeovu rakev a učinil tak s úctou. Tuhle knihu miluju, protože je zničující, čtenáře omamující. Kraťas proto, že tomu dal obrazy a vizi, která byla s tou mou stoprocentně totožná. A vzal mi úsměv. Potřebuju nastartovat směrem ku lepším zítřkům. Honzo, pomoc! ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Jedna z mých nejoblíbenějších záležitostí od Poa, která se Švankmajerovi povedla perfektně převést do podoby krátkého snímku. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

O užitečnosti rukou a nohou. O přežití. O krysí odvaze. O strašidelné dráze. Filmový přepis z kobky života. Kde jsou dveře? Náruč. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Touha po svobodě vs. upřímná a bolestivá pomoc křesťanstva ku spasení. To vše pod taktovkou mistra Švankmajera. Naprosto ukázkový diktát, jak se má točit krátkometrážní snímek. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

O tom, že je Švankmajer vynikající režisér a jeho filmy - snímky patří mezi to nejlepší co naše filmografie nabízí, mě přesvědčil již několikrát. I tentokrát se mu povedla navodit skvěle propracovaná atmosféra úzkosti, strachu, ale i naděje. Začátek byl přímo úžasnou ukázkou bezmocnosti, která diváka zcela pohltí. Jen s tou zdí u mě nezabodoval na 100%, protože mi přišla v určitých momentech až zbytečně moc umělá. Samozřejmě její dekorace je luxusní, ale...Konec už se nesl opět v tradičním nádechu, který zaútočí na naší psychiku. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Formální hra, naprostá psychárna s důsledným využitím POV a typicky švankmajerovskými zvraty... Nevím, jestli bych zrovna tento film chtěla vidět kině... ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně vrchol krátkometrážního Švankmajera, který rafinovaně skloubil dvě rozdílné předlohy do jednoho funkčního tvaru plného zmaru, klaustrofobie, strachu i té naděje. Výborně využité PoV pomáhá v napojení se na anonymního hrdinu, animace pokorně slouží ději, přesto nemizí svojský autorský styl režiséra, jenž zde po Otrantském zámku a Zániku domu Usherů dovedl k dokonalosti svou už tak vytříbenou metodu specifického adaptování a pokrucování legendárních literárních látek. 95 % ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Nápad s realizací těchto dvou příběhů z pohledu hlavního hrdiny je opravdu povedený - jde sice jen o malou milou záležitost, přesto to potěší, a to nejen milovníky E.A.Poea... 8/10 ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější Švankmajerova záležitost. Za minimum prostředků zahrál velké divadlo podle slavné předlohy. Very good! ()

Reklama

Reklama