Zahrada

Krátkometrážní / Komedie / Mysteriózní

Československo, 1968, 17 min

Jan Švankmajer

16:54 // Pepa s Františkem jedou autem k Pepovi domů, zastaví, oba si odskočí a stále si povídají. Poté František v autě usne a probudí se až před živým plotem Pepy, který autem jede parkovat za dům a poté jde ke králíkům. Hláška "Františku, pojď se na něco podívat. To budeš koukat. To jsi ještě neviděl..." tady zní opravdu parodicky, neboť František je vytřeštěn už od té doby, co otevřel oči a chování Pepy ho zaráží, neboť ho nějací králíci nezajímají, to, co určitě nikdy neviděl je zcela jistě právě hned ten plot... Nesmírně atmosferický černobílý snímek, který vyráží dech už svým námětem.(2.3.2010)

Neskutečné!(5.12.2009)

Začátek nic moc, ale druhá část je sakramentský dobrá. Jestli geniální nevím, ale daleko to nebylo.(26.6.2007)

Sodoma gomora Cecilko, keby si videla čo má pán farár na záhrade. Zaujímavé, ale určite lepšie v knižnej podobe. Aj keď spleť detailov fúkania nosa, smiechu a iných pôsobí efekte a nabudí dojem hororu, od začiatku som tušil ako to skončí a preto ma koniec skôr sklamal. Inak celkom dobre prevedené, ale od Švankmajera mám rád viac surrealizmu a banality.(4.9.2008)

Surpolitické podobenství o panstvu a jeho stafáži... Geniálně prostý metaforický fór se "živým" plotem, hříčka tentokráte řekl bych snad i více patafyzická než surrealistická... Leč pozor! I po těch čtyřiceti letech dílko stále působivé, neboť vskutku nadčasové! Jenom ti dnešní zmrdi používají sofistikovanějších metod >přistřihávání< a nejezdí v savjétskych mašínach Volga... - - - P.S. Docela chápu, že za tenhle v páně Švankmajerově tvorbě docela netypický pamflet bolševici pak za normalizace museli Mistra od srdce nenávidět. A stejně tak i docela chápu, proč ani dnes tenhle filmek nepatří k právě frekventovaným opusům v tom našem malo mocném šašském multimediálním prostoru... :-/ - - - - - (Poprvé viděno ještě v dobách Velkého Zahradníka, co sám si připadal jakéš takéš jako kůl v plotě (tam u D. na videu - díky Míťo... ;-), repete pak 21.3.2009 v cyklu "Zlatá šedesátá" na ČT2, komentář zde jako devatenáctý - 22.3.2009)(22.3.2009)

Je rok 1968. Přichází Švankmajer, sahá po absurdní povídce Ivana Krause "Živý plot" a předkládá svůj osobitý, detailní a kousavý komentář k tehdejší (a v letech následujících stále aktuální) situaci. Živý plot tak je sbírkou rozličných lidských individuí různého typu, sociálního původu, věku, pohlaví. Hrdě zapadnout a stát jako kůl v plotě je přece přirozené... a očisťující. Ad absurdum by mistr Švankmajer. On sám prohlásil, že Zahrada je jeho prvním surrealistickým filmem. K zhlédnutí a k vlastnímu posouzení zde: část 1 http://www.youtube.com/watch?v=YaEqnf3H6I0 část 2 http://www.youtube.com/watch?v=nogcLqsGd78(4.3.2009)

Detailní záběry, rychlý střih, absence hudby a ponurá atmosféra dělá z tohoto krátkometrážního filmečku kvalitní mysteriózní podívanou. Mé hodnocení 5 hvězdiček…(6.9.2009)

Megaultramazec s excelentním Luďkem Kopřivou. "Co s váma mám dělat, Borůvka. No řeknětě sám, co s váma mám dělat. Já, já to prostě nechápu. Místo, abyste stál za dva, teď, když pan Mařánek, když pan Mařánek umřel, tak vy si v noci sedíte a snad dokonce i spíte. No řekněte sám, co s váma mám dělat. - Zkuste to se mnou ještě jednou. - Tak pro tentokrát, Borůvka."(6.10.2007)

Zůstala jsem čučet jak péro z gauče. Nebo jako kůl v plotě.(21.12.2009)

Tak tohle podobenství se Švankmajerovi zatraceně povedlo. Víc než jen vtipné a pro lepší zážitek doporučuji vidět vícekráte. (FNR Písek 2009)(9.8.2009)

Nemám rád časté detaily výseků obličeje (či čehokoliv jinýho) lidí, pokud to neplní účel - tedy zvýraznit hrdinův psychický stav a udělat něco i s pocity diváka. V Zahradě to sice úplně neplatí, ale film je to skvělý...(17.4.2006)

70% Každý máme nějaké to špinavé tajemstvíčko, o kterém nechceme, aby druzí věděli... Jak tak koukám na počet pětihvězdičkových hodnocení, živý plot sedláka Pepy se od uvedení tohoto snímku pořádně rozrostl... Tak si tam stůjte, lidičky, já mám na práci lepší věci.(25.10.2008)

absolutna kvalitka!!!! vyborne detailne zabery, skvela netradicnost v podani doslova ziveho plotu a urcita davka tajomnosti.. tu sa prvykrat svankmajer slubne vyblaznil - v dobrom samozrejme.(31.7.2007)

Ve skutečnosti ani nejde o zahradu, ale o její plot. Politický komentář k tehdejším událostem a přístupu běžných lidí k nim je dotažen do absurdního rozměru. Poselství je nemilosrdné, podoba dokonalá!(22.3.2009)

Nádherná filmařina plná fantazie, symboliky, hravosti a mrazivé temnosti. Jistá neurčitost přesných významů nevadí, naopak filmečku dodává napětí a možnost, aby si do něj divák vkládal své významy.(6.9.2009)

Alegorie, absurdita? Filmařsky úžasná schopnost vnímat a snímat detail. Takže nezbývá než si vychutnat tuto hříčku a taky oněmíte užasem.(21.3.2009)

Silně politický hraný surrealistický snímek nejen o živém plotu a čisté rase bílých králíků. | ► Zahrada / 2/2(22.3.2009)

Kdybych nevěděl, že je to od Švankmajera, stejně bych to zřejmě uhád. Počínaje volbou na výsost podivínského tématu přes obsesivní zálibu v detailech (zejména úst, očí a uší) - Honza Švankmajer se nezapře. Jo a mimochodem: skutečně dobrý film!(17.4.2006)

Jan Švankmajer dal úslovím: "Stojí jako kůl v plotě" a "Živý plot" nový význam...(2.2.2009)

Švankmajerovi duševní výlety za hranice všedního vnímání jdou povětšinou zcela mimo mě. Kupodivu je Zahrada docela jiná a stravitelnější. Trápící podivín, který experimentuje se vším co se hýbe, tady dokázal vytvořit krásně absurdní situaci a v deseti minutách jí dát neodolatelně ironickou korunu. Narozdíl od přebujelých záběrů a fantasmagorických zvuků zůstal účelný a s mistrným Kopřivou tvrdí jedno. Že plot musí kdosi držet a že lhostejnost je koncem i toho nejkrásnějšího. Časové zasazení osudově přesné.(28.7.2009)

<< předchozí 1 2 3