Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Prázdninové dobrodružství Tondy Houdka začalo, když to ještě na žádné dobrodružství nevypadalo. Všichni spolužáci se někam chystali, někdo k dědovi, jiný k moři a Ruda Drábek do Indie, kde prý bude lovit krokodýly. Jen Tonda měl strávit prázdniny doma. To se mu samozřejmě vůbec nelíbilo a nakonec si vyvzdoroval možnost odjet ke známým do Pětipes, kde prý je nejen spousta kluků, ale také řeka. Okamžitě si začal chystat rybářské vybavení, jeho radostné očekávání však zchladil Ruda, tvrdící, že tam nic takového není, jen velká nuda a banda nafoukaných kluků. Navzdory tomu Tonda v Pětipsech řeku skutečně objeví a vzápětí i vychloubačného Rudu Drábka, který zjevně netráví léto v Indii. Neoblíbeného chlubila nemají rádi ani místní kluci, ale Tonda mezi nimi přes jejich počáteční nedůvěru najde nové kamarády. Prožije s nimi velké dobrodružství, když se dozví o prohnaném úhoři, který v řece žije a úspěšně uniká rybářům. Tonda slíbí sympatické zrzce Anče, že pro ni rybu chytí, a ostatní kluci se k němu nadšeně přidají. Společně se pustí do příprav velkého lovu, do něhož nakonec několikrát stejně nečekaně jako významně zasáhne neoblíbený Ruda Drábek. (TV Nova)

(více)

Recenze (46)

RadekV 

všechny recenze uživatele

Kdyby tu filmy hodnotily děti, měl by tu větší úspěch. U těchto děl záleží na tom v jakém věku vás zasáhnou. Vedle dobrého řemesla, zachycení tajemna vesnice pro městského kluka z paneláku, řeky, party atd mě jako dítě přivedl k rybaření ač se v rodině nikdo nevyskytoval. Dnes v padesáti brodím řeky a jsem členem Ribišky družiny Tolmin ve Slovinsku :-)) Díky Pětipsy :-)) ()

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Československý rodinný film My tři a pes z Pětipes z roku 1971 jsem nikdy neviděl ani na základní škole, kdy jsme za 1 kč chodili po obědě do kina, kde se většinou promítaly tuzemské nebo sovětské snímky, ani když běžel v televizi, Snad to bylo proto, že československé veřejnoprávní a později komerční stanice tento dětský snímek nevysílaly moc často anebo jsem prostě o tom nevěděl. Nicméně ten název jsem měl v paměti a tak když jsem jej náhodou zahlédl na youtube, rozhodl jsem se na něj podívat. Celkem jsem byl zvědav, jestli se režisérovi Otu Kovalovi povedlo natočit zajímavější snímek, než o 17 let později, kdy světlo světa spatřil nepříliš zábavný film Uf - oni jsou tady. Bohužel ani jeho raná tvorba mne moc nezaujala, film My tři a pes z Pětipes byl stejně nudný a často jsem nechápal ty záběry kamery. Také se nepovedlo film dobře sestříhat, nebyla nouze o nelogické a nic neříkající záběry a často jsem si musel domýšlet, co se předtím stalo a z jakého důvodu hlavní hrdina Tonda Houdek (Jiří Kúkol) zrovna dělal co dělal. Blonďatý klučina se ovšem vůbec nepodobal svým tmavovlasým rodičům, které si v podobě malinké epizodní role zahráli Václav Postránecký a Jana Andresíková. Také Václav Kotva se v roli učitele pražské ZŠ objevil pouze na začátku prázdninového příběhu, protože sotva Tonda odjel vlakem do malé vesnice na břehu Berounky s názvem Pětipsy, zbytek času jsme strávili již pouze tam. Klučina se ubytoval v domečku u známých jménem Ludvíkovi, které si zahráli opět známí herci Helena Růžičková a Karel Augusta. Kluk se těšil zejména na rybaření ve zmíněné řece a netrvalo dlouho a seznámil se s partou místních kluků, kterými byli třeba Franta (Josef Paclt), Standa (Antonín Kasper), Vašek (Jaroslav Kučera), Joska (Richard Medek) a také dívka jménem Anča (Jana Petrusová), která se do pražáka zamilovala. Hlavní osou příběhu ale bylo právě lovení ryb a zejména hon na obrovského úhoře, který obýval místní vody řeky i nedaleký lom. O této rybě kolovaly legendy a živě si dovedu představit, že v dětských očích měla nadpozemské rozměry, neboť si dobře pamatuji, jak se mi v dětství zdálo vše větší a vzdálenější než ve skutečnosti bylo. Právě záběry o lovu v lomu mne velmi potěšily a zaujaly mne asi nejvíce z celého filmu, neboť se natáčelo v lomu Velká Amerika, který jsem měl tu čest s rodinou roku 2015 během dovolené poznat. Nicméně o co krásnějším byly záběry na venkov a okolní přírodu, o to horší byl průběh snímku, který se opět režiséru Kovalovi nepovedl. Pořád to bylo o tom rybaření a nelogických záběrech a podobně, takže jsem by zklamán i druhým jeho filmem. Suma sumárum, snímek My tři a pes z Pětipes ode mne získal pouze dvě hvězdy z Pětipes **. ()

Reklama

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Přesto, že jsem již dávno odrostl dětským střevíčkům, rád se podívám i na dětský film. Tento film mě však nijak nenadchl. Obyčejně si člověk po zhlédnutí filmu v duchu připomíná nějaké scény nebo postavy. Já si však v tomto případě jaksi nemám co připomenout. Děj, herecké výkony a celé zpracování filmu mi přišlo takové nějaké plytké. Ba ani moje oblíbená Helena Růžičková tu nijak nevynikala. Nebo jí spíš, nebylo dáno zde vyniknout. Děj filmu se nekonečně vleče a vlastně k ničemu nedospěje. Navíc si někdo z tvůrců filmů vymyslel životu nebezpečnou věc – totiž nastavení šnorchlu hadicí. Autor této myšlenky zřejmě uvažoval jako dítě a neuvědomil si, že šnorchl nemůže být libovolně dlouhý, protože by ten, kdo by takový dlouhý šnorchl používal, vdechoval svůj vydechnutý vzduch a velmi brzy by se udusil. Film však nezklame, není-li po ruce jiný, chcete-li si zavzpomínat nebo na chvíli usadit děti před obrazovku. V každém případě je i přes svou průměrnost hodnotnější, než hromady podbízivých reklam. (sobota 03.10.2009) ()

HiddenDragon odpad!

všechny recenze uživatele

Prazak poznava "krasy venkova". Typicka sracka z obdobi komancu. Vydrzel jsem na to koukat pul hodiny a vic bych zatim asi nesved, aniz bych si neco neproved. Neco tak hrozneho a amaterskeho uz jsem dlouho nevidel. Tohle muzou natocit vazne jen "nasi". Priserni detsti herci, kterym vevodi Kukol - vypada jak frontman Smashing Pumpkins, coz nemyslim v dobrem, proste jako transsexual, vcetne eunuchovskeho hlasu. Zbytek deti je pak jak z nejakeho hororu, vsichni zamraceni a hlaskujici stupidni dialogy. Nejhorsi je ale zaurcene rezie. To by dnes natocil stokrat lip i student FAMU. Nicnerikajici zabery, strasne dlouhe sceny, kamera casto mirici jaksi "z uhlu", proste jinam nez na to hlavni v obraze... Ceske filmy obecne moc rad nemam, natoz ty pred r. 89. Kdybych se na tohle dival jako dite, asi ze me bude psychopat. Vsechny podobne snimky, mezi kterymi jako zarici vyjimka stoji ty od Polednakove, maji takovou podivnou, rekl bych depresivni a posahanou atmosferu (vcetne te desive hudby), ze mi to detske ani neprijde. Poustel bych to v psychiatrickem ustavu misto elektrosoku, dokonale to vymyje mozek. ()

xtraffic 

všechny recenze uživatele

Nevím proč má tak malé hodnocení. Možná proto, protože málo hodnotících, toto krásné dětství skutečně zažilo, tak to automaticky hodnotí krz jiné úvahy. Ja to podobně zažil. Žádná elektronika, jen dědův sovětský tranzistorák s mým oblíbeným pořadem "pozor! - zákruta". K filmu. Velmi pěkné lyrické a přemýšlivé momenty. Dětský svět zobrazen ve své holé podobě. Film nutí přemýšlet ve světle dnešní doby - děláme něco špatně? ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Obec Pětipsy skutečně existuje, avšak filmové Pětipsy jsou ve skutečnosti vesnička Želina v okrese Chomutov. Nádraží Pětipsy je pak ve skutečnosti nádraží Libomyšl. (ČSFD)
  • Natáčelo se také ve vesnici Vonoklasy, na řece Ohře a v zatopeném lomu Amerika. (M.B)

Reklama

Reklama