Reklama

Reklama

Doctor Who

(seriál)
  • USA Doctor Who
Velká Británie, (1963–1989), 286 h 44 min (Minutáž: 18–47 min)

Tvůrci:

Sydney Newman

Hrají:

William Hartnell, Tom Baker, Patrick Troughton, Elisabeth Sladen, Jon Pertwee, Colin Baker, Nicholas Courtney, Anneke Wills, Peter Davison, Guy Siner (více)
(další profese)

Série(26) / Epizody(694)

Obsahy(1)

Doktor je mimozemšťan z legendárnej planéty Gallifrey, má trinásť životov a po každom úmrtí sa mu kompletne mení výzor. Spolu so svojou vnučkou Susan Foremanovou, ktorú kedysi zachránil z temných časov na Gallifrey, sa usadia so svojím strojom času zvaným TARDIS v Anglicku roku 1963. Dvom učiteľom v Susaninej škole sa však moc nezdá a tak sa ju vyberú prenasledovať. Vtedy sú nútený vstúpiť do TARDISU a spolu s Doktorom sa začnú sústavné dobrodružstvá po iných planétach v rozdielnych časových obdobiach. Navštívia rok 100 000 pred Kristom, Aztékov, Vikinsgkú éru, Trójsku vojnu a mnoho ďalších. Doctor Who je zapísaný v knihe rekordov ako najdlhšie vysielaný sci-fi seriál na svete. (matolas)

(více)

Recenze (35)

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Přes 150 příběhů, 26 sérií a sedm Doktorů, tohle všechno a mnoho víc tvoří pro mě asi nejoblíbenější seriál co jsem kdy viděl. Samozřejmě po tolika částech už nelze ani hodnotit objektivně, určitě všechny části nebyly tak skvělé, herecké výkony jsou mnohdy opradu příšené, ale mě si prostě Doktor díky nově natočeným dílům úplně získal a už jen kvůli tomu to stálo za to tyhle původní příběhy vidět. Ať už to byly silný momenty typu Dalekové "pochodující vylidněným Londýnem, Destruktor času v Daleks' Master plan, Smrt 4. a 5. Doktora (...), občas nasírající(Susan, Peri, Mel), občas brilantní (Turlough, Ian a Barbara, Steven, Leela) a někdy i oboje (Adric) společníci a samozřejmě samotná postava Doktora. U mě v oblíbenosti vyhráli dva. Ten nejznámější "ošálovaný" Toma Bakera a kriketový elegán Petera Davisona. Nejlepší příběhy: 005 - The Keys of Marinus, 015 - The Web Planet, 021 - The Daleks' Master Plan, 029 - The Tenth Planet, 042 - Fury from the Deep, 050 - The War Games, 053 - The Ambassadors of Death, 067 - Frontier in Space, 068 - Planet of the Daleks, 074 - Planet of the Spiders, 078 - Genesis of the Daleks, 088 - The Deadly Assassin, 090 - The Robots of Death, 093 - The Invisible Enemy, 101 - Key to Time Quest: The Androids of Tara, 105 - City of Death,111 - Meglos, 116 - Logopolis, 122 - Earthshock, 124 - Arc of Infinity, 134 - Resurrection of the Daleks, 136 - The Caves of Androzani, 138 - Attack of the Cybermen, 139 - Vengeance on Varos, 149 - Remembrance of the Daleks, 151 - Silver Nemesis, 152 - The Greatest Show in the Galaxy, 155 - The Curse of Fenric ()

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokonalý kult. První seriál není vůbec lehce stravitelný. Odradí jednak ďábelsky složitým systémem číslování epizod, díky němuž je problém se v něm vůbec vyznat, ale i plochostí dobrodružství prvních dvou Doktorů. Lepší než sledovat vše od úvodního dílu je začít u druhého seriálu a Devátého Doctora a na začátek se vrátit až v první fázi zamilovanosti. Vůbec o nic nepřijdete. Děj je tak komplikovaný, mnohovrstevný a skáče tolikrát v čase že stejně začne dávat smysl až po první stovce dobrodružství. Malý spoiler. Ve druhém díle první série (avšak páté epizodě) Prvního Doctora divák poprvé potká Daleky, ale současně ve čtvrtém díle dvanácté série (jedenácté epizodě aktuální série) Čtvrtého Doctora je svědkem jejich zrození. Až se dostanete do stavu že vám tohle začne připadat normální tak gratuluji, stali jste se stejně závislými jako já. ()

Reklama

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Tak už vím, jak budu hodnotit a komentovat tenhle kult. Jednotlivě Doctor po Doctorovi, možná, že budu průběžně měnit i hvězdičková hodnocení. Začněmež tedy s prvním Doctorem!: Na prvních dílech je poznat, že se jedná o něco nového a Doctor ještě není pevně napsán. Díky tomu je tak první Doctor velmi nevyrovnaný. Někdy je to skutečně až nerudný dědek (epizoda The edge of destruction), někdy je celkem v poho a někdy je sympatický a velmi vtipný (The space museum). Co se týká epizod, některé jsou velmi prostoduché a skoro odrazující (The web planet) a některé jsou nadprůměrné a geniální (Keys of Marinus...první epizoda, co se mi fakt velmi líbila; či velmi podařená The dalek invasion of Earth). Co se týká společníků, z mužských se mi nejvíce zamlouval Ian a ze ženských...no snad jen ta dívčina, co se k Doctorovi přidala v Troji a i když to bylo jen na chvíli, její postava měla jasný účel a na rozdíl od jiných, nebyla tak otravná. ;-) ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Těch padesát let je na tom už samozřejmě znát a tak spousta efektů působí v dnešní době archaicky a legračně, ale každej správnej Whovian moc dobře ví, že seriál Doctor Who nikdy nebyl o nějakých efektech, on totiž na první místo staví děj a samozřejmě humor a obojím se mohl pyšnit už první Pán času. Závislovka. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

[průběžně aktualizováno] Mám za sebou 15 sérií (97 příběhů, 479 dílů a 3 Doktory). 1. Doktor (S01-03 80/85/75 %): Je potřeba vzít v potaz dobu vzniku a občasnou topornost/naivitu, ale i na dnešní dobu maj příběhy velmi nosný zápletky. Počítejte s tím, že příběhy z pozemský historie sou prakticky čistě historický. Prvky sci-fi tam budete hledat marně. Plán na vzdělávací funkci seriálu pro celou rodinu (učitelka historie, učitel přírodních věd) se ale poměrně rychle rozplynul. Jedinou výjimku z historických příběhů tvoří vynikající poslední příběh 2. série. Za pozornost stojí všechny příběhy s Daleky. Zub času se podepsal obzvlášť na některých příbězích z jinejch světů, kde drhne nejen fyzika o realitu. Pokud se přes tyhle představy z 60. let přenesete a máte rádi béčkový sci-fi filmy z tý doby, tak byste měli být spokojeni. Obsahově Doktorovi IMHO většinou nesahaj ani po kotníky. Z S01 mě zklamalo The Keys of Terror, z S02 naprosto stupidní The Web Planet, z S03 naivní Galaxy 4. Skvělá je rekonstrukce velevýpravnýho příběhu Marco Polo, The Sensorites nebo The Gunfighters z divokýho západu. Příběhy s Daleky nemá smysl vyjmenovávat a až zjistíte, co se stalo na Mary Celeste… :-D 2. Doktor (S04-06 90/85/90 %): Moc staré tělo dosloužilo a po regeneraci se doktor choval nádherně ztřeštěně. Úplně jako v nových příbězích. Doktor se omladil, je akčnější a přibyl jeho humor. A hlavně kvalitnější scénáře. Žádný stupidní propadáky, který by táhly série dolů. Jen v The Tomb of the Cybermen chování údajně logicky uvažujících postav logiku postrádalo a hodně zastaral díl The Dominators. Moc dílů se nedochovalo a obzvlášť u místy velmi vtipnýho příběhu The Highlanders mě to opravdu velmi mrzí. 3. Doktor (S07-11 55/80/80/95/90 %): 7. série je až na ucházející první ze čtyř příběhů naprosto otřesná (a první v barvách). O to víc potěšily ty ostatní. Doktor se příšerně oblíká, je dost akční a vtipnej. Moc se mi nezamlouval, ale s postupem času sem si ho oblíbil skoro jako jeho předchozí já. V příbězích se často vyskytuje humor i mimo Doktorovy vtípky. Třeba scéna, kdy přistanou Dalekové a chtěj bez jakýkoliv energii vyhladit skupinku lidí i s Doktorem, nemá chybu :D Příběhy už nejsou tak vážně vyprávěný, najdou se tu díly s ekologickým poselstvím nebo sociální kritikou a z tolika dílů už nečpí vliv studený války. Práce s humorem je... prostě britská. Třeba ve zmíněném velmi temně laděném příběhu funguje daleckej situační humor naprosto perfektně. 4. Doktor (S12-15 75/85/75/75 %) Novej doktor se ani nepřiblížil výkonu 2. Doktora při nástupu na scénu, ale tohodle blázna sem si hodně rychle oblíbil. V jeho první sezóně zachraňuje vše včetně slabších příběhů. Naštěstí mu v tom pomáhá Genesis of the Daleks, jedna ze zatím nejlepších epizod vůbec. ||| Znělka je naprosto TOP. ()

Galerie (411)

Zajímavosti (191)

  • Tom Baker je dle fanoušků a populárního uznávaného publicistického youtube kanálu WatchMojo.com nejoblíbenějším a zároveň nejlepším Doktorem Who z klasické série Doctor Who (1963). (P. J. D.)
  • Filmové materiály jsou pokládány za ztracené. (formelin)
  • Colin Baker (6. Doktor) je jediný představitel Doktora, který byl z role vyhozen. (PanCitron)

Související novinky

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

Zemřel původní Boba Fett Jeremy Bulloch

18.12.2020

Ve věku 75 let zemřel herec Jeremy Bulloch, původní představitel námezdního lovce Boba Fetta z Impérium vrací úder a Návrat Jediho. Stalo se tak jen týden poté, co zemřel jiný herec ze Impéria, David… (více)

Zemřel představitel Darth Vadera David Prowse

Zemřel představitel Darth Vadera David Prowse

29.11.2020

Ve věku 85 let zemřel po krátké nemoci britský herec a bývalý bodybuilder David Prowse. Prowse budou fanoušci nejlépe znát jako muže, který na sobě v původních Star Wars nosil ikonický kostým Darth… (více)

Luc Besson plánuje sci-fi velkofilm

Luc Besson plánuje sci-fi velkofilm

02.07.2012

A pokud se mu povede jako Pátý element, máme se na co těšit. Bessonova produkční společnost Europa Corp. koupila práva na u nás neznámý, ale v západní Evropě populární a kultovní sci-fi komiks ze 60.… (více)

Reklama

Reklama