Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto kriminálním příběhu nejsou kupodivu pronásledováni ani všeho schopní zločinci, ani špioni či diverzanti, jak kdysi bývalo běžné. Zápletka je téměř všední: kdosi nenechavý odčerpal z cisterny alkohol, aniž tušil, že se jedná o smrtelně jedovatý metylalkohol, určený pro průmyslové účely. Zjišťování, kam všude byl jed dopraven a které lidi ohrožuje, vyžaduje mravenčí práci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (53)

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Ne nezajímavý příběh o životě a smrti českých metylalkoholických haluškářů, kteří si podle hesla "Sovětský svaz náš vzor" zjevně vzali příklad z ruských samohonkářů......"Ta smrtka je na vagoně proto, aby jim to někdo nevypil" :-) Nebo reakce na rum pančovaný metylalkoholem: "Ta píše!"...a takových hlášek je tam několik. ()

Gabretta 

všechny recenze uživatele

Rudla se zasloužil o jarní osev a přivedl nám novou družstevnici... Až na začátek filmu vychvalující kde, co - včetně podoby elektrického vedení - a určité slabší pasáže, se jednalo o docela dobrý film. Téma velmi aktuální, provedení na dobu vzniku docela slušné, herecké obsazení i výkony poměrně kvalitní. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Všichni, kdo psali komentář před měs. 9/2012 prostě nemají pravdu. Režisér Hubáček byl neskutečný vizionář. Předvídal, že někdy v budoucnosti se český veskrze opilecký národ otráví metylem. 26 mrtvých, no to je síla! Pan Hubáček zemřel 20.11.1986, jaká škoda, že se letošního září nedožil. Mohl by říci: Vy pitomí dementi, já to tušil, že k tomu dojde a žádná Medřická vás nezachrání. Jinak je to docela slušná socialistická detektivka, v závěru plná napětí-a Kemr neskutečně dobře běhá... ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Česká detektivka, u níž se příjemně odpočívá, troška napětí tam je - napije se či nenapije metanolu, toť otázka, ale přednedávnem docela aktuální, ač už 54 let stará. Filipovský chtěl šmelit s líhem, který našel ve vlakové cisterně na odstavené koleji a stálo ho to život. Jenže kdo se ještě mohl otrávit? A pak osožáci zjistí, že trocha metanolu jede kamsi na svatbu, náhoda pomůže tomu, že ještě včas zjistí, kde byl Pepa Bek v březnu na vojenském cvičení i kdo je jeho ženícím se kamarádem... Nepochopil jsem to, že případ řešila Ochrana železnic a nikoliv profesní kriminalisté (nebo se mýlím?). Ještě taková úsměvná gratulace před přípitkem ženichovi jakožto vzorném pracovníkovi JZD... Herci ovšem praví profesionálové, zvláště Dana Medřická i Rudolf Deyl ml., ostatní neměli příliš prostoru na vlastní herectví. Průměr - tři hvězdy. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Prostinký lineární příběh o rozkradeném alkoholu se podařilo nafouknout na takřka celovečerní stopáž jen díky jakoby (?) dolepovaným pasážím. Hned zkraje reportážní předmluva ala filmový týdeník, pak osvětovné zdravotní pasáže a v neposlední řadě rodinné dramátko. Ačkoliv je Černá sobota označená jako kriminálka, detektivní zápletka proběhne bez vůdcovské postavy detektiva a veškerý posun děje probíhá za pomoci telefonu: nutno zvýšit napětí = telefon nezvoní, potřebujeme akci = telefon zazvoní. Přes plejádu skvělých herců nejde o nic světoborného, ani jeden z nich svůj výkon nemusí v životopise akcentovat... ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Film byl natočen podle rozhlasové hry "Demižón" Miroslava Kratochvíla a Lubomíra Poka, která byla napsaná podle skutečných událostí. Hra byla nastudována v roce 1958 a uvedena v Českém rozhlase České Budějovice. Režíroval ji Otakar Bílek. Pravděpodobně se autoři inspirovali případem z května 1945 v Ústí nad Labem, kde se na zlomeninu a otravu methanolem léčil sovětský vojín Alfréd Kutssan, který po měsíci zemřel. (nezavisla)
  • Začátek filmu se natáčel na tehdy moderním elektrizovaném nádraží Praha-Běchovice. Dále se filmovalo v Bohnicích, Točné a v okolí Tábora. (nezavisla)
  • Film i divadelní předloha „Demižón“ byly s největší pravděpodobností inspirovány skutečnou událostí z března roku 1957, která začala na přečerpávací stanici železničního překladiště u pohraniční stanice (ČSSR – SSSR) Čierna nad Tisou. Statistika případu byla děsivá – 7 mrtvých, 1 slepý a 76 přiotrávených lidí kvůli odčerpávání domnělé vodky z cisterny plné směsi etylalkoholu a metylalkoholu. (mikeldav)

Reklama

Reklama