Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Služebná Anežka se ve velkém městě cítí osamělá. Hokynářka Šetelová ji chce potěšit a pomoci, a tak důvěřivé dívce namluví, že se o ni zajímá neznámý ctitel. Z tohoto zpočátku nevinného sdělení vzniknou mnohá nedorozumění. Nakonec se však přece jen sejdou dva lidé, kteří najdou společné malé štěstí... (oficiální text distributora)

Recenze (23)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Naivní film, naivní sladký příběh, naivní role pro charakterní a v té době už perfektní dramatickou herečku šestadvacetiletou Jiřinu Štěpničkovou (Vojnarka, Maryša), která tu jako správná naivka baští každé slovo hokynářce Šetelové (výtečná Nedošínská a její hláška ten analfabeta, kterou častuje Korbeláře), která si vymyslí neznámého ctitele, jednak aby trochu potěšila osamocenou Anežku, ale i proto aby nepřišla jako obchodnice o zákazníka. V mnoha ohledech, co nám film ukazuje, stále stejné a to i dnes, dnes když je někdo sám, tak vás také ze všech stan chlácholí, neboj to přijde úplně samo, hlavně to neřeš, nevysiluj se a nějak moc to neurychluj, ona si tě ta pravá už najde, třeba chodíš denně kolem ní ani to nevíš:-) Trochu oživit film dokázal svým umem, herec malých a vedlejších rolí Václav Trégl (vždyť víš že mám revma), který je tu jinak parádně pod pantoflem. Korbelář také nic moc, zdál se mi dost nepřirozený. Slabší tehdejší průměr, nenáročná lidová zábava, některé vtípky ve své době jistě populární, dnes už spíše úsměvně a laciné, ale koukat se na to zas dá. Režisér Šors pak už natočil jen jeden film "Pán a sluha", který byl o poznání lepší. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Dobrý průměr prvorepublikové produkce třicátých let, jehož nenápadné přednosti vyniknou jak ve srovnání s naivními "rychlokvašenými" filmy té doby, tak s pozdějšími díly vítězného "socialismu" padesátých a občas i sedmdesátých let (KAM LÉTAJÍ ČÁPI, HROCH). Kvalitní herecké obsazení filmu rozhodně neublížilo. Spíš naopak. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Duo Nedošínská a Trégl bylo k zulíbání. Korbelář se Štěpničkovou během toho vyráběli povídačku z červené knihovny. ()

CaptainNor 

všechny recenze uživatele

V kontextu tehdejší tvorby film nijak nevyčnívá, ale na to že to byl debut téměř neznámého režiséra, nedopadl zase tak nejhůř. Scénář je poměrně učesaný, na čemž má pravděpodobně zásluhu jeho spoluautor Karel Poláček. Ale film stojí především na slušných hereckých výkonech a to především Jiřiny Štěpničkové, jejíž herectví je nepoměrně lepší, než herectví krásnějších a slavnějších hvězd. Frekvence výskání Antonie Nedošínské je v únosné míře a zdárně jí sekunduje i nádeník vedlejších rolí Václav Trégl. V roli Berty je zajímavé odhalit ještě velmi mladou Ljubu Hermanovou! Z dobových reálií mne nemůže nechat chladným cena 20 cigaret za 1 Kč, přičemž je Anežka svému milému koupí, strčí do pusy a dokonce i zapálí!! Krásná doba… :-) ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Walter Schorsch (1897 – 1943), jeden z nepostradatelných barrandovských mužů v pozadí, si v závěru svého působení v Československu prosadil samostatný režijní dohled nad dvěma filmy, které, jak se zdá, nebyly vůbec marné. Příběh lásky a cti, odehrávající se kdesi na pražské periferii, mezi lidmi, jejichž život není žádný med, poskytl nebývale vstřícný prostor všestranně talentované Jiřině Štěpničkové, která po boku charismatického Korbeláře vytváří jednu ze svých silných ženských hrdinek, statečně vzdorujících nepřízni osudu. Humor, toto zázračné analgetikum, nesoucí v tomto případě nesporné Poláčkovo autorství, byl tentokrát naložen na bedra Antonie Nedošinské a Václava Trégla, kteří v postavách hašteřivého hokynářského páru oživují atmosféru důvěrně známých poláčkovských příběhů. Co všechno obnášel život služebných, většinou chudých děvčat z venkova, která ve stínu velkoměstského cvrkotu toužila po lásce a štěstí, naznačuje právě tento neprávem opomíjený tragikomický film. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Dobře natočený sociální film s komediálními prvky. Trégl a Nedošínská výteční, Štěpničková v roli služebné rovněž, a pan Svoboda, tedy O. Korbelář jim to v žádném případě nekazí. Zajímavé a nevšední hovory. ()

consuela1 

všechny recenze uživatele

Pěkná podívaná, ne tolik obehraná jako např. filmy Burianovy (velká poklona) a to se počítá...Film zaměřený sociálně kriticky - krize a nezaměstnanost, s pěkným příběhem lásky s ne zcela tradičním průběhem. Skvělí manželé Šetelovi - scéna v restauraci nemá chybu. A líbivá písnička s výstižným textem : "Život je ulice šedá, život je ztracený kout, nikdo nic nikomu nedá, nikdo tě nezbaví pout..." ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Průměrná 1.republiková komedie s celou plejadou tehdejších hvězd, ovšem obávám se, že kromě pamětníků, dnes tyto "legrácky" už nikoho neberou. Také některé herecké projevy jsou už dnes "out". ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Tady je to aspoň uvedeno jako drama ,ale v tv či v knížkách je to komedie což nechápu. Nic komického na tom není. SPOILER-No hodně naivní příběh o dívce jíž hokynářka namluví ,že se o ní zajímá náký muž. A ona se do toho tak vžije ,že ho jde navštívit do špitálu ,kde shodou náhod stejnojmený muž opravdu leží ,jenže samozřejmě onu dívku nezná. Přesto si s ní začne. Ale jak už to bývá on není zrovna slušnák. A je bez práce. Naštěstí hokynář V.Trégl ,který je spíš tichý ,protože doma vládne žena A . Nedošínská ,tak se rozhodne mu najít práci. Ale onen muž nemá peníze a tak sebere dívce její úspory a ta je z toho špatná a nevěří že by to on sebral a podezřívá kde koho až si pustí plyn. Naštěstí to hokynářka udělá tak ,že dá peníze ze svého ,aby to nebylo na toho muže. On se vrátí. A vše dobře dopadne. Hodně laciné a spíš smutné. Nepovedený snímek. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Naivni Jirina Stepnickova v roli sluzebne se dostane do viru lzi ze strany hokynarky ( vynikajici Nedosinska ) a napadnika Svobody. Nezoufejte, vse dobre dopadne... Scenar nijak slozity, o to vice vsak zabavny. Z hereckych vykonu jeste zaujme manzel hokynarky, Vaclav Tregl. Urcite nadprumerny ceskoslovensky film ze tricatych let, podle me. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch naprosto standartních a tuctových předválečných komedií o mladé ženě, která se náhodou seznámí s mužem, který nemá práci a místo toho hraje karty, zamilují se do sebe a on se díky ní snaží o nápravu svého "bídného" života. Samozřejmě nechybí nedorozumění a dobrý konec. Významnou roli zahrála Antonie Nedošinská, která je opravdovou "herdekbabou", Václav Trégl v roli ušlápnutého muže je zde spíš do počtu, stejně jako Otomar Korbelář, který toho moc hrát ani nemusel. Kromě pomalého rozjezdu plyne film v zajetých komediálních kolejích a ačkoli není tolik znám, jistě patří k tomu dobrému průměru čtyřicátých let. Hudba: Jiří Srnka ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Prvorepublikové filmy se obtížně hodnotí, protože jsou si podobné hereckým obsazením i výkony, svou dobovou atmosférou, naivitou, hudbou i výpravou. Toto romantické drama příliš nevybočuje z průměru. I když obsazení je kvalitní, tak Štěpničková ani Korbelář neohromili. O zábavu se postarali hlavně herci vedlejších rolí Nedošínská a Trégl. Tak jako je to v řadě tehdejších filmů, poukazuje snímek na sociální problémy, hlavně nezaměstnanost a. ztrátu životní perspektivy. Samotný příběh je celkem vtipný, naivně romantický i trochu dramatický. Kdo má tyto filmy rád, nepotřebuje doporučení a kdo je zavrhuje, ať se nedívá. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Antonie Nedošinská ve své klasické roli rázné, ale citlivé panímámy, netradičně s manželem, který byl jako herec asi o 17 let mladší, i Trégl tu hrál ve svých 36 letech stejně dobráckého a ženami utiskovaného staršího pána, jak to uměl. Štěpničková mi v rolích milovnic z třicátých let nikdy moc neseděla, snad až v Počestných paničkách pardubických si mou přízeň získala. Korbelář klasický. Dějově je to skutečně romantické drama, které lze ovšem při své naivitě dost předem spolehlivě hádat, výrok "Kdybych měla říct pravdu, musela bych lhát" je přenádherný a z filmu mi asi zůstane jako to jediné na delší čas. ()

Herman 

všechny recenze uživatele

Až příliš přeslazený film pro pamětníky. Václav Trégl génius malých komediálních rolí opět podává skvělý výkon a slušně mu sekunduje paní Nedošinská, škoda že nedostali na plátně větší prostor. ()

bárbígrrrl 

všechny recenze uživatele

Jakožto fanynka prvorepublikových filmů musím tento kousek zařadit spíše k těm slabším z nich. Příběh přehnaně naivní slečinky mě zrovna moc neohromil, na druhou stranu koukat se na to dá, je to taková oddechovka. Potěchou je pro mě výborná "semetrika" Nedošínská:) ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Běžná historie o důvěřivé služce a nezaměstnaném muži s nalomeným charakterem. Ovšem dobří herci a především Poláčkovy dialogy to pozvedávají nejméně o jednu hvězdu. ()

TSZ odpad!

všechny recenze uživatele

Čestina je sice bohatý a barvitý jazyk, ale ani tak "mnohovýrazová" řeč nedokáže vystihnout jak strašně blbé to bylo... ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Nad celkovou romantickou linkou vyčnívají některé velice povedené komediální scénky. Ty vyplývají zejména z jiskření mezí starší manželskou dvojicí provozující koloniál. Role, kterou ztvárnila paní Nedošínská je přesně ten typ ženský, kterou chcete v jedný chvíli zabít a vzápětí je vám sympatická. Jako oddychovou komedii můžu film vcelku doporučit. ()

George.Camel 

všechny recenze uživatele

"Vy jste dneska naondulovaná! Kolik vás to stálo?", "Osm korun." Svědectví doby o nezaměstnanosti, obchodu a velké lásce na které nelze nahlížet očima dneška. Výborná prvorepubliková komedie s výbornou A. Nedošínskou, V. Tréglem, O. Korbelářem a půvabnou J. Štěpničkovou, dnešním náctiletým, zvyklým na 3D, surround a bleskový akční střih, nic neříkající. ()

Reklama

Reklama