Reklama

Reklama

Otrantský zámek

  • Velká Británie The Castle of Otranto
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1977, 15 min

Obsahy(1)

Bádateľ MUDr. Jaroslav Vozáb si zaumienil, že nájde skutočné miesto hrôzostrašného a krvavého príbehu klasického gotického románu Horacea Walpola - Otrantský zámok. Konkrétne dôkazy pre pravdivosť svojich tvrdení našiel vedec na Otrantskom zámku neďaleko Náchoda. Animované ilustrácie z knihy sa prelínajú s rozprávaním zanieteného bádateľa. Pochybnosti reportéra Miloša Frýbu zvráti prekvapujúce objavenie obrovského rytiera z príbehu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (43)

sud 

všechny recenze uživatele

Tady mi docela vadilo necitlivé propojování animovaných pasáží z románu a mystifikačního dokumentu. Z projevu Jaroslava Vozába (dalo by se říci až Cimrmanovská) nadsázka přímo čiší, animované pasáže mají tu správnou Švankmajerovskou poetiku, jenomže dohromady mi to nějak nejde. Ale hudba Zdeňka Lišky nezklame nikdy. 60%. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

To, že ide o "boudu" mi bolo jasné už od začiatku.... Ale ako sa "dôkazy" nahromaďovali a fanatický výskumník podával jeden "nezvratný" dôkaz za druhým, skoro ma aj presvedčili. Avšak skončilo sa to v tom pravom čase. Nechápem iba zmyslu tohoto diela. Chcel touto fiktívnou reportážou kritizovať novinárov? Médiá? Cenzúru? Neviem, Pozrieť sa to dalo ale teda nič moc. ()

Reklama

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Fiktívny príbeh mizujúci dokumnetárny film a animované povesti. Obe sa točia o nejasných súvislostiach medzi Othanským zámkom v čechách a velice podobným Otranským v Taliansku. A práve zvolená forma (dokumentárna časť) zapríčinila že film 7 rokov ležal pod zámkom, kým ho komunistickí papaláši pustili do sveta. ()

sister 

všechny recenze uživatele

Filmová hříčka nebezpečně se dotýkající prahu geniality. Na jednu stranu nese pestrostí svého vyjádření patrný Švankmajerův rukopis, na straně druhé zde výjimečně neposkakují tuny masa a vnitřností, za což jsem panu režisérovi vděčná. Krátký snímek - nebo spíše klip - je překvapivě nenáročný, patřičně vtipný a třešničkou na dortu je jeho vypointování, které vypovídá nejen o skvělých myšlenkách tvůrců, ale také o jejich nadhledu. Velká škoda a ostuda, že má Švankmajerovo umění větší ohlasy v zahraničí, než v rodné kotlině. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Medzi fiktívnym dokumentom na cimrmanovský spôsob a animovaným filmom. Stará legenda z gotického románu plného záhad a tajomstiev sa stáva pre amatérskeho bádateľa zdrojom poctivého historického skúmania. Zisťuje, že miesto deja, v knihe zasadené do Talianska bolo v skutočnosti možno v Čechách na otrhanskom hrade. Herecké, knižné a animované scény sú umne prepojené do výsledného tvaru. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama