Reklama

Reklama

Otrantský zámek

  • Velká Británie The Castle of Otranto
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1977, 15 min

Obsahy(1)

Bádateľ MUDr. Jaroslav Vozáb si zaumienil, že nájde skutočné miesto hrôzostrašného a krvavého príbehu klasického gotického románu Horacea Walpola - Otrantský zámok. Konkrétne dôkazy pre pravdivosť svojich tvrdení našiel vedec na Otrantskom zámku neďaleko Náchoda. Animované ilustrácie z knihy sa prelínajú s rozprávaním zanieteného bádateľa. Pochybnosti reportéra Miloša Frýbu zvráti prekvapujúce objavenie obrovského rytiera z príbehu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (43)

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Když už mám Švankmajera mezi mými oblíbenými režiséry, měl bych zkouknout vše co natočil. Otrantský zámek je zase trochu něco jiného a v tomto polodokumentu si vzal režisér na paškál badatele, kteří dávají velkou váhu mysteriózním stránkám ve výzkumu. I já tu cítím Cimrmanovský vliv a postřehl jsem velkou podobnost stylu i animací, které se objevil později v "Tajemství hradu v Karpatech". Docela jsem se bavil, ale na 4 barokní hvězdy to není. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

sud 

všechny recenze uživatele

Tady mi docela vadilo necitlivé propojování animovaných pasáží z románu a mystifikačního dokumentu. Z projevu Jaroslava Vozába (dalo by se říci až Cimrmanovská) nadsázka přímo čiší, animované pasáže mají tu správnou Švankmajerovskou poetiku, jenomže dohromady mi to nějak nejde. Ale hudba Zdeňka Lišky nezklame nikdy. 60%. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Celý krátkometrážní snímek je kombinací knižní ilustrace, animovaných záběrů a rozhovoru obou pánů herců. Divák tak má možnost alespoň zkráceně pohlédnout na pravou podstatu románu a lehce strašidelné zápletky. Díky slovnímu doprovodu se navíc dočkáme i několika zajímavých vysvětlení a poodhalení tajemství, které visí nad Otrantským zámkem. To vše za doprovodu vynikajícího hudebního doprovodu Zdeňka Lišky. Tento mystifikační dokument však musíte brát z nadhledem, protože jde jasně vidět, že si z něj dělají oba páni herci do jisté míry srandu. Především pak však musím vyzdvihnout výkon Jaroslava Vozába, který na mě zapůsobil svými dialogy a především lehce úsměvnou mluvou. Tento dlouholetý člen Divadla Járy Cimrmana byl vždy zárukou kvality a i zde se stará o humornou část příběhu. Samotný snímek se však dost liší od ostatních režisérových filmů a tak jej mnozí diváci označují za jeden z nejslabších Švankmajerových kousků. Především pak díky jeho netradičnímu pojetí. Snímku však nelze upřít jeho kvalita a především fakt, že legendárnímu románu určitě ostudu neudělal. 7/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jan Švankmajer považoval za jedno z východisek své tvorby tzv. gotický román a jeho prvky se objevily v řadě Švankmajerových prací. V Otrantském zámku, který je jednak zpracováním původního gotického románu, jednak i půvabnou mystifikací, se tenhle inspirační zdroj projevuje asi nejsilněji. Vtipná záležitost, která jakoby se částečně inspirovala i divadlem Járy Cimrmana. Celkový dojem: 90 %. ()

sister 

všechny recenze uživatele

Filmová hříčka nebezpečně se dotýkající prahu geniality. Na jednu stranu nese pestrostí svého vyjádření patrný Švankmajerův rukopis, na straně druhé zde výjimečně neposkakují tuny masa a vnitřností, za což jsem panu režisérovi vděčná. Krátký snímek - nebo spíše klip - je překvapivě nenáročný, patřičně vtipný a třešničkou na dortu je jeho vypointování, které vypovídá nejen o skvělých myšlenkách tvůrců, ale také o jejich nadhledu. Velká škoda a ostuda, že má Švankmajerovo umění větší ohlasy v zahraničí, než v rodné kotlině. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama